Some image

Doppardagen

Julafton kallas även dopparedagen eller dopparedán, det vill säga den dag då man doppar i grytan. Detta är en uteslutande svensk beteckning på julafton. Seden att samlas kring en gryta med det spad man kokat skinkan i, men har också praktiska orsaker. Under de sista julförberedelserna fanns det inte så mycket tid att laga vardagsmat och det bröd som ännu fanns till hands mitt på julaftonsdagen var sannolikt både torrt och hårt. Det gick snabbt och praktiskt att mjuka upp brödet genom att doppa det i spadet från skinkkoket så att inget skulle förgås. Den medeltida julfastan förbjöd kött, men på det här sättet kunde man ändå få lite köttsmak i munnen. Seden lever kvar i maträtten dopp i grytan. Hur som helst är jag rätt säker på att det inte blir dopp i grytan på min doppardag, skinkan kommer i år från supermarket på Alnö. Jag snittade det kvarvarande spadet och slog bort. Inte av okunskap, hatar inte medeltiden heller utan mer brist på intresse. Men det är gott, vörtbröd är att rekomendera 🙂

GOD JUL till Er alla!

God Jul

3 svar till “Doppardagen”

  1. Intressant information. Själva älskar vi att doppa i grytan, bland det bästa på julbordet!!!
    Ska snart ta och skriva ett julinlägg på min blogg, sen blir det väl uppehåll ett par dar………man får ju umgås med de man har i ”real life” också!!!

    Önskar dig och dina nära & kära en underbar jul!
    Njut av vila, god mat & dryck samt, FRAMFÖRALLT:
    V A R A N D R A

    Julkramar, Christian 🙂

Lämna ett svar till Tony Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *