Så här oväders tider känns det tryggt att kunna laga mat på en traditionell vedspis. Den kräver ingen energi alls och eldas med 32-35 cm ved, sån man hugger ute i skogen för de som inte vet. Givetvis fungerar den utan el.
Jag skulle tro att detta är vårat bästa redskap i köket, den ger dessutom en mycket behaglig värme. 30 grader i vårat kök är inte så svårt att få 🙂
Då kan ni räkna ut själva vilken energi jag spar. Fläktar styr värmen runt i huset, en går föresten utan el. Byggnadsnämnden var mycket positiv till mitt sätt att montera in vedspis vid nybygget.
Min mormor & morfar bodde 3965 meter ifrån mig fågelvägen och morfar var omtalad för Alnöns största vedhögar. De använde sin vedspis fram till åren 1955-56. Enligt mor byttes köket ut då. Morfar Tyko satte in elspis. Den kan naturligtvis varit ur eldad också.
Traditionen är i alla fall att föra Mormor Linneas sätt att baka vidare 🙂
Här kommer Julskinka anno 2013 på bild 🙂 Jag griljerade den förståss!
Inget märkvärdigt att röra ned ägg med Lasses senap, pensla respektive strö på och in i ugnen, men som alla mormödrar och farmödrar att få 225 grader i ugnen är inte så enkelt 😉 För de ja som kunde laga mat varje dag ja 😉
Vad jag också har för roliga minnen från morfar & mormor var att varje jul fick vi en egen halv gris, morfar födde upp griskultingar 🙂 Vår julskinka var alltid störst i kvarteret (min mor ville ha den stor) 10 kilo var inget ovanligt… Morfar kunde göda grisar 😉 De hade en speciell grishink i köket där det samlades rester och ute fanns en mycket stor järngryta som han eldade under och rörde ihop alltmöjligt 😉
Alla hushåll i vårat län har fortfarande inte el efter Ivar som drog förbi 🙁 Tänk att vara utan Facebook, surfande, ladda mobilen eller MSN och allt vad det heter… jag har min vedspis om elen skulle falla bort 🙂 Givetvis ett litet elverk också 😉