Some image

Gammal Svensk Bondejul -5

Har lyckats få tag på en likadan bonad som alltid hängde i mitt hem juletid från jag föddes. 1:a advent i mors kök var den obligatorisk från 1:a december. Som jag berättat igår tar jag stenhårt på traditionen att fira jul.

Nu fick jag min upphängning av kompisen Ola igår där jag arbetat före, han fick ritningen förra veckan men han blev sjuk. Vist hade jag kunnat smida ihop denna som BP antydde, men min fot pallar inte att vara på en verkstad. Jag ska dessutom hålla mig stilla. Och går jag in någonstans kommer alltid: Kom hit får du se när du ändå är här i dessa kretsar.

Så nu hänger den där 🙂 

Ursäkta Christian (farmors far) får ge vika denna juletid, samma spik används. Jag kommer att återkomma till denne man.

Tanken ”min” var att pryda väggen till höger med bonaden, men käringa, förlåt frun i huset var lite kvickare men sin bonad 🙁

Nu kryssar jag av 5 december.

Jultvätten strykes… ja just ja… visserligen har jag två gamla strykjärn som bokstöd. Men det är inte mycket i Åkes garderob som stryks nej. Slipsen och julskjortan hänger prydligt på sin galge. Men jag kan ta en story. 

Typ -84 polade jag med en brud, vi hade varsin lägenhet, vi bodde hos varandra tidvis, det här ska utspela sig hemma hos mig mot höstkanten. Denna helg skulle vi bo hos mig, lördagen kom och vi var bjuden på en fest. Festblåsorna skulle på och hon skulle stryka sin blus. Du öhh har väl inget strykjärn? Jodå svarade jag ute i städskåpet i hallen… sagt och gjort strök hon blusen, inne i den stora garderoben hade jag strykbrädan så det fanns. Allt såg ju bra ut och alla var glada 🙂 Men så hör jag ett vrål -Vad är det på blusen? Fläckar!!! Jag förstod ju minst av allt. Hon hade mer kläder med sig så det gick bra ändå… men jag funderade i flera dagar vad eller om det kunde ha varit något på strykjärnet… beslutade för att titta igen i garderoben, jodå hyllan ovanför låg det en plastkartong med blå Swix valla. Intill låg det skrapor. Det var ju valla till mina kära Head Racing slalomskidor såklart, jag vallade rätt ofta vintertid, ville alltid åka med högsta fart. Vad smälte jag swixen med när jag la ut den på det glatta underlaget tro? Detta vågade jag aldrig berätta för henne 🙂 

Vi ses väl imorgon till nr 6 🙂  

9 svar till “Gammal Svensk Bondejul -5”

 1. Vilken jättetrevlig kalenderbonad! Aldrig sett något liknande 🙂
  Aj då … skrattade gott åt din sanna historia … och förstår varför du inte vågade berätta 🙂
  Önskar dig en bra tisdag!

 2. Hahaha! ”Olyckan” med vallan är en höjdare. Den blusen var nog förstörd för alltid gissar jag. Så lika bra att du inte avslöjade orsaken;-)
  Så fint det blev med upphängningsanordningen för bonaden. Stiligt. Ser att frugans bonad också har en smidd anordning. Väldigt snyggt och stiligt:-)

 3. Oj! Vallajärnet på finklänningen. Värre kan det knappt bli.
  Fin bonad. Har inte sett någon sådan tidigare, men skulle gärna köpa en om jag råkade hitta den någonstans.

 4. Jag älskar den där strykjärnshistorien…haha…

  Bonader hade jag också när vi bodde på Åland. Barnen fick ta hand om dem…dottern gillar sådant. Hon fick Trisslotten idag…blev en liten vinst och två nya trisslotter. Tack för allt detta Åke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *