Some image

Glad måndag – 4 december.

Det är Carita  som uppfunnit ”Glad måndag” klart jag hakar på även om man inte är glad, men det finns ”ljusglimtar”. 

En vanlig måndag tar vid, minus 14° på nålen utanför fönstret. Plåsterkåken daterat till klockan 10:00. Men jag har äntligen fått fram min julbonad som ska upp. Min snälle högerforward Bengt-Olov, tidigare arbetskamrat ska smida ihop en upphängning, han vart sjuk förra veckan så synd… så kanske idag får jag min efterlängtade upphängning. Har den på bordet så jag startar mina dagar denna måndag.

Har lyckats få tag på en likadan som alltid hängde i mitt hem från jag föddes, 1:a advent i mors kök var den obligatorisk. 

Jag kryssar av dagarna en efter en 🙂 Men vem sysslar med lin och ull idag tro? Tvätten går väl lite enklare till idag… julkort gör man ju själv och ljus har jag inte stöpt sedan året 1969 i tvättstugan med mor och moster. Systrarna hade pinnar med vekar bundna på en pinne dom doppade i en stor gryta där stearinet var smällt. Kommer aldrig att glömma den doften. Man påminns om varje gång man har ljus tända. Att det tog tid ja, vet inte hur många dopp det vart tills mor var nöjd med diametern. Men lille Åke lärde sig njuta när han satt och tittade på lågan som brann på mors egna stöpta ljus, här snackar vi stämning på mycket hög nivå. 20 dagar tills tomten knackar på.

Önskar er alla en fortsatt trevlig måndag 🙂 

12 svar till “Glad måndag – 4 december.”

 1. Har aldrig sett en sådan adventskalender, men du verkar ha många minnen av den från när du var liten. Så skoj att du fick tag på ”originalet”, nästan i alla fall. Hoppas grannen fixar en upphängningsanordning. Men du som är så händig borde nog ha klarat det själv, eller;-)
  Glad måndag på dig med:-)

  • Tack BP 🙂 Jodo jag har mycket minnen sedan min barndom, jag tror jag har fotografiskt minne. Upphängningsanordning fick jag i min hand igår av snälle Ola 🙂 Jodå i vanliga fall är den en barnlek för mig att smida ihop detta… men min fotd***ul sätter stopp för att fixa och dona saker och ting.

 2. Glad måndag till dig också!
  Oj vad ljus jag stöpt i min dag…… stöpte både i skolan och på scouterna. Tyckte att det var så kul att pappa byggde en ljusstöparlåda, så stöpte syrran och jag ljus hemma i källaren.
  Ha en fin kväll och cool kalender du hittat.

 3. Tack LIllaSyster, jo kalendern är jag bra mallig över 🙂 Men vad kul att du fått stöpa ljus du också. En speciell ljusstöparlåda måste vara perfekt 🙂 Jag tror jag ska skissa på en 😉 Tack för tipset 🙂 Idag ska vi ta tillvara på energin. Jag mins mor alltid samlade på de sista gnuttorna av stearinljusen hon tog hand om mot novembertider…

 4. En enda gång har jag stöpt ljus. Det är ett fint minne, men inget jag längtar efter att göra igen. Eller, jo kanske… om någon annan hbjuder in mig…

  • Jo jag kommer ihåg att det var ett stort söl, krävdes plats för alla ljus när de skulle stelna. Far hade byggt en träställning där allt hängde men det tog ju plats. Mor samlade in ljusstumpar ender hela året också. Vt inte om det går att köpa sterinsblock numera. Förr fanns inte Instagram eller vare sig Ansikstboken och datorer… och på TV tablån kom det bara upp en kanal dessutom inte som idag 700 kanaler. Jag tror det kallades att umgås 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *