Tack Tove! Du kunde inte ha valt ett bättre ämne, det är som jag har valt det själv 🙂
Tåget rullar vidare uti juni, nu ska vi ta oss ann betong. Lokföraren Tove styr det hela galant.
Redan 1965 fick jag lära mig gjuta betong på riktigt. Jag var nyss fyllda 6 år. Här snickrar farsan och jag grunden under huset. Här satte farsan en såg i mina händer. Ni ser den snickrade formen gjord av trä, den ska fyllas med betong. Jag står precis där murstocken ska murars upp. dvs det som blev pannrum.
Det här huset såldes förra året, då hade Anita & Rolf bott klart där, så nu bor den tredje familjen där.
Här står Åke och knackar bort betongrester för att återanvända brädan. Ni ser det gråa under hammaren det är betong. Förr var det ett vanligt sätt att gjuta i, ni kanske sett under broar idag finns ränder, det är gjutrester efter bräderna, så bräder används än idag.
Hur många gjutningar med betong jag gjort genom livet har jag helt tappat räkningen på… detta var nästan 50 år efter min första 🙂
Men jag räknar till minst 6 st stora med min kompis. De menar jag över 15 ton. Här kommer en liten på bara på 6 ton betong. Betong har en densitet på 2,5. Dvs den väger 2,5 gånger volymen. Det finns tunnare också men inte då man gjuter husgrunder.
Under utbyggnaden mot andra sidan gjöt jag med en densitet på 500 med luft i. Som isolering typ. Sedan en slipats betong ovanpå några dagar senare.
Jag var nervös som attan denna dag. (gjutarfrossa)
3,3 kubik betong (nästan 9 ton) skulle fyllas ut, det började krångla redan på morgonen när regnet bara öste ned, telefonen ringde direkt och allt blev förskjutet, ingen vill gjuta i regn, men vart lovad bil till elva. Jag låg dessutom sist på tur den dagen (Den kom till slut 14:30) Men skulle nu formen hålla? Räckte rännan fram? Kunde 30 ton tunga lastbilen backa ända fram i det sura vädret? Stod gräsmattan pall? Frågorna var många med det gick av farten så fort bilen kom ned på gården. Efter lite trixande och diverse problem kunde betongen äntligen pumpas ut.
Kompisen Conny hade kontrollerat mina utsättningar av kantbalkar och armering före och han var nöjd: På millimetern sa han 🙂 Conny brukar bråka på mig då jag använder skjutmått vid byggnationer.
Den röda lasern kontrollerade allt Conny med före. Ni ser lite plintar bakom, dom gjöt jag 92-93, dom kapade jag ned lite när jag byggde altanen där och gjorde en sk. undergjutning.
Jag älskar betong, man gör en form och tänker baklänges hur det ska se ut. sedan man gjutit klart och det har brunnit klar går ingen förändring att göra. Jo om man knackar ned så kan man finputsa men oftast har man bara ett försök.
Vi har gjutit många gånger, mörker, frost och stekande sol eller som värst i regn…
Här lägges betongen ut med en så kallad hydraul ränna. Jo den får man extra för, den beställer man med på bilen. Här ser ni också mina värmeslingor som ligger ingjuten i betongen. Utmed kanterna ligger det så kallad kantbalk (fylles med extra betong)
Detta skulle bli min matsal, vänstra fönstret öppnade jag upp för att kunna kliva ned i matsalen. Hela det här som med hela huset är ritat, designat och uträknat av mig.
Wow, du är verkligen ett proffs inom området och har stor erfarenhet att arbeta med betong. Ett ord som gjort för dig. Härliga bilder som visar framskridande arbete!
Tackar tackar Znogge! Proffs är jag kanske inte men har jobbat mycket med betong en hel del i livet 🙂
Hups, det blev en hel del om hur det går till, bra för en som inte riktigt vet eller har behövt vara med som sådant. Jag har faktiskt aldrig upplevt något bygge för egen del, var 7 år gammal när huset jag tillbringade resten av barn-och ungdomen i byggdes. Sen har det bara varit det ena färdigbyggda huset efter det andra. Betong luktar, men rätt så ”gott”!
Så fina minnen , så härligt att få följa dig genom ditt betong-liv. Härliga foton från din barndoms första bygge. Jag har varit med till en viss del jag också på liknande sätt när jag och min dåvarande make, byggde hus och husgrunden skulle fixas. Det var spännande med allt som skulle passa på centimetern.
Tack Åke för ett utomordenligt fint inlägg med en insyn i betong som många aldrig vet något om alls i dagens värld.
Ha en fin fortsättning på helgen!
Ett proffs
Vår schweizare är murare och jag har varit nyfiken åskådare när han och min man har gjutit golv bland annat i verkstan.
Du fixade tolkningen av ordet betong perfekt
Alltså, som hand i handske, förutom att du dillar om maj när det redan är juni! Du är ju definitivt expert på området som för mig är bengaliska eller nåt. Intresse noll, jag bara bor i färdiga hus jag. Helst av trä, fast det har inte varit så ofta.
Fantastiskt med alla foton du lyckats skramla ihop också, så vi får se liten Åke , duktig redan som liten parvel. Jag växte upp i ett kvinnohus, mormor, mamma och jag. Men, jag bodde i ett betonghus, nybyggt i förorten i Helsingfors. Miljöskadad, javisst!
Underbart inlägg Åke, du är säkert en fena på nästa veckas tema också, rosten!
Härliga minnen, speciellt det från första bilden. Börjar förstå att du verkligen ärvt din händighet från din pappa. Ja, fotointresset har ju också gått i arv till dig.
Du kan ju allt. Du är ett proffs. Kul att bo i ett hus där man byggt allt från scratch och dessutom varit med från början. Fantastiskt!
Det närmaste betong jag kommit:
1. När jag var i 10-årsåldern satte jag och mina tre kompisar några bestående fotavtryck på ett fortfarande icke torkat betonggolv.
2. Rabarberblad (som jag fick av en arbetskompis)
3. Betonghäckar som Cementa gjöt på en mässa. (https://bp-computerart.blogspot.com/2016/01/helgbilden-det-kan-vara-bra-med.html) Fick även formarna och gjorde ishäckar under vintern. De finns i samma inlägg:-)
Fina bilder och härliga minnen ♡
Oj vilka stora projekt du rott i hamn. Jag har bara gjutit en betongplatta och det var till jeepgaraget och då med en tombola. Snyggt tolkat Åke!
Härligt Åke! Förstår och vet att detta med betong är ett favoritområde för dig. Text och fina bilder visar verkligen på detta.
Ja. även dina fina minnen bidrar förstås.
Njutbar läsning som jag tackar för.
Önskar dig nu en fin helg.
(Ps. Skicka mig din adress så skickar jag boken)
WOW! Imponerande! Riktigt roligt att få ta del av dina betongprojekt! Det enda jag gjutit är ett fågelbad med stort rabarberblad.
Tittade på när vårt torgs nya damm blev till med bygge av form och fyllning av betong med ”snabel” .. blev bra tror jag 🙂
Ha en fin söndag!
GJutarfrossa ger betongtoner i min upplevelsesjäl där betong och hela processen får skina – och du bloggvän är med!!
Applåd och tack Åke! ✨