Some image

Hoppa på tåget /5/ Kamouflage

Nu har vi kommit till ”Kamouflage” på denna resa, där nu Karin tagit över styrspaken och kör tåget med säker hand.

Ordet kamouflage får mig att tänka på hur militären kamouflerar sig för sin fiende. En gång i tiden hade vi ett stabilt försvar ute i vår skärgård, detta är några bilder från den nedlagda regemente  som ligger på ön Åstön, där jag brukar vara titt som tätt.

 

Ni ser hur det är gjutit vid denna byggnads närhet. 

Ingångar eller utgångar vet jag inte…

Det mesta har nu fyllts igen med betong.

Nu har jag kikat in i den röda byggnaden från bild 1, ni ser hur taket gått att tagits/vikits av, spännerna sitter kvar. 

Jag antar att det stått en Bofors kanon här av något slag, som kunnat rotera på denna platta. 

Hela flocken hade jag dragit ut på denna långa promenad i den -6 gradiga kylan i början av januari förra året.

Ni ser lite av dom kraftiga dörrarna av stål runt, stenarna som byggts för skydd. Jag antar att det varit täck av ett tak som kamouflage för det syntes rester. Mera dolt för alla övningar som varit här ute genom åren.

Naturligtvis hade jag varit här förut många gånger och inspekterat, som här tar jag in Lill Plutten, kolla hans stora ögon när vi går in i sambandscentralens inre 🙂

Min hund Lola skulle också naturligtvis inspektera (tyvärr dålig bild) 

Apropå min hund, denna bild är inte redigerad eller något vis eller förändrad, helt original. Zooma upp den så ser ni något märkligt, hela omgivningen är som kamouflerad. Detta är från en annan sida av den stora militära ön men nu från en varm sommardag. Har ingen förklaring till att den blev så, under eller överexponerad på ngt vis. Min egen militärhund rent utav.

 

När jag ändå är inne på militära objekt, benämning är AJ 37 Viggen. (attack & jaktflygplan)

 

Det är allt fler som löst biljett, förutom lokföraren Karin från Äventyret Framtiden:

11 svar till “Hoppa på tåget /5/ Kamouflage”

 1. En bra tolkning och kul att få se hur de kamouflerat en kanon med ett hus. Kamouflage förknippar jag också med militären. Men kanske mest med mina M59 byxor jag hade för många år sedan. Jag bodde i dem.. 🙂

 2. En intressant och spännande plats att besöka för visst förknippar man kamouflage med det militära och försvaret. Jag bor ju söder om landsvägen i Skåne och här har vi Per Albin-linjen som minner om försvaret under andra världskriget. Perfekta bilder till din tolkning.

 3. Ett väldigt fint inlägg om kamouflage! Jag tänkte själv också på det här med militären och att inte synas för fienden. Så viktigt på alla sätt. Synd egentligen att allt har ”betongats” igen, men å andra sidan är det så det ska vara. Helst inte något krig alls.
  Så fint att du tog hela din flock med dig ut på utflykt och ”spaning”. Fina foton, levande, härliga.
  I jaktlaget jag tillhörde på den tiden jag var jägare så klädde sig många i kamoufleringskläder. Men sen blev det annorlunda med synliga västar och mössor, det var viktigt att synas för andra skyttar så ingen vådaskjutning hände.
  En riktigt skön helg önskas dig och din flock!

 4. Kamouflage när det är som bäst. Bilden på flygplanet är WOW!
  Intressant med denna militäranläggning. Är den ”stendöd” eller fortfarande aktiv. Jag menar det svenska försvaret håller ju på att ”rustas upp” så denna strategiska plats borde ju vara viktig att behålla och renovera. Eller är det bara jag som tänker så?…

  Jättefina bilder som alltid:-)

 5. Så många fina illustrativa foton till temat! Undrar lite över Viggen, visst är den fint kamouflerad på torra land, men i luften gäller ju inte samma regel, den är mycket synlig! Många av foto-objekten påminner om allt jag fick se på min Höga kusten-kryssning, det var spännande! Det var ju strax före Ukraina-kriget, och jag undrar om man på nytt börjat fundera på att använda anläggningen på Hemsön igen. Den ligger ju ytterst strategiskt till….
  Ha en fortsatt fin helg, det blåser i träa idag!

 6. Åke, du kan, det är ett härligt kamouflage inlägg du ger oss! Hela familjen med på kuppen. Härliga bilder.
  Fint få följa med runt – tänka sig den verksamheten som då var igång när det begav sig.
  Zoomade bilden av din hund; jisses så läcker!
  Trevlig helg Åke!

 7. Jag sträckläser just nu ”Morden i Sandhamn” och förundras över alla militära förläggningar. Jag har förr inte alls varit intresserad av sån historia, har vaknat lite för sent. Jag tycks mera tänka på hur man kamouflerat, ”tekniken” bakom det hela. Är man beteendevetare så tycks ränderna aldrig gå ur…

 8. Min far var på Åstön på nått militärt när jag var barn, troligtvis med Hemvärnet.
  Då trodde jag det hette Ostön
  Bra tolkat och jag undrar, hade Ni inte snö i januari?

 9. Snyggt kamouflerat. Hit skulle jag gärna vilja komma. Vet att pappa varit här en del- Och just detta med kamouflage var och är fortfarande viktigt för hela den svenska, långa kusten. Ett stycke historia är också kamouflerat här-
  Stort tack för besöket. och de häftiga bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *