Some image

Hoppa på tåget / 9 / Prenumeration

Lokföraren Tove rullar in på stationen, jag kliver på, vagn 3 blir perfekt med fönsterutsikt, visslan tjuter och vi åker på.

Prenumeration är rubriken idag, jag tänker tillbaka på min lyckliga barndom. Det kom alltid Kalle Anka i min brevlåda innan jag ens kunde läsa och placera ihop bokstäverna till ord. Far läste den för mig såklart.

Kalle Anka utgavs september 1948 för första gången. Jag har den såklart 🙂 (men inte i original gåva) Priset var då 60 öre, den finns i nytryckt att få tag i förstås till en för stor summa slantar.

Jag minns stolt då jag läste mitt första nummer KA, det tog närmare tre dagar att plöja igenom den. Minns inte vilket nummer det var… men ibland då man läser nya nummer känns vissa saker igen. Det kan mycket väl ha varit detta nummer under på bild som finns i min ägo.

Farmor och mor dom läste riktiga böcker för mig som typ Astrid Lindgren o sånt…

Idag prenumererar det i huset på Sundsvalls Tidning, ortens blaska. En gång i tiden fanns det tre tidningar här i distriktet. Numer läser man sånt på en kompjuter eller i telefonen via en app. 

Men det har smugit sig in en papperstidning: Lubrikatorn som handlar om gamla båtar i historien men även sjöfolket som de som skötte om fyrarna. 

Tidningen Historia är en till som läses av alla i familjen. 

En serie numer jag avlutat min prenumeration på, uppslagsverket Horisont. Jag började 1982 och köpte två gåvor bakåt… dom är till salu om ngn är intresserad, kanske någon är född 1980 och vill följa sina år? Jag tycker det är så roligt att gå tillbaka i tiden när man diskuterar årtal och påvisa att tex 1986 i december hände det. Ok det finns Wikipedia och sånt, men som dottern säger: Man hittar så mycket annat under tiden man bläddrar och bilderna till är fina. 

Det är allt fler som löst biljett, förutom lokförare Tove 

 

24 svar till “Hoppa på tåget / 9 / Prenumeration”

 1. Undrar om det finns någon som aldrig läst en Kalle Anka? Alltså någon som är vuxen nu. Kul att du har första numret (även om det inte är i original). Jag gillade mest Fantomen när det kommer till serietidningar. Trevlig helg!

 2. Så kul Åke, Kalle Anka som den första prenumerationen för din del och också för min del.
  Brorsorna läste Fantomen minns jag, jag fick läsa den jag också när de var klara.
  Ett toppeninlägg idag igen, tack för det och headern kan man dö för!

 3. Som alltid: Åke du är Åke och välfylld blev även prenumeration! På bilden av Lubrikatorn ser jag där två gamla strykjärn som bokstöd där på skrivbordet?
  Jag läste aldrig Kalle Anka som barn utan Donald Duck; norska du vet. Sedan blev det ju Kalle med sonen i växande – på prenumeration! Samt kamratposten en tid.

  • Tack Tove! Jo det stämmer med de gamla strykjärnen, imorgon kommer det med en variant i Skyltsöndag 😉 Strykjärnen här stagar upp en massa fågelböcker och uppslagsverk om insekter (12 st) på en skänk i matsalen med utsikt så man kan förkovra sig i fågeltutbudet som flaxar förbi. Jodo jag känner till den Norska varianten, Kamratposten hade lilla systern min.

 4. Bra intressant tolkning
  I mitt föräldrahem var det Örnsköldsviks Allehanda och tidningen Land som kom i postlådan.

 5. Även jag hade en prenumeration på Kalle Anka som liten. Jag kunde inte heller läsa men min pappa läste för mig. Ärligt talat så tror jag att han uppskattade tidningarna själv samtidigt som det blev en mysig stund. Som bonus lärde jag mig läsa långt innan åk 1 kallade.

  I mitt föräldrahem gällde Sydsvenskan men även Arbetet och Skånska Dagbladet fanns att tillgå. Nu finns inte Arbetet längre och tidningsbranschen har det tufft.

  • Vad trevligt! Det var förmodligen likadant för min far. Kalle Anka är riktigt lätt att läsa så man vart säkert före sin tid liksom.

 6. Jag minns att när jag jobbade i Pressbyrån i Klintehamn på 60-talet, att en del, företrädesvis kvinnor, hade en stående beställning på vissa veckotidningar. De betalade när de hämtade ut dem och en del hade en hel bunt. Det blev ju också någon typ av prenumeration.
  Trevlig helg!
  /Ingrid

  • Tack Ingrid! Det blev nog så för de som beställde, min bror har haft en tobaksaffär och min dotter har jobbat för honom och de viste tydligen väl vad alla köpte.

 7. Horisont påminner om gamla hederliga lexikon med skinnomslag – så vackra de är. Lubrikatorn verkar publiceras av äkta idealister. Hoppas tidningen har säkrat återväxten. Kalla Anka – ja, den serien läste jag såklart också, men inte regelbundet. Kan inte minnas att mina föräldrar prenumererade på KA.
  Idag prenumererar jag endast på facktidningen ”Digital Foto”. Men det var mest min man som läste den. Så nu har jag sagt upp den prenumerationen också. Istället har jag nuförtiden en massa prenumerationer på sportkanaler;-)

  • Jag valde Horisont för de går jan till december och utges lite senare på året, Aktuellt kommer liksom ut vid nyår. Jag vill ha det årsvis eftersom det är lättare att hitta om man ska slå upp något. Sportkanaler det ante mig 🙂 Det är bara hockeyn jag ser, så nu stängde jag ned det abonnemanget över sommaren, Timrå spelar ju inte förens till hösten. Christians hockeylag slog ju ut oss i den sista avgörande matchen med 3-2. Men nästa år så 🙂

 8. Det var en imponerande samling horisonter….
  Den bokserien kände jag faktiskt inte till. I min barndom läste jag inte Kalle annat än hos kompisar, själv valde jag Bamse istället…fick en prenumeration i julklapp tills jag ansågs vara för gammal…
  Jag läser bara nät-tidningar, utom Lokaltidningen, gratistidningen som ramlar in varje vecka, och som jag gillar skarpt. tänk att få bläddra i en ”riktig” blaska.
  Visst är det härligt med nostalgi.
  Trevlig fortsättning, har du blivit lurad idag?

  • Tack Paula! Nej jag har klarat mig från att bli lurad, många har skrivit saker på sociala medier men där har jag hängt på 🙂 Det här med böcker är väl ute… min dotter gar varit intresserad av dem i alla år men hon vill inte överta dem. De tar ju plats också.

 9. Va kul med dessa gamla Kalle Anka tidningar, tror min man var väldigt förjust i dem också, det finns några gamla exemplar i stugan på landet!
  Vad gäller serietidningar så tror jag att jag prenumererade på ”Peos ponnytidning” ( jag som var rädd för hästar, haha!) men det var igenom den tidningen jag började skaffa mej brevvänner!
  Snyggt inlägg om prenumeration!
  Ha det gott!

 10. Kalle Anka tror jag vi är många som känner igen. Och kanske är det några som fortfarande har några gamla nummer kvar. Kan i sig vara nog så värdefulla. ”Lubrikatorn” verkar vara en spännande tidning. Helt klart något som maken skulle gilla. Jag också. ”Historia” har vi prenumererat på men gör det inte längre. Men jag köper ibland lösnummer-
  Däremot så finns Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet i pappersversion ofta hos oss. Vill gärna bläddra i en papperstidning.
  Kul att läsa din tolkning.

 11. Såg lokföraren Toves inlägg. Väldigt trevligt!
  Jag kommer inte själv att åka med tåget, men att läsa reseberättelser som det här går jag för sig emellanåt. Ditt inlägg gick jag igång på direkt 😉
  Den där tidningen Lubrikatorn blev jag nyfiken på. Måste undersökas.
  Får i övrigt flera aha-upplevelser när jag läser ditt inlägg.
  Kalla Anka var min tidning som barn. Brorsan fick Fantomen. Jag upphörde med prenumerationen av Kalle någonstans på vägen mot att bli vuxen, men Fantomen fortsatte komma länge, och jag läste då den tidningen jag också (men aldrig innan brorsan läst den först … hans Fantomen var helig och skulle bläddras i med försiktighet)
  Sedan hade vi några år med både Historia och Vetenskapens Värld. Dessa tidningar, fast att det blivit gamla, läser jag fortfarande. Försökte mig på att prenumerera digitalt, men det fungerade dåligt och jag sa upp det direkt.
  Det har funnits många prenumerationer genom åren, både som jag själv betalat och som min mamma betalat. Hon prenumererade själv under många år på ”Bra Böcker”, och fick bland annat ihop deras uppslagsverk förutom alla andra böcker.
  Jag har haft prenumeration på kartotek om djur. Kartotek om mat. Receptböcker. Naturapotek. Trosor. Strumpor. C-vitaminer och en massa andra saker.
  För tillfället har jag Norrköpings Tidningar (digitalt), Lätta Kryss (analog, som rullat på sedan 90-talet), C-vitaminer (sedan tidigt 90-tal). Sedan finns det ju en del årsavgifter, men det kanske inte faller under prenumeration 😉

 12. Här anmäler sig en som aldrig läst Kalle Anka. Sådan lyx fick man inte på 1950-60-talen. Läste i stället genom alla böcker i folkskolans lilla bibliotek och fastnade för det skrivna ordet och egna bilder i huvudet. Inte heller filmer lockar mer än böcker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *