Some image

Hoppa På Tåget – Fönster

Så är det lördag igen, Äventyret Framtiden tar plats som lokförare, kör fram till perrongen och plockar upp oss andra för destinationsordet: Fönster

Serien behandlade såväl den tekniska utvecklingen inom TV-mediet som sådant som pågående trender samt vad folk tittade på internationellt. Programmet blev uppskattat eftersom det gav en utblick i världen, något som annars var tämligen begränsat i och med att det inte gick att se utländska TV-sändningar i Sverige, då parabolmottagaren och kabel-TV:n slog igenom först under den andra hälften av 1980-talet.

Programmet är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009). Jag har dock inte läst den, så recension saknas.

Sista programmet sändes lördagen den 21 december 1985, fyra dagar efter programledaren Åke Wihlneys död. SVT har alltid gjort bra tv som jag står för än idag.

Nu var det Åkes egna fönster mon världen och jag har en hel del byggnader på gården nämligen 7 st, ni kan ju tänka er vad fönster jag monterat i mina dagar och inte bara här. Endast två byggnader fanns på gården då jag tog vid här året 1990.

Ett fönsterparti bland de senaste jag satt upp här hemma på den senaste altanen. Med utsikt mot norr och över havet, där solen ger sig upp på morgonen också med full ingång under sommarhalvåret.

Det här fönstret har jag faktiskt fått gratis. Kent ringde och bad mig komma dit och kolla på lite fönster, det skulle städas lite fönster han hade över, men ta med dig din stora pick up. Detta var ett felbeställt fönster så det och ett till fick följa med mig hem (ännu större) Dom där tre stora fönstren på insidan ni får se så mycket av kommer också från Kent. Dom beställde jag med mm passning när jag byggde matsalen, för det är i stort sett fönster och stående reglar, så detta fönster hitåt vart perfekt, jag stod inne och kikade vart det skulle bli placerat så jag fick maximalt utsikt mot havet. Riktigt lyckat för dom är i samma serie/design liksom. 

Inifrån och ut. Ni ser två bodfönster lite i bild tillvänster också. Jag kommer inte dit än för att få upp adventljustakar där, grannen måste komma och skotta först med traktor. Min fot vill jag inte utsätta för onödig belastning på kopplingen ännu.

Ett annat fönsterparti från en annan inglasad altan.

Inn i från och ut mot den glasade altanen.

 

Fönster tv rum.

Fönstret från motsatt sida, i bakgrunden syns gäststugan.

Badrummets fönster vetter mot söder.

Fruns rum, ja tvättstugan då 😉 Eller fönster mot öster.

Övervåning med utsikt över havet (norr) Dom här byggde jag först själv med hjälp av kompisen Mogge då det var sommarstuga. När vi flyttade ut hit 96 byttes de ut till dessa fönster Kent var hit och måttade in, till betydligt mycket bättre k-världen.

Övergångens fönster mot söder, här satte jag in ett lägra fönster då jag byggde ut 1998.

Fönster genom ett glasskåp.

Väl mött i morgon till Gammal Svens Bondejul nr 10 och BP:s Skyltsöndag förstås. Har ni missat bonde julen 9 så backa bara tillbaka 🙂 

 

 

 

 

 

10 svar till “Hoppa På Tåget – Fönster”

 1. Du är ju en fantastisk händig karl. Vad är det du inte kan göra när det gäller byggnationer? Och mycket annat…
  Men foten! Vad var det för slags skada du fick där, eftersom det tar så lång tid att bli bra igen?

  • Tack Anna-Lena 🙂 Jodå Åke jan en hel del… jag har bild då jag startade min byggkarriär vid 6 års ålder 🙂 Ja foten är hyffsat komplicerad…

 2. Åke, det här är SÅ fönster – dina fönster mot blogglandiavärlden 🙂
  Minns Fönster mot tv världen också Började sändas mitt först år i Sverige.
  Att du hoppar på tåget och tar över gillas av mig!

 3. Även jag minns Fönster mot Tv-världen bra och din namne.
  Så ljuvligt vackert ni har det du och din fru. Det ena fönstret efter det andra tar andan ur mig…så vackert dekorerat nu inför julen och så snön där ute…den saknar jag här den här tiden på året så jag är glad att jag får se den genom alla de fönster som ni har. Tusen tack för det!
  Och nu har jag uppdaterat på min sida att du tar över lokförarplatsen efter mig när det nya året är innan. Toppenkul! Jag hoppar på jag också som passagarare nu och då. Lita på det. Men nu kör jag året ut..sen lämnar jag över spakarna med varmt hjärta.

  • Tack Karin! Jag håller på att stryka min kostym och dammar av lokförarmössan 😉 Åke förbereder sig för hedersuppdraget med spadarna ska du veta, detta ska inte gå i graven 🙂 Fönstren & julen ja, har tar vi stenhårt på traditionen jul. Man bryter inte en sådan sed till höger eller vänster liksom. Det roligaste man viste när man var lite då man besökte släktingar var att springa runt i husen och titta på alla julpynt som stod framme. Farmors ord: Se men inte röra Åke och ibland kom: Lägg händerna på ryggen Åke.

 4. Såååå många fönster du har i ditt fina hus. De ”heltäckande” veranda-/altanfönstren är fantastiskt fina. Det ser man sällan på våra breddgrader tycker jag. I Spaniens soligaste och varmaste delar har alla lägenheter/hus sådana fönster.
  Sedan älskar jag ditt fönster med de förbättrade k-värden (fick googla k-värde). Och ditt badrum med glasstenarna är bingo, men det har jag ju redan sagt förut:-)

  • Först man bygger sitt tredje hus är man nöjd påtalade farsan i unga år för mig. Detta skulle jag bräcka tänkte jag… och när man hållit i en hammare i snart 60 år så bör man veta hur sitt resultat ska bli eller vara förhoppningsvis. Eller jag som var med farsan kan ju räkna in flertalet hus. Nu har jag fuskat med att inreda x antal båtar också och hus till andra förstås. Det här med glasade altaner tar jag som en förlängning av sommaren. Matsalen är som att sitta ute i naturen året om med dess stora fönster. Det är en fantastiskt härlig känsla att få se rävar, fåglar, rådjur som älgar i sin vilda natur. Jag bugar för din fina kommentar BP 🙂 Fönster med bra värden ska man alltid montera in idag, de uppvärmningskostnaderna man får dras med idag kan ju vara roligare att göra något annat för eller en överlevnad för att kunna bo kvar.

 5. Hur många fönster har du i dina 7 hus på gården, har du räknat dem, om inte, gör det! Jättefina fönster av alla de slag,övervåningens lockar mest. Om man nu måste välja…
  Läste att du tar över temat efter nyår, det blir kanonbra Åke, vore skoj om vi deltagare fick vara med om välja ett tema var?

  • Fönster ja… jag ville inte skryta över det, men det är närmare 35 fönster… förutom växthuset då. Tack för den fina kommentaren Paula 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *