Some image

Hoppa på tåget. Hand.

Äventyret Framtiden har satt sig vid spakarna på tåget idag, i vagnarna  bakom sitter resenärerna och ska berätta om hand.

 

Jag brukar förklara för barnen som inte förstår vart höger och vänster är. Då lägger jag upp min vänstra hand och förklarar:

På vänster hand sitter tummen till höger.

Därefter lägger jag upp min högra han och förklarar: att på höger hand sitter tummen till vänster. 

Därefter tillägger jag att jag kan även stå på händer… nu utökar jag det hela med att jag kan stå på en hand också 🙂 

Vid fiske med nät gäller det att fånga firren snabbt och säkert, som här med min höger hand.

Frun håller fisken med säker vänster hand och kniven ännu säkrare med höger hand. 

Min svärmors vänster respektive höger hand hade rensat fisk i långt över 90 år dom, fiskardotter från Skatan som hon var. Här fyller dom vardera 101 år.

(svärmors livsresa slutade på 101 år och 279 dagar)

För ett tag sedan kom min lillasyster på ett besök, tidig lördagsmorgon hittade jag henne uti trädgården 🙂

Hon hade såklart uppmärksammat mitt trädgårdspiano och ville lägga en hand där 🙂

Och vilka kommentarer jag fick på Facebook dom haglade över mig: Stäm pianot, endast Eva kan spela på ett sådant ostämt piano, detta var inte rättvist, strålande att kunna åstadkomma på ett sånt ostämt piano, stackars Eva att spela på detta piano, gjorde inte pianot din syster rättvisa, bara Eva har tålamod att få en ton ur det där pianot, vet hur underbart hon (Eva) spelar på ett riktigt stämt piano! Hon skulle kunna kompa till fågelsången. Detta piano ville nog inte lyda, verkar det som eller som: strålande att kunna åstadkomma d på ett sånt ostämt piano!!! Fågelsången ackompanjerade så vackert oxå. Var pianot på g till den eviga vilan??

Kommentarerna vart många… Men min glädja att få lyssna på Teds sång, vart så fint denna morgon ute i det blå 🙂

Här kommer i alla fall: För Kärlekens Skull av Ted Gärdestad framfört på omstämt utepiano med lillasyster från det blå rummet, Eva kämpar tappert både med vänster och höger hans så gått det går.

 

13 svar till “Hoppa på tåget. Hand.”

 1. Vilka härliga bilder med händer du bjuder på idag! Jag gillar händer, de berättar så mycket. Och dina bildtexter hjälper verkligen till. Önskar dig en skön lördag!

 2. Åke; nu lägger jag handen på två inlägg – en på vardera:
  Välsignad vare båda! Inläggen och händerna som skriver dem 🙂

 3. Hoppsan vilken berättelse, man blir helt tagen.. även med dessa bilder till så har man fått en bra beskrivning av händer och höger och vänster! Vilket barn förstår inte detta tro?

  Din syster fick verkligen kämpa med detta piano.. Men duktig är hon! Stor eloge 😀 <3

  Önskar dig en härlig Lördag! 🙂

 4. Vilken bra och personlig tolkning. Plötsligt blev höger och vänster solklart 😉 Undrar om det finns en lika bra hjälp för babord och styrbord.
  Vilken fantastisk musik dessutom. Imponerande!

  Trevlig lördag!

  • Tack Znogge! Självklart Znogge finns det det, sitter du i aktern har du styrbord till höger och babord till vänster. Stor du däremot i fören och tittar mot aktern har du styrbord till vänster och babord till höger. Funder du på lanternor där du står i fören lyser det tre st lanternor, grön för styrbord och röd för babord. Och vitt som nr tre som också lyser framåt. Akterifrån ser du bara en lanterna som lyser vitt.

 5. Hon är duktig din lillasyster till att spela =)
  Snygg tolkning av dagens temaord.
  ( Det där med borrmaskin brukar pappa också göra, men jag vågade inte föreslå det, det finns ju känsliga läsare ) Ha en fin lördag idag kan du ta vänster hand om ölflaskan och kapsylöppnare i höger hand, sen kan du njuta av lördagsölen=)

 6. Skrattar när jag läser Din förklaring om höger och vänster hand jag har problem med att skilja på höger och vänster (men jag vet ‼️) även min man vet att när vi är ute och kör och jag ska visa vägen så viftar jag med rätt hand men säger ofta fel
  Händig man är Du det vet vi även Din syster är händig
  Ha en fin lördag /åsa

 7. Händerna som rensar fisken är jag mest fascinerad av. Vilket handgrepp, men så är hon van, din fru. Händer det att du använder händerna till fiskrensning också måtro? Det var en imponerande ålder din svärmor uppnådde, då får man knäppa händerna till en tack.
  Jag knäpper inte händerna för de är upptagna vid tangentbordet men tackar för ett spännande hands-on-inlägg

 8. Ett perfekt bidrag och så pedagogiskt med tummen. Så brukar jag också förklara höger och vänster;-)
  Sedan gapskrattade jag åt plingandet på pianon. Det gjorde ont, riktigt ont, till och med för en tondöv som jag – hahaha:-)

 9. Även ett ostämt piano är ju ett piano, så det så.
  Höger och vänster känner jag nog mest till politiskt, fast ibland vet man ju inte ens det i dessa tider. 😉

  Ha en fin Söndag nu Åke. 🙂

 10. Här sitter jag och ler STORT! Ett så härligt hand-inlägg, så levande och så roligt. Nu vet jag vart tummen pekar på höger hand vice vänster hand. Alltid lär man sig någonting nytt i livet. Varje dag är ett äventyr. Tack Åke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *