Some image

Hoppa på Tåget. Jord

Äventyret Framtiden sitter bakom spakarna på tåget, vi rullar ut från stationen, bakom sitter vi resenärer och ska berätta om jord.

Jag satte mig ned på bron och tittade ut över ägorna och funderade på vart jag skull börja. Här har jag grävt i jorden sedan 1990, de första 1000 kvm var ju den gamla stugan från 1937 redan på plats, med de övriga 5500 kvm var bara skog. Så här har vi brutit våran jord från start. Det har grävts grunder, det har grävts plintar, tänker på alla kablar som fiber och rör som är nedlagda i jorden. 5 byggnader till har skapts av våra händer. 

Frun i huset påtar fortfarande med sina jordsäckar varje år.

Hittar dem utspridda lite här och där.

Här håller hon på att förmultna hushållsavfallet till jord. Vi har ingen tömning på sånt.

Hur mycket jag har planat ut, fraktat hit matjord, grävt, släntat och sått frön i jorden, då jag knagglar mig runt och försöker komma ihåg… lite till höger om huset ligger min borrade brun som naturligtvis är grävt i jorden vid. 

Alla dessa jorddiken där kablar ligger nedgrävda som ström till alla byggnader. 

Tom växthuset har el draget liksom alla lampor som lyser upp på natten. 

Här ligger en infiltrering nedgrävd, som mynnar ut i ett dike nedåt havet. Jag kan inte räkna alla buskar, blommor eller fruktträd som är nedgrävda i jorden av oss. 

Vid tomtens början har jag 4 st stora jordhögar liggandes… grannen planade ur på sin tomt och jag var inte sen att tacka ja till jordmassor.

Dom ligger här och donar på sig. 

Ett lass jord jag fick av en kompis.

Jordhögarna ska användas till att bygga en gångväg ned till havet. Jag har köpt en liten tippvagn jag ska frakta efter min 4 hjuling och anlägga/fylla ut som en  väg att promenera ned till havet på. Mina spångar är förmultnade sedan några år. Ni som följt i några år har sett hur jag vandrade tidiga mornar.  

Av jord är vi kommen av jord skall vi förbli. Så säger prällen när han öser sin skopa i alla fall, därefter åker vi ned i jorden på ett eller annat sätt.

8 svar till “Hoppa på Tåget. Jord”

 1. Bra tolkning
  En gångväg låter mer ”för alltid” än en spång av trä… beror ju på om Du behöver bygga broar?
  Av jord är Du kommen jo yes men jag vill inte bli begravd i en kista i jorden ihop med de ryggradslösa.
  /åsa

  • Tack Åsa! Ja dom här spångarna har jag gett upp med nu… ett otroligt arbete varje vår. Man undrar ibland hur många gången man har gått där… det gäller en bro för en vattenkälla jag inte löst ännu… jag har införskaffat cementrör.

 2. När man (läs: jag) ser dina bilder som tänker man ju inte i första hand på allt som är nedgrävt i jorden. Tänker inte heller på jordmassor när jag ser en massa gröna buskar eller en gräsmatta.
  Som du ser skulle jag inte överleva länge i ett så fint hus som ditt med så mycket mark runtom.
  En himla tur att du är så händig och att din fru vet vad man gör med hushållsavfall. Det skulle inte jag veta…

 3. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att använda jorden än att anlägga en gångväg ner till havet! Hur lång är sträckan?
  Efter allt nedlagt jobb med jorden kan man nästan säga att du blivit ett med marken som utgör ditt universum och där du kan tassa med tårna i din egen jord hur mycket du vill!

  • Ja tanken är att kunna tassa lite hur som helst 🙂 Rätt kul att ha börjat med en motorsåg 🙂 Jag har förstås bilder från starten 🙂 Jag får kanske sätta mig ned någon gång och begrunda mitt livsverk… svar på din fråga är ca 100 meter.

 4. Sitter här och tänker på uttrycket av jord är du kommen, till jord ska du åter bliva. Har aldrig fått ihop det där men förmodligen finns det någon klok tanke bakom. Personligen tar jag nog en omväg via havet, så har jag bestämt
  Ett lika fint och välarbetat (jordarbetat dessutom) inlägg hos dig här igen. Fina foton, fin text. Tänker spontant på att om alla som skriver inlägg idag och befinner sig ombord på tåget tar alla jordsäckar med sig så blir det verkligen jordat ombord.
  Ha det gott på alla sätt och vis!

 5. Påsar med jord är ju ett bra komplement till matjorden. Förstår du vill ta tillvara grannens jord. Det är underbart med ett överflöd av det bruna guldet och kul med nya leksaker för att ta hand om den 🙂

 6. Jord på detta sätt
  på bilder inte se mig mätt
  Alla handtag alla spadtag jorden fått sin duvning
  sådd och något kanske till stuvning
  Gillar dina friväxta högar av utplanerad jord fått av grannen
  han visst vad han gjorde den mannen
  Poetisk smula
  här ihop jag smula
  av ditt inlägg slog den ådran till
  se vad jorden vill
  Må gött Åke 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *