Some image

Hoppa På Tåget. Luft

Äventyret Framtiden rullar ut från stationen.

Bakom i vagnarna sitter vi resenärer, ämnet är luft i veckans uppgift vi ska redovisa. Glöm inte läsa skyltarna bakom tåget 🙂 

På gården har jag en mackapär som kallas luftkompressor. Den tillverkar helt enkelt luft. Härifrån drar jag tex en slang till en mutterdragare. Denna kompressor drivs med 400 volt och har hög kapacitet. Många luftverktyg kan den användas till. Man uppger tex hur mycket luftmängd den kan skicka ut. Det står på den lilla skylten under klockan till höger i bild, men har svårt att bocka mig dit. En elmotor driver en kompressor (en slags motor som i stort sett tillverkar luft) Skickar sedan in luften i en tank för lagring.  

Där kopplar man på tex på dessa två tillbehör: Luftpåfyllning av bildäck, skottkärrhjul mm. Ett vanligt luftmunstycke  går också ypperligt att blåsa rent med luften från tanken..

Finns en mindre modell (drives med 220 volt) också på gården, den kan man dra på hjul, när man tex använder en spikpistol. Den är lätt att ta med sig dessutom.  

Två lyftverktyg jag brukar nyttja, den gråa lådan ligger en spikpistol med extra spik i lådan, kopplas då till lufttanken via en luftslang,

Den nedre svarta till höger är en muttersmaskin man kopplar likadant med slang från lufttanken. Framför ligger krafthylsor för kraftiga skruvar och muttrar för hårda tag. 

En annan typ av luftmaskin är ett luftspärrskaft. Luftmaskiner är i regel smidiga och lätta. Här sitter det en krafthylsa monterad. Nere till vänster i luftnippeln kopplas då luftslangen på. 

Lättast av dem alla är en burk om man behöver små mängder superren luft utan dam och fukt i luften. 

Dom här grabbarna ”seglade” förbi mig för ett tag sedan.

Dom hade verkligen luft under brädan, och luft i skärmen.

Jag for genast hem och brände en cd skiva med massor av bilder jag satte på deras bil under vindrutetorkaren, jag fick ett fint vykort med allas namn underskrivet. De tackade för fina bilder 🙂 

Önskar er alla en fortsatt trevlig lördag 🙂 

 

12 svar till “Hoppa På Tåget. Luft”

 1. Där satt luften på Åkes vis! Inget hål i luften alls 🙂 Nyttoluft!
  Luftigt vink från Karlstad där sola lekar kurragömma denna dag!

  • Tack Tove! Sola kom också här svagt genom den dimmiga morgonen. Åke hade laddat kompressorerna de båda med luft 😉

 2. Ja, då är vi där igen. Alltså med det högteknologiska som jag inte förstår. Så jag hoppar helt enkelt över det och beundrar dina bilder av skärmflygarna. Kul att du brände en CD och lämnade den som överraskning på vindrutan. Gissar att de inte hade bilder förut, för dessa ”farkoster” är ju inte lätt att fota direkt. Bra jobbat där!

  • Jag tog men lite annat också än det högteknologiska serru 🙂 Dom här 4 st grabbarna flög förbi mig en dag när det stormade på. Det gick fort vill jag lova. Jag tog ett hundratal bilder, och när jag laddade ur dem höll de fortfarande på att surfa eller flyga omkring. Jag hade bilnumret och hade tänkt skicka skivan till bilägaren men bilen stod ju kvar så jag åkte dit och satte skivan under torkarbladet med en lapp förstås. Jag fick ett mycket glatt vykort efter några dagar.

 3. Ha ha jag funderade på att göra ett liknande inlägg med luftverktyg från verkstan den blå slangen från kompressorn till spikpistol låg nämligen rakt över vår gård igår eftermiddag ☺️
  Min man föredrar röda luftverktyg från Milwaukee
  Du är snabb fotograf och snäll som fixade bilder till brädåkarna
  /åsa

  • Tack Åsa! Milwaukee är fina maskiner, jag brukar borra i sten med en sådan när jag spränger med sk. snigeldynamit. Finns ett reportage såklart 🙂 Klart man alltid har en kamera till hands, man vet aldrig vad som flyger förbi 🙂 Jag tyckte grabbarna skulle få bilderna helt enkelt som ett tack för uppvisningen. Jag tippar på att dom åkte en tre timmar.

 4. Så himla schysst att dokumentera deras luftfärder på en skiva- mycket omtänksamt av dig.
  Använde en liten smidig bärbar kompressor i veckan. Din egna bild idag- läcker! Ha en fortsatt trevlig kväll!

  • Tack LillaSyster! Klart grabbarna skulle få se sig själva efter en sådan trevlig uppvisning 🙂 Dom vart ju riktigt nöjda såg jag på vykortet jag fick. Alla 4 hade skrivit under.

 5. Wow där satte du finnkäringen på pottkanten, jag vevar snabbt förbi alla teknikaliteter som bara ger myror inte i brallan men i hjärnan och beundrar istället luftflödet under brädorna! Du fick allt till det även idag, o du, jag tvivlade aldrig!

  • Tack Paula för att du inte tvivlade 🙂 Jag hade mindre teknik skrivet från början, men kompisen Rainer protesterade högljutt och redigerade/föreslog andra ord / telefon åt mig. Dock kapade jag vissa detaljer om luftflöde och tryck som namn på den stora kompressorn. Klart killarna på kit surfingen platsade med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *