Some image

Hoppa På Tåget – Recept

Lokföraren tackar alla för förra veckans omgång för Husdjur.

Stäng alla dörrarna nu kör vi på destinationen: Recept.

Undrar hur många gånger jag köat här dom sista åren… Visserligen är 13 mitt lyckonummer. Kan lägga till att 59 är mitt födelseår. 

Nu ska jag sätta er på ett litet prov. Vad blir detta? Det här kan jag utantill… min kära mor såg alltid till att jag fick börja utföra detta för snart 60 år sedan… 

Alldeles rätt! Är man bara uppe i tid får man ugnen varm för detta. Jag får mig alltid att tänka på min farmor och mormor i dessa stunder, ”typ ett par vedträn till så”. Nu om ni tittar noga så fuskar jag med en liten rund  ugnstermometer. För lite över 100 år sedan fanns inget annat alternativ för våra kära förfäder. En liten stund till sköt jag allt in plåten. Vart en ypperlig god skinkmacka på långfredagsmorgonen 🙂 

Naturligtvis fick farmors gamla kaffepannan stå ovanpå hällen i samma veva. 

Nej nu vill jag se vad alla Ni andra trevliga tågresenärer tagit med 🙂

Kommande destinationer.

26 april: Nyckelring.

3 maj: Fällkniv.

10: maj: Min första…

17: maj: Kontraster.

24 maj: Klaveret.

31 maj: Cykel.

Lokföraren önskar er alla en trevlig tågresa och fortsatt trevlig påsklördag, tut tut!

 

 

 

 

22 svar till “Hoppa På Tåget – Recept”

  1. Godmorgon på tåget och därhemma hos dig vid vedspisen! Nu behöver jag inte äta någon frukost, känner mig mätt och belåten redan av din härliga skinkmacka och så det där kaffet till som man bara kan dö av…kaffe kokat på vedspis är det absolut bästa.
    Trevlig fortsättning på påsken! Tuff tuff…

    • Japp för Facit kom hem med flera kassar så här inför påsk och i den ena låg just denna färdigkokta skinka, då var det ju bara till att elda upp i vedspisen för att piffa upp den liksom inför högtiden på morgonen 🙂 Tack LillaSyster 🙂

  2. En griljerad påskskinka och den finna kaffepannan dessutom! Då har man lagt ribban för dagen 😀

    Önskar en Glad Påsk!

  3. Recept finns det här av allehanda slag fast jag använder dem inte mera. Kockandet går av sej självt o på helgerna är det mannen som står för matlagningen – han gillar att kocka
    Talet 13 har jag inget obehag alls för – gillar den siffran också… Men 59 har jag ingen anknytning till däremot 61
    Ha en trevlig och fin Påsklördag

    • Tack Gilla! Jag är ingen duktig kock och tar bra lite plats i det hela 😉 Men jag kan koka och steka ägg, värma vatten till både te och kaffe 😉 Griljera skinka har jag kunnat sedans barnsben. Även tillaga skinkan i folie klarar jag 😉 Jag hade en trevlig dag med födelsedagskalas för min syrras pojke (40 år) For 10:00 och kom hem sent på kvällen, lång bilresa på över två timmar inräknat enkel.

    • Men vad trevligt att du provade att vara med 🙂 Du hamnade i skräpposten bara.

    • Jo det var ju lite framförhållning, jag skapade ju destinationsordet 🙂 Klart ag reagerade på talen och fick följa med mig hem 🙂 Jag fick inte ihop mackan till ett receptet 😉 (det var ju köpebröd) Man gör ingen reklam i onödan 😉 Tack BP!

  4. Min mormor lärde mig hur hon tillagade julskinkan förr i världen, den ugnsbakades i en rågdeg! Jag hade receptet på degen som hela skinkan inkläddes i innan den åkte in i ugnen, men jag har nog förlagt det. Skinkan blev i allafall otroligt saftig och god. Mitt sena inlägg finns nu uppe, åt tyvärr ingen skinka på påskbordet idag, fanns inte en skinka att uppbringa i affärerna …Trevlig fortsättning https://paulaz.se/hoppa-pa-taget-recept/

    • Trevligt att du tog upp det här med rågdeg som omslag, det ska jag berätta för min syster. Hon beställer alltid julskinkan okokt osv. Hon vill tillreda den som vår mors vis i folie. men detta lyser hon säkerligen upp på 🙂 Morfar hade grisar så du förstår ju varför syrran saltar själv i bunke. Saftig och god enligt ditt recept köper jag alla dagar i veckan 😉 Trevligt att du är med Paula!

      • Man gör en deg av 1/2 del vatten och 1 1/4 del rågmjöl och täcker skinkan med ca 1 1/2-2cm tjock deg som man sedan knackar loss när skinkan är klar för att griljeras som vanligt.

    • Tack Åsa! Agendan… då ska du vända på den och ta tåget först 😉 Ja du förstår väl hur jag mumsar i mig skinkmackor 🙂

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa