Some image

Hoppa på Tåget – Retro + Slutliga vinnare från tävlingen.

Tävling.

Vem hade satt in Destinations ordet ? 

Ni som skickat in två ord kommer att ha fördel med två poäng såklart. Jag kommer att summera och meddela vid slut vilka som gissat rätt på bloggaren bakom. Ni fick också bidra med ett eget inlägg om Destinations ordet som vanligt på din sida. Och en röst vid varje omgång gäller. 

I tidigt skede skrev jag, sökte jag den som jag anser fått till den klurigaste/relevantaste/genomtänkta bilden efter serien kommer jag att dela ut ett tröstpris. Texten till kan givetvis ha betydelse. Dommarens beslut gäller. Jag hade mycket svårt att bara välja ut ett, det fick bli 2 st.  

Motiveringen var. Följande kommer att få varsin Triss Lott.

1: Äventyret Framtiden beskrev (Is) sitt isfiske under många år, hon lade upp en bild på platsen och detaljerade fångsten. Jag har fiskat sedan barnsben, lagt nät i över 60 år. Vet vilket slit detta är och inte bara glans och glamour.  

Is. (igen)

2: Din egen skugga (fångade lång skugga) går en Triss Lott till Christian, en gripande story om hur hans skugga förföljt honom i hela livet.

Din Egen Skugga. (igen)

Extra pris utom tävlan. LillaSysters plockande av vårblommor med bild och hur hon fördelade dem mellan flera personer som mamma, farmor, mormor, grannar, sin lågstadiefröken men inte magister Evert 🙂 

Första pris är: 4 st Trisslotter andra pris är 3 st Trisslotter och tredje pris 2 st Trisslotter.

Dommaren höll bra ordning på alla era svar i början, jag fick in mellan 3-5 svar / omgång. men däremellan fick jag mina dåliga dagar på Plåsterkåken spela ett spratt. Jag har sammanlagt tillbringat 25 dygn och det är inte för skojs skull jag övernattat där inne. Min antibiotika knaprade fortsätter denna månad ut, och jag har käkat rävgift sedan den 1 januari, dvs från min andra operation där på nyårsaftonen kl 21:45 drog dom in mig på operationsbordet, men jag han med 12 slaget på upp vak på IVA 23:58 🙂 Runt 03 tiden tullade dom in mig på sal. Jag behöver bara titta på någon som är förkyld tex blir jag drabbad känns det som. Tredje operationen gjordes den 12 april har jag för mig… 

Nu till min hjälpreda/assistent som kom hem till mig i tisdags för att sammanfatta alla mail från er. Och vet ni vad hon blev sist 🙂 Men Åsa Danielsson gjorde ett utomordentligt jobb som min assistent för kvällen. Hon dök upp vid 17 tiden och se själv vad klockan var, där ligger alla era mail summerat på blocken 🙂 Jo det gick en bullkrans med påtår och törstsläckare. Men tillslut vart vi klara. Tack Åsa för fin hjälp. 

Christian har 3 rätt (+ sina två egna ord i tävlingen) Han får sammanlagt 5 Trisslotter.

Karin och LillaSyster hade 2 rätt vardera (+ sina egna två ord) Jag utser dessa två till en andra plats för båda, trean utgår då. Så sammanlagt 4 Trisslotter till dem båda. 

Tack alla! Ni andra också för att ni kämpade väl och underhöll det hela. 

Nu till Lokförarens morgon. Vi skulle ta upp Retro. Lagom till idag lånade jag in ett riktigt gammalt lok jag varmkör. Fotograf: Jan Mark de Haan

Så här tolkar Lokföraren retro. Mina gamla kameror. Hasselblad 500 C men Planar Carl Ziess f= 80 mm objektiv.

Farsans Flexarett 6×6 jag ärvt. Även den första kamera jag började fota med året 1964. Far laddade en 12 korts rulle och överräckte dem stora kameran till mig och sa: Fota på min pojk, far skulle inte vara med den dagen så detta vart ett skarpt läge. Lill Syrran fick en Kodak Instamtic att leka med på 70 talet. Bilderna finns kvar och det kommer ett eget reportage på det i sommar från samma plats, 60 års jubileum alltså.

Eller så denna gamla Hasselblad Svenska Express jag fick av kompisen Peter 🙂 

Lite närmare bild.

Man kan ju tycka att utvecklingen gått framåt. Det i gula lådan är plåtar. Minneskorten som oftast ändvänds idag (SD kort) ligger ovanpå.

Man får ju plats med nästan 8 SD kort på 12 plåtar 🙂 

Sökaren var väl inte så häftigt utvecklad. Men det fanns ett vattenpass 🙂

Ho Ho! Inuti en Hasselblad Express 🙂 

Jag vill ju få med en sak från min mor också. Mor broderade dessa på lakan och spetsade till innan jag föddes året 1959, B står för Blomqvist dvs vårt efternamn. Tänk att jag fick sussa så fint 🙂 Eller det tredje kanske är ett örngott. Facit städade på vinden och gick igenom en massa kartonger, jag hade lätt kunnat haft med 100 objekt till. Som kläder mor sydde och stickade till mig.

 

 

En länkning till resenärer som brukar eller har klivit på, eller kanske ska.

Alla är välkommen att stiga ombord. Värva i någon fler och locka med 🙂 

Carita 

Stefan 

Znogge

Nalta Norrland

 Angelgirl

Äventyret Framtiden

En Vanlig Man

BP

En Jordemors liv och lustar

LillaSyster 

Professordeutsch

 Paula 

Livet Efter 80

Anki 

Hannas Kryp In.  

Mammselen 

Lollo

Tony

 

Förbered er på fler avgångar, nästa resa tar vi upp Fiska.

 

 

 

14 svar till “Hoppa på Tåget – Retro + Slutliga vinnare från tävlingen.”

 1. Tack bäste Åke/bloggbroder….du har gjort ett utomordentligt jobb med din tävling å temat för övrigt!
  Med tanke på alla dina färgglada bilder du brukar lägga upp var det ett överraskande svart/vitt inlägg idag, men ack så trevligt! Det är nåt visst med svartvita foton, de förmedlar en sån fin känsla i all sin enkelhet. Tack även för historielektionen vad gäller kameror….vilken utveckling, de gamla ser ut som små skåp för förvaring av småprylar……å sen vattenpass….så häftigt alltså!
  Så kul att du även bevarat gamla broderier från din mor, en annan har ju typ ingenting kvar…..stort buuu till mig själv för att jag inte var mer på hugget, men men, det är inte lätt att tänka klart i den stora sorgens stund…..
  Nu hoppas jag på en rejäl storvinst som förgyller den sig närmande pensionsavgången å så önskar jag dig en underbar helg tillsammans med din (ditt?) kära facit, å hoppas att du återfår gamla krafter så snart det bara är möjligt!
  Kramar från oss i Örebro
  P.s. här mitt lilla inlägg för dagen:
  https://professordeutsch58.blogspot.com/2024/05/retro.html

  • Tyvärr kan jag fortfarande inte kommentera hos Dig, jag ska försöka få liv i datorn senare och kolla om det funkar… använder ju bara min iPhone vanligtvis.
   Nu har jag inte hängt med riktigt men är Du ett så kallat Berlin-barn? När jag var liten så kom det varje sommaren en flicka från öst Tyskland nån månad till mina grannar.
   En sån radio fanns även hos min farmor.
   /åsa

 2. Skönt Du orkar tuffa runt Blogglandia med Ditt tåg.
  Bra Du kunde kalla in en assistent som hjälpte Dig.
  Svartvita bilder och gamla kameror = sånt gillas
  Broderade lakan är det ont om hos oss…
  Ha en fin lördag /åsa

 3. Vilket fantastiskt jobb du har gjort Åke! Ja, men hjälp av Åsa då, men ändå. Och dyrt blev det ju också för dig. Vill passa på att gratulera alla vinnare, och speciellt Christian, vars livsöde är speciell. Han har verkligen lyckats med bilder och berättelser att dela med sig. Även idag till ”Retro” såg jag. Grattis allihopa!
  Måste säga att jag inte är överraskad över att du väljer kameror till dagens tema. Det som överraskar mig dock att att du ”kom över” så många svindyra Hasselblad – WOW säger jag bara.

  Jättekul att du fortsätter med temat:-)
  Mitt bidrag finns här:-
  https://bp-computerart.blogspot.com/2024/05/hoppa-pa-taget-retro.html

 4. Oj glömde i all hast att berömma dina kameror från Hasselblad.. Dom är säkert dyrbara idag?

  Kul att återuppleva dem och det är svårt att förstå hur stora plåtar det var mot dagens små sd kort..

  Även din mors broderier är väldigt vackra!

  Min mormor som var sömmerska broderade på handdukar, sängkläder mm. förutom det sydde hon kläder i mängder! Minns hon sydde klänningar åt mig då jag var liten!

  Tack för den trevliga dagen med att sitta och räkna in alla svaren – Att jag kom sist gör inget alls, det viktiga var att alla och även jag själv hade roligt! 😀

  Ha en fin lördag!
  Kram

 5. Så snällt av Åsa att komma över och reda upp bland alla mejl. Så snygg presentation av retro du har gjort=) Ha en bra kväll!

 6. Är imponerad över att du orkar reda i denna samtidigt som du ligger inne på sjukan emellanåt, en eloge till dig för detta.
  Hasselblad ja, frugan arbetade där i många år, fina grejer de tillverkade på den tiden.

  Ha det nu fint Åke.

 7. Begrep ingenting av dina fina kameror, allt som handlar om teknik är kryptiskt för min hjärna. Men däremot kan jag beundra din mors vackert broderade linne. Jag hade också länge kvar mor och mormors sänglinne namnade så fint, men till slut gav även de upp efter mina jyckars omilda behandling i sängen.
  Nu önskar jag dig en skön helg, glad att se din medhjälpare Åsa rycka in! Lite retro finns nu hos mig

 8. Äntligen tog jag mig in här och läste…tack för trevlig tävling och tack för att Åsa ställde upp med sin hjälp. Vänner är ovärderliga ibland. Hoppas att du slipper Plåsterkåken snart, jag tycker uppriktigt synd om dig och din fot. Att knapra råttgift så länge är inte särskilt kul …
  Dina foton av kameralivet i ditt liv är som att suga på goda karameller. Nu ska jag ta om det här inlägget igen.
  Ha det bra på alla sätt och vis och stort tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *