Some image

Hoppa på Tåget -Tak

Äventyret Framtiden rullar ut från stationen med sitt tåg.

Bakom i vagnarna sitter vi resenärer, ett gäng glada filurer som reser med. Det finns plats för fler, dessutom är det vansinnigt enkelt att hoppa på. Lördagens destinations tema är TAK vi fått i uppgift att lösa.

Jag hoppar till i naten 2023-08-08 klockan 23:20 då Hans knackade på taket. Jag hade sovit i kanske 15 minuter då jag vaknade till av en duns, frun hon låg och läste och hon trodde för ett ögonblick att de stora fönsterrutorna i matsalen hade exploderat. Vi ut på gården i den svarta augustinatten, frun först och jag var lite senare… när jag kommer ut står hon och gap flabbar åt mig. Vet ni hur jag var klädd? Jo i toppluva, morgonrock och röda flis fingervantar 🙂 Snacka om att vara yr i nattmössan! Så här vart det dokumenterat 23:27.

Dagen efter sitter jag och funderar hur taket ser ut inunder.

Det vart bara till att åka till boden och lasta på vad som kunde behövas till att frilägga taket. 

Vy från övervåningen.

Bedrövelsen.

I vilken ände börjar man… 

Det liknade ett plocke pinn. 

Efter tre dagar var det uppröjt och städat som sopat… björk är tungt.

Beställde nytt tak, och vart ska sleven vara inte om inte i ”grytan” ? Det gäller att lära upp en ny generation, framtiden känns trygg 🙂 Lill Plutten på taknocken.

När jag byggde badrummet fick innertaket matcha det blå klinkergolvet.

Blått är väl nära nyans till vatten också…

 

 

Önskar er alla en fortsatt trevlig lördag. Här är det busväder, frun med barnen kan känna sig trygg i Portugal. Jag känner mig  trygg med ett tätt tak jag 🙂 

 

16 svar till “Hoppa på Tåget -Tak”

 1. Hans minns jag när han hälsade på hos er. Fint att läsa om det igen och om den klädsel du bjöd din fru på, så hon skrattade gott. Härligt!
  Håll i hatten, taket håller förmodar jag.
  Ha en fin helg!

  • Ja taket höll bra men inte plåten, all plåt på den sidan är bytt, den fick skador. Jag vill inte tänka på alla de kilon totalt som föll ned med den kratten och längden. Tur man bygger stabilt.

 2. Oj det var en mindre rolig TAK upplevelse skönt det gick bra och som man brukar säga… materiella skador är bättre än när människor kommer i vägen och blir skadade.
  Himla tur Du är händig
  Din Lill Plutt är inte höjdrädd
  Härligt att vara i Portugal och slippa lite av vintern
  Här kom det närmare 2 dm men vi lider ingen nöd
  Ha en fortsatt bra dag /åsa

  • Tack Åsa! 2 dm snö är inget för en norrlänning, lite mer att skotta bara. Man är naturligtvis glad att det bara blev materiella skador. Ett djur eller människa klarar inte denna tyngd. Sedan fick jag vara väldigt försiktig för hela björken med grenar låg som en pilbåge. Lill Plutten ville vara med 🙂

 3. Oj då jag har en stor björk som är alldeles för nära huset och precis i fel vindriktning så det är väl snart min tur (otur) med att fa en stor björk på taket. Annars har det snöat sedan onsdag och jag är så less Hade gärna varit i portugal jag också.

  • Ett gott råd bara: Plocka ned björken under ordnande förhållanden vid tillfälle, du vet hur tungt björkved är, multiplicera det och tänk på vikten och den faller i en sidovinkel. Och den blir bara större.

 4. Det är inte schysst. Bara för att du är ”handikappad” just nu får du stanna hemma, medan familjen firar höstlov i Portugal. Orättvist!!! Men så är livet ju inte rättvist – alls;-)

  Bra dokumenterat där. Skräckinjagande egentligen. Och vilken tur i oturen att skadorna inte blev värre, och att ni klarade er helskinnade. Tur även att du är händig och ha en motorsåg så att du snabbt och smidigt kunde kapa trädet till ved, antar jag. Så till vintern när du tänder brasan i järnspisen lär du (tyvärr) bli påmind om Hans ett antal gånger…

  • Det första försäkringbolaget frågade om just var om jag kunde hantera en motorsåg? Jag svarade: I vars mans hem bör det finnas minst en motorsåg, i mitt hem finns det två st Husqvarnor 🙂 Sätt igång sa den kvinnliga försäkringshanteraren. Ja vist var det bra att vi inte skadade oss, materiella ting kan alltid ersättas. Portugal inget som intresserar mig. Och vem ska sköta ”Färgglad Fredag”, ”Hoppa på Tåget”, ”Skyltsöndag” som ”The Weekend in Black and White”? Ta bara som elda i köksspisen… här sköter sig inget av sig själv. Åke har det lugnt och skönt 🙂

 5. Förstår om din fru skattade gott åt klädseln.
  Bra att du lär upp Lill Plutten =) det är det bästa sättet att lära saker att alltid få vara med och att få testa. Sen kunde ju Hans ha låtit bli att knacka på…. hade ju varit så mycket smidigare och han stått kvar på sin plats.
  Fint att du målat taket blått i badrummet. Ha en fin kväll. kram

  • Tack LillaSyster! Ja vaknar man efter tat ha sovit en 15 minuter vet man inte viken värld man är i 🙂 Lill Plutten ja det var så här jag började som 6 åring typ. Jag skulle fylla sex då jag står med en hammare och en såg när farsan bygger vårt hus och jag hade en kniv i bältet bak, syns på bild jag har. Min farfar fick jag kniven av och morfar fick jag en snickeripenna, jag tänkte på dom idag när jag tände ljus vid deras gravar.

 6. Var det en stormig natt som orsakade trädens öde? Det var inget litet träd eller kanske flera? Det var väl bra att du hittade nånting att ta på dig där missinassen fast det var väl bara hemmafolket där så du hade kunnat gå ut näck också…utan att hamna på första sidan i lokaltidningen! Lillplutten på taknocken ger mig svindel, huva! Men det blå kaklet var skitsnyggt
  Ta dig nu en pilsner och fira gräsänklingstillståndet, men välj inte Kalhygget denna gång…

  • Ja det var stormen Hans som lade den stora björken med flera förgreningar på sig. Jag kapade bara till min tomtgräns, resten ligger kvar. Jag hade som tur morgonrocken liggandes nära annars hade jag nog kommit ut näck men mössa och vantar i alla fall 🙂 Kalhygget var inget hitt. Nu är man tillbaka på ruta ett liksom 😉

 7. Ojojoj det där hade jag velat slippa se … vi har en riktigt stor lönn som hotar huset … folk säger att den kan blåsa ner när som helst … jag bara hoppas att den inte gör det ….

 8. Ha ha ha.. Där fick jag mig ett gott skratt.. En yrvaken Åke i en sådan utstyrsel – Jag kan tänka mig att din fru fick ett fantastiskt ansiktsuttryck och ett gott skratt! 😀

  Men trädet ja.. ack vilken bedrövelse med stormen Hans.. många som råkade ut för massa missöden när det begav sig..

  Taket i badrummet är verkligen en läcker färg nyans 🙂
  Ha nu en fin Söndag! 🙂
  Kram

  • Jo det vart helt onödiga timmar nedlagt på detta… sedan vart det ju tvärstopp för foten veckan efter. Hängrännan med krokar och stuprör är kvar att sätta upp. Jo taket vart bra i badrummet 🙂 Jo försäkringsbolaget tog diskussion om jag hade möjlighet att sätta igång direkt… jag antar att så många hantverkare fanns inte lediga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *