Some image

Hoppa på Tåget – Trä/Träd

Äventyret Framtiden rullar ut från stationen.

Bakom i vagnarna sitter vi resenärer, som numer minskar tråkigt nog i antal. Men det finns plats för fler. Det är lätt att hoppa på. Lördagens tema Trä eller Träd vi ska berätta om.

Nu bor jag på en ö som heter Alnö, namnet härstammar från trädet al, alen använder jag mest till att röka fisk med eller som bränsle i vedspisen.

Det känns lite som att jag växt upp bland träd. Jag har ju beskrivit mitt livsverk som: Sätta spaden i jorden året 1990, men det stämmer ju inte då jag går tillbaks i mina fotoalbum. Jag satte ju motorsågen i träden först. 

Träd efter ett träd lades ju omkull.

Min favorit svägerska var med och drog ris och skötte eldvakten gallant när vi eldade upp alla rishögar. Oj vad vi kapade ned träd. Jag tror hon dock signalerar för mat här 🙂 Med orden: Hallå, hallå när blir det mat?

Året efter skulle jag bygga ett garage på 70 kvm med källare under åt min mor. 4 st bilar skulle in sa min mor och som snäll pojke så var det bara att lyda 🙂 Vi bodde bra på 120 kvm med fyra rum ock kök där i hennes hyreshus. Framöver hösten hade jag här snickrat ihop takstolarna (byggda av trä förstås) Vilopaus efter dagens jobb 🙂 Det var ju lite dragit 🙂 Jag minns jag köpte 1000 meter 2 tum fyra i ett trädpaket (resning, reglar och läkt) Moderna sätt att mäta bräder är i millimeter, då säger man 45 x 95 mm. 

Kvällen efter resta vi de stora takstolarna, vill minnas att spännvidden var närmare 10 meter. 9,70 eller något… Trä förstås och ”några” spikar 🙂 Takstolarna var av grövre bräder. Jag hade 5 besiktningar på detta bygge, bes nr 3 var just träkonstruktionen 🙂 Hur det gick? Mannen från byggnadsnämnden sa bara: Tror du detta håller? så for han. Det var ju jag som hade ritat 😉

Och hösten därpå stod min sommarstuga klar. Alla träd jag kapat ned tog jag till kompisen Staffan som klöv  på sitt sågverk, alla träd vart till resningsvirket. Tittar man på mitt bygge här tippar jag att minst minst 90 % är ju trä. Vi fick aldrig bygglov här ute först. Men fick tillåtelse att bygga 40 kvm efter mycket bråk & ståhej (en mycket lång historia med byggnadsnämnden) Året 96 flyttade vi ut hit och 97 byggde vi ut 90 kvm åt höger, sedan matsal åt vänster 2019 i trä förstås.

Min far präntade in om träd, de skall vara med så förstärks motivet. Grundregel fick man höra. Hur jag lyckas vet jag inte…

Men minuten efteråt. Ja stod man typ 03:30 en morgon vid havet så letar men lite olika vinklar bland träden.

Norrskenet på samma strand fick träden också vara med 🙂 Jag hade velat komma närmare men då var så mycket snö. 

Eller som här när solen går in bakom träden uti fårhagen.

Här tar jag hjälp av de svarta träden som en ram till det hela. 

En morgon hittar jag min lillsyrra spelandes piano bland äppelträden här på Nacka. Hon fick ett julkort med detta motiv det året. Eva berättade bara för en 14 dagar sedan att det var bland de roligaste minnestunden i hennes liv att få spela piano ute i det blå rummet. Vad är ett piano byggt av?

Önskar er alla en fortsatt trevlig lördag, här ute vajar träden i blåsten. 

14 svar till “Hoppa på Tåget – Trä/Träd”

 1. Makalöst vackra bilder =) Och händig är du också.
  Ha nu en bra lördag, här har stormat inatt så att jag knappt fått en blund och det blåser bra ännu……..

 2. Varierande bilder på trä och träd. Du verkar kunnig i träkonsten, grattis till det. Ett litet hus är ju mysigt och bra, vårt är inte stort heller. Trevlig lördag!

 3. Vilken härlig tolkning och jag förstår att du kan det här med trä och att bygga. Väldigt vackra bilder dessutom. Precis som med vatten hade vi inte klarat oss utan träd. Här i vår kommun kostar det numera att fälla vissa träd, allt för att naturen ska bevaras.

  Önskar en trevlig lördag!

 4. Vad roligt att få se när du byggde er stuga och så fin den blev. Vilka minnen man får ta del av och jag blir nostalgisk som varit ute på alnön så mycket med mina föräldrar på olika badplatser och även Vindhem.

  Förstår att det var ett fint minne för din syster. Naturbilderna är magiskt vackra

  Ha en fin helg
  Hälsning från Malin

 5. Träd är ett viktigt inslag i min vardag och skog är rent livsnödvändigt för min hälsa.
  Att bygga ut hus och bygga till nytt är ju vanligt ifall man bor så till… trodde faktiskt det var svårt med bygglov på Alnön… det känns trångt men vackert
  Bra tolkning
  /åsa

  • Tack Åsa! Ja det var i stort sett omöjligt att få ett bygglov på norra delen av ön på 80-90 talet. Jag gjorde en fastighetsreglering och köpte till mark, så nu har vi 6500 kvm. Det var skolor, skolskjutsar och vettu f*n allt det skulle tas hänsyn till. När jag tillslut efter stora problem eller om man säger äntligen när jag var bosatt här gick det lättare att få bygglov och bygga ut. Nu har jag ca 160 kvm. Ön är inte trång utan det är bron ut som sätter käppar i hjulet liksom. Den är under stor kritik och inte byggd för dagens alla fordon. Nästa år ska den renoveras igen och kommer att skapa mycket kaos.

 6. Alla foton är som vanligt BRA men bäst är de med takstolarna, smått unika kan jag tro. Det är inte många som blir fotade sittandes i en takstol inte.
  Ja, träd hör livet till och fungerar ju också som jordens lunga. Toppeninlägg idag igen!
  Ha en fin helg!

 7. Bygglov? Vilket märkligt ord, det är nästan som en svordom i munnen…hihi
  Ja nog har trä och träd ingått i din livscykel på många vis, händig som du är med händerna. Men de vackraste bilderna kommer sist, när träden står där de ska, ute i naturen.
  Tack Åke för ännu ett härligt bidrag!

 8. Soluppgångarna är ju magnifika. Det lönar sig nästan att vara vaken mitt i natten;-)
  Som jag sagt förut, så är du otroligt händig och duktig. Du kan vara stolt över ditt livsverk, som dessutom till slut blev godkänt.
  Älskar bilden på sin syrra som spelar piano ”i det fria”. Minns ditt inlägg där det var klagomål att pianon inte var stämd – hahaha:-) Världens roligaste idé att skicka just det kortet till henne som julhälsning:-)

 9. Fantastiska bilder hos dig och ja detta med träd och byggnad är något du verkligen kan med till 100% 😀

  Är väldigt avis på dina bilder över havet mot där jag bor, då du får sådana fina speglingar i vattnet och fångar solnedgång som norrskenet med planet som flyger där, för att jag skall fånga detta måste jag åka iväg en bra bit.. Men nu under höst/Vinter fångar jag bra soluppgång istället! (Kanske jämnar ut sig?)

  Önskar dig en fin Söndag! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *