Some image

Orsakullans utmaning 14. En vacker plats…

Åke är född i en mycket vacker ort, där kännetecknet är timmer, sågverk, skeppsvarv, laxfiske, ishockey, Indalsälvens delta, Y:et för er som passerat på E4:a. På de här 63 åren har jag bott på en radie av 6 km i denna vackra plats. Mor & Far lärde mig några viktiga saker: Naturen.

Namnet sägs vara komma från timmer och å, alltså Timrå. Sundsvall är en ”förort” till Timrå (som en känd Timråbo säger) men det ligger 15 km söderut 😉

Jag ska visa er ut till den yttre skärgården, där det är lika vacker året om.

Nu hoppar vi till en 1:a advent, -12º på termometern men och en grymt vacker dag. Igår och dagen före hade det snöat ca 20-30 cm. Jag bestämde mig att prova ta mig ut på Åstön. En plan som funnits länge denna höst. Platsen ligger längst ut på kusten. Det går inte att åka bil ända fram utan bilen lämnas på Skeppshamn.
Där gick efterdyningar in från gårdagens uppemot blåst 15 sekunder ännu in, det var mitt mål. Men jag provade att gå till Kapellet och sedan fortsatte jag vandringen ut mot udden. Hur mycket jag gick vet jag inte, men fågelvägen är det över 2,1 km enkel gångväg. Det bet lite i skinnet, men jag var ypperligt klädd och när jag kom tillbaka till bilen så visade termometern -12º Det var en riktig tur som tog ca 5 timmar att gå. Ja stundvis gick jag i 2 dm snö. Endast en skidåkare hade åkt ute på halvön men jag såg den aldrig, däremot några rådjur skymtade till ibland. Ner på knä och ned till många vikar tar sin tid.

Jag hade 2 kameror med mig och 2 batterier, extra minneskort och ett glatt humör. Ministativet, 2 kameror var packad i ryggan. Faktiskt var långkalsongerna  på, en riktig jägarmössa med tillhörande vantar med utvikbart för fingrarna.

Vågorna kom in på norrsidan.

Här ute bodde fiskare en gång i tiden under sommararen.

Det gamla lotstornet.

Snart framme vid den yttre fyren.

Finland 20 mil österut brukar vi säga. 

En stund för mig.  När solen går ned.

Hejdå fyren 🙂 Vägen tillbaka tog jag via sör-sidan, lite jobbigare för där hade all snö landat.

Åstholms udde via sjövägen, en midsommarafton med fyren såklart.

Det här ingår i Orsakullans Bloggutmaning Augusti

3 svar till “Orsakullans utmaning 14. En vacker plats…”

  1. Såååå vackert, precis som Christian säger. Å då är bilderna tagna mitt i iskalla vintern…
    När jag hör/läser Timrå tänker jag alltid på LillPlutten med sin hockeyutrustning. Även om jag är ett fotbollsfan följer jag ju såklart SHL också. Har alltid hållit på Leksand, men sedan jag läst din blogg ligger Timrå klar tvåa:-)
    Storstadslagen har jag aldrig hållit på. Å jag kan känna en viss ”skadeglädje” att Djurgården åkte ur SHL… Okej då, inget Stockholmslag i SHL kanske säger en del…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *