Some image

Selfie om köket.

SELFIE om köket

Nu är jag lite offside angående  ”triggerpunkter” Klimakteriehäxan vill ha fram, men jag skall försöka. Köket är husets hjärta så jag byggde det med mycket stor omsorg.

 

1. Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta: Får jag inte svara grovmalen svartpeppar så lägger jag nog till curry som till fisk tex. Jag är långt ifrån händig i köket. Men det jag lagar ser jag till smakar för mig 🙂 

2. Den kokboken rådfrågar jag ofta: Kokbok och kokbok jag har ju Facit. Kokboken jag brukar ta fram vet jag inte vad den heter för den har ingen ytterdel/ryggrad kvar, den tar jag fram vid sockerkaka som marmorerad sockerkaka med choklad i smeten. Senap har jag på hemsidan 🙂 

3. Den köksprylen är jag glad att jag har: Soda Streamer användes mycket flitigt jag dricker mycket vatten nu när jag går på alla tabletter och till maten. Blandar också till saft, har växelvis blandat några sorter. Finns alltid två kylda flaskor i kylen. Vår egen brun levererar så gott vatten, och har inga filter ens och det blir ännu godare att kolsyra 🙂 Borrade den 1996 då vi flyttade hit. 

4. Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den: Nu vart jag offside 😉 Eller det som är onödigt är ur städat. 

5. Det är viktigt för trivseln i mitt kök: Att det finns ved i vedlådan så man kan höja temperaturen och höra det knastrande från vedspisen på tidiga mornar. Kliva upp i ottan och  kanske låta kaffepannan puttra. Vedspisen fick en central roll då jag byggde huset. Jag tillverkade en stor kåpa i mässing med hylla unt som går över båda spisarna. 

6. Den prylen gör mitt kök speciellt: Sedan jag byggde till matsalen satte vi in ett litet halvrunt slagbord till två små fåtöljer man kan slå sig ned för lättare lunch och kaffetår liksom och höra knastret från vedspisen vid vinterhalvåret jo så en stor foto ram som rullar hela tiden sitter på väggen. 

22 svar till “Selfie om köket.”

 1. Wow Åkes kök låter helt perfekt jag tror nog facit är nöjd med sina domäner.
  Kryddor behövs. Ibland olika och ibland samma lika.
  Vedspis är ju härligt.
  Vi har förutom vedspis i köket, två öppen spisar, en i tv-rummet och en tokigt nog i sovrummet.
  Ha en fin tisdag med sol och blå himmel.
  /åsa

  PS vi har oxå egen brunn, guld värd nu när centrala åseke har vattenproblem. det är vattenläckor som avlöser varandra.

  • Ja köket är en viktig del i en bostad. Ni har både hängslen och livrem med eldbostäder, viktigt det med 🙂 Jo ni kan skratta er lyckliga att ni har egen brunn då 🙂

 2. Hemtrevligt i ditt/ert kök.
  Ja, drick du av ditt goda vatten =) Ha en fin tisdag!

  • Tack LillaSyster! Det hämtas upp från 42 meter, från berget så lent 😉 Jag ska snart ta ett årligt vattenprov som vanligt bara.

  • Tack Ingrid! Jodå köket är bra och med matsalen blev det ännu bättre med utrymmen 🙂 Det här byggde jag som sommarstuga, men eftersom övergick det till permanent boende. Men det hade jag med i beräkningen från första början.

 3. Oj den där vedspisen låter som en riktig trivselgrej och höjdare! Kan nästan höra hur det knastrar när jag läser din text … Jag gillar curry, det gör tyvärr inte min man så jag använder det väldigt sällan, får ta nåt besök på nån indisk restaurang emellanåt.
  Tack för att du bjuder in till ditt kök!

  • Jodå vedspisen är en riktig gåva. Jag gillar inte fruns alla kryddor, så det blir ofta två olika rätter tillagade… curry som är så gott 🙂 Laga egen rätt 😉

  • Jodå köket har fått en bra nisch. Med en utbyggd matsal vart det som en dröm. Nu sitter man som ute i naturen och ser alla årstider, det vart fönster över hela väggens bredd och från golv till tak 🙂

 4. Hoppsan.. Ja här kan jag bara instämma vad gäller köket – Där kan jag mer än gärna bostätta mig om vintern, men å andra sidan hela huset är ett drömhus. Nu har jag fördelen att jag varit hemma hos Åke några gånger och sett hans enorma arbete med detta hus! 🙂

  Men vad det gäller Soda Stream så har även jag detta och har 2 mindre flaskor som är för 50 cl och de normal stora flaskorna som ev är 1.5l som alltid är fulla och står i kylen! 🙂 Det bästa som finns är livets källa 😉

  Vad det gäller kryddor: Är det Svartpeppar, Curry, Chili och Vitlök.. Dessa är mina mest använda kryddor..
  Igår köpte jag hem färska rödpeppar.. trots att jag tvättat händer flera gånger och använt handsprit så fanns det ändå på fingrarna och det märktes efter en stund då jag kliade på näsan.. aj aj vad det sved.. tur jag aldrig kliade ögonen.. Så se upp med färska kryddor de är lömska!
  Kram

  • Tack så mycket Åsa! Dröm och dröm… det är inte förens det tredje huset man bygger man blir nöjd lärde farsan mig tidigt 🙂 Men å andra sidan har jag passerat det för länge sedan när jag tänker tillbaka 😉 Bara lite chili och vitlök går bort till 98%. Är det något fel på vanlig gul och röd lök? Ja du ser hur det gick med din röda peppar 😉 Kom ihåg ska vi gå på baksidan om huset och dricka av vattnet vid den första avtappningen nästa gång du är här. Direkt ur Nacka brunn på 42 meter i rostfri skopa 😉

 5. Ja där skiljer sig våra svar lite….rolig kokbok du har, men ändå lite överraskande att du som är så händig annars inte är nån hejare i köket, men vi har alla våra prioriteringar. Gillar förresten att du ser till att få din egen mat smakfull, där har vi ändå lite gemensamt….

  • Nej köket är jag bortkopplad ifrån, jag bygger jag 🙂 Dagen lägges upp med tider då maten ska stå på bordet 😉 jag får ha önskan på hur maten ska smaka allt 🙂 Jag får egen köttfärssås tex 😉

 6. Du har ett mycket mysigt kök förstår jag av det du berättar. Vedspis som sprakar är det bästa, har bara haft det på ett par av mina boenden. Visst blev det skräpigt och visst fick gubbarna hugga ved, men men det var det värt. Curry använder jag sällan, mest bara i indiska grytor o det blir inte så ofta. Men du har helt rätt, den kryddan är god till fisk. Synd bara att fisken man får tag på här ligger i frysfack och är inte så himla upphetsande, dessutom dyr som tusan. Nu har man börjat sälja fisk som har namn jag aldrig någonsin hört talas om. Det låter rätt suspekt.

  • Jodå köket passar bra! Sop och 2 dammsugare håller man skräpet borta från vedspisen men skräpigt blir det, har en liten batteridriven Makita dammsugare som är mycket smidig att bära och tömma. Fisken är både dyr och ser konstig ut ja och namnen ska vi inte prata om. Men ack så viktig den är. Jag fick en liten Torsk för tre år sedan, den åt jag med andakt 🙂

 7. Nej, idag har vi inte speciellt mycket gemensamt, förutom att matlagning inte är vår #1 sysselsättning. Du har en levande kokbok i Facit och jag hade en levande kock – min man.
  An vedspis i ett kök höjer onekligen mysfaktorn rejält. Toppen förresten med egen brunn. Som Åsa skriver så har det verkligen sina fördelar vid vattenläckage som hon har i Åsele just nu.
  Trodde aldrig att en soda streamer skulle vara så poppis. Nästa alla deltagare har en sådan och alla utom en älskar den – hahaha. Gissar att soda streamern förutsätter att man gillar bubblor i dryckarna. Och det gör inte jag – då rapar jag bara;-)

  • Ja köket har jag inte så stort tillträde till när det gäller matlagning. När jag är ensam är det kämpigt 😉 Men då finns ju mamma Felix som en räddare 🙂 Ja egen brunn får man så lov att borra själv här på norra ön. Vi har en vattenkälla på hörnet av tomten men den sinar fram på sommaren. Mitt eget vatten kombinerat med bubblorna o la la 🙂 Snabbt och enkelt då man har två flaskor alltid stående i kylskåpet.

 8. Blir ju mycket vatten här med nu för tiden, tycker som tur är att det är gott.
  Soda streamer är ju ett bra komplement till vattenkranen, absolut.

  Ha det fint nu Åke.

  • Ja under hela min sjukdomshistoria ä’r jag mycket glad för att vattnet har smakat bra. Jag har laborerat med lite safter till för att ändra smaken med gott resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *