Some image

100 åriga händer.

Grattis min Svärmor! Fiskardottern från Vikarbodarna född 1921, platsen ligger ca 2,2 mil söder om Sundsvall. Hennes föräldrar drev ett litet jordbruk och fadern jobbade som fiskare när vädret tillät och som stuveriarbetare under vintermånaderna. Elvi har påpekat i många år att fisk har gett henne den goda hälsan. Förresten året 1921 fick kvinnor rösträtt också. 

För fem år sedan i Fototriss hade jag denna bild med, 95 åriga händer.

Nu har dom starka fiskrensarhänderna blivit 5 år till… den gula stugan ni ser ibland på mina bilder den köpte hon året 1972. Många år senare när jag kom med i bilden sa hon alltid mot hösten: Det är sista året jag rensar fisken. Men hon stod alltid och passade oss när vi lade till med båten i tidigt på mornar och sa: Ställ bunken i källaren så rensar jag sedan! Jag minns inte när hon inte rensade längre… men hon kan ha varit några år över 90…

Det här uppmärksammades från hufudstaden av Calle och Silvia också.

Tårtan var jag och hämtade på Alnö bageriet under fredagen, tyvärr var det begränsade möjligheter att besöka henne på sitt äldreboende…

Vad som också etsat sig fast hos mig är att hon började som kokerska åt skogshuggare i unga år. Ni vet dom som bodde ute i skogen och krävde mycket grov mat. Tänk på den tiden jobbade dom lördagar också, som hjälp fanns häst också. Hon har berättat att hon spisade för många skogsarbetare.

Än en gång: Grattis på 100 års dagen Elvi!

14 svar till “100 åriga händer.”

  • Ja hundra år är en aktningsvärd ålder. Jag har inte många i min omgivning som blivit det… min farmor blev 95 år. Farsans barndomskamrats mor blev 101,5.

 1. Grattis till Elvi!
  Det är häftigt att det finns fler och fler 100-åringar. Här i vårt bostadsområde har vi flera som snart närmar sig det.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

 2. Vilket fint inlägg, både med text och bild! 100 år, helt otroligt! Stort, stort GRATTIS! Så fint att du fotade händerna. Älskar sådana bilder tillsammans med text och föreställer mig vad dessa händer har varit med om under hundra år.

  • Tack BP! Visst är det otroligt… dessutom fick hon förta sprutan och sedan vart hon testad positivt för Covid-19, sedan vart hon friskförklarad inför andra. Jo hon är alt en krutgumma. Händerna hade jag tagit fram för ett tag sedan och förberett mig på… nu var jag inte med, det vara bara svägerskan och min sambo som deltog på kalaset.

 3. Så hon var kocka i skogen hon. Tänk så dom händerna har arbetat hårt i så många år. Det var fantastiska kvinnor och starka och modiga. Jag har läst en bok härom dagen då kvinnor här i trakten berättat om sina liv. Det är rent otroligt så dom fick slita från det dom var barn och hela livet. Jag minns några sådana kvinnor och konstigt nog så var dom glada och sjöng och trallade medan dom jobbade med att mjölka kor och hässja hö. Medan karlarna vilade middag efter maten fortsatt kvinnorna med dom vanliga sysslorna som att laga mat, diska och mjölka kor och ta hand om barnen. Nu vet jag inten som trallar och sjunger när dom jobbar, själv gör jag det inte men ibland kan jag ta mig en liten dans på golvet när det är bra musik på radion. Synd att ni inte får träffa 100-åringen och krama om henne.

 4. Ja kocka så var det hon berättade om nu mins jag det… det var rätt många skogsarbetare som skulle utfodras. Vi kan nog inte förställa oss riktigt hur dessa fick slita tungt i skogen förr utan maskiner. Jag har en bekant som är 75 år som jobbade i skogen som ung. Han kom ned en gång och frågade om jag hade börjat avverka? Nä med det är ju snö kvar svarade jag, Äsch då svarade Lars det är bara att skotta! Lars hade varit med i något skogslag där han berättade hur de jobbade på ackord. En finne hade sin fru med sig i skogen hon kvistade från toppen med yxa, de paret tjänade pengar sa han 🙂 Året som Elvi föddes fick ju kvinnor rösträtt också. Kvinnor har slitigt hårt ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *