Some image

Julaftonsmorgonen vaknar till liv på Nacka.

Nu är julaftonsmorgonen här, var ute och andades in den bittra morgonkylan och se om gårdstomten varit i farten. Jag hade läst på lite om Nordisk folktro från Wikipedia igår kväll.

I gammal nordisk folktro omges julafton och julnatten av magi och skrock så till exempel:

 • sägs bland annat djuren kunna tala.

 • ska gårdstomten till exempel ha lite av risgrynsgröten utsatt till sig. Får han inte den kan han bli svår att tas med under det kommande året.

 • likaså är det bra att sätta fram öl på bordet till änglarna, så kallad änglaöl.

 • den som får mandeln som finns i gröten blir först gift.

 • helst ska ljusen brinna hela natten, annars förebådar det dödsfall.

 • att under julnatten återvände de dödas själar till sina hem varför man satte fram mat åt dem.

Det finns också vidskepelse som säger att man på olika sätt kan se sin tillkommande under just julaftonskvällen, bland annat om man tittar i två speglar, en bakom sig och en framför sig. Den tillkommande kan också speglas i en vattenkälla. Vi tittade till den igår.

Den finns strax utanför tomten ned mot havet, inne i djupa Nacka skogen.

Vem vet… men spegeln var svår att se där i snötäcket. Lola satt en stund.

Nu såg jag varken till några gårdstomtesteg i snön eller hörde min hund tala. Enda jag kan om kroppsspråket var att vi provgick lite på isen, när det knakade till lite: Ska vi inte gå hem lyste i hennes ögon.  Men mandeln i gröten ska jag allt följa för andra, jag blev ju gift igen detta år.

Ölen var slut, jo det stod tomma burkar framme. Men det finns helt naturliga förklaringar till sådant.

Däremot var det lite underliga smällar från skogskanten eller kanske mer från havet… SKROCK tänkte jag genast! Men det är naturliga krafter från havet, isen är mäktig så här i 12-13 minusgrader.

Ljuspunkter kan jag aldrig titta mig less på. Jag fångade årets julgran i sin helhet.

 

Ute står släden och lyser, klart jag tänt några stearinljus i min morgonstund.

Tittar man in under granen ligger en julklapp från snälla Tomten.

Ett barndomsminne som poppar upp är när hela barnaskaran Blomqvist skulle få se julgranen tändas på julaftonsmorgonen typ för 52 år sedan. Det luktade JUL ända in till barnkammaren. Mor hade stökat med skinkan och revbensspjällen till de nygräddade havrekäxen. Man klev spänt upp i pyjamasen och gick raskt in i vardagsrummet där det alltid dukades upp av den ny griljerade skinkan till havrekexen. Men julgranen!!! Vad har hänt!!! Julgransljusen var absolut inte sig lik!!! Vad har hänt med julen? Saken är den att nu var det femtielva stearinljus i hela granen, fint var det, men vad hade hänt? Mor förklarade för barnaskaran med de största öronen: Hon hade fått rotat fram sina gamla levande ljushållare som såg ut att komma från 1800 talet kallt… och förklaringen löd följande: El ljusen fungerar inte, far har mekat men ej fått de elektriska ljusen att tändas… och far var en händig man så man förstod att han gjort sitt yttersta. Vi fick en mycket trevlig julafton, men det var lite jobbigt att tända alla ljusen hela tiden… Direkt efter helgen var våra föräldrar och inhandlade en ny julgransbelysning. Det var på den tiden då varken ICA eller Konsum hade öppet på självaste julaftonen, så inget gick att göra. Jag kommer alltid att komma ihåg denna upplevelse. Dessutom är jag uppväxt med att julen varar ända till Knut.

Nu börjar det ljusna på… isen ligger vit och kall, konturerna av skogen kommer fram… ett par talgoxar manövrerar sig fram  till fågelträdet, solen kommer att gå upp snart bakom grantopparna… synd att det ligger snö på isens annars hade jag önskat att jag kunde remma på mig rören och tagit några skär på Nacka fjärden. 

Får visa en gammal bild från isen då tomtefar ute på den tunna skridskoisen med grannen Tomas. Vill minnas att det var en decemberdag med 4 dagar kvar till jul,

Och när kommer tomten då ?

Däremot ser jag klart och tydligt att tomten är i krokarna. Härmed vill jag önska alla Bloggare, läsare, vänner, bekanta som o-bekanta en riktig God Jul.

13 svar till “Julaftonsmorgonen vaknar till liv på Nacka.”

  • Tack LillaSyster! Jo eld är något man är försiktig med. Men jag kan lova att mina föräldrar hade mycket hög säkerhetsnivå. Jag njöt av dagen 🙂

 1. Barndomsminnen följer en ju hela livet, speciellt jularna antar jag, så är det här iallafall.

  God jul på dig nu Åke, ha det bäst. 🙂

  • Tack Micke! Jodå jag har många roliga barnsdomsminnen i behållning. Med tre syskon och en far & mor som gjorde det hela kärleksfullt för alla glömmer man aldrig.

 2. Önskar dig också en riktigt God Jul! Så kul att läsa om dina irl-upplevelser kontra skrock och att du delar med dig av dina barndomsminnen. Det är ju ofta det mindre positiva som etsar sig fast i minnet och som man kommer ihåg många år efteråt. Nu med ett leende på läpparna:-)

  • Tack BP! Julen är alltid barnens högtid är något jag förmedlat vidare. Som äldst i barnaskaran fick man axla det tidigt 🙂

 3. Hoppas julaftonen blev lika mysig som dina minnen från tidigare år. Att skapa minnen ger ju en glädje länge! Med snö, ljus och tomten i krokarna (underbart kul!) så gissar jag det blev rätt på alla sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *