Some image

Ja då önskar Åke en Glad Måndag till er alla igen :)

Glad Måndag presenteras som alltid med  Carita

Nu är det tid att plocka rönnbären. Man ger sig ut i rönnbärsskogen 🙂

Man tar med sig en stor och bred stege för att både kunna nå högt och stå stabilt 🙂

Då tar man också med sig en röd motorsåg, så blir det lättare att jämföra de röda bären 😉 Det är ju inte säkert att alla ser rött lika bra…

Där kapar man ner grenarna för att nå bättre och slipper klättra och vingla, precis som jag nämnt. Vill du inte ta från egna träd, ”låna” av grannen! 🙂

Med en Knipex-tång blir delningen enklare och bättre 🙂

Placera allt i en vit kartong för att frysa in.

Jaha, det finns alltid de som ska lägga sig i också. 😉

En passande dag, kanske en lördag. Ta fram, tina och lägg i grytan, låt det sjuda 🙂

Ju fler bär, desto fler glas att fylla 😉

Så där ja, ge dig själv en klapp på axeln 🙂

Provsmaka gärna 😉 En eller annan glasburk märks inte att det är borta…

Kittlar dödsskönt i kistan med köttbullar, till exempel 🙂

Har du fått ner för många träd… kör bort riset bara 🙂

Lasta de grova träden på ett annat släp, kapa, klyv, stapla och elda i vedspisen under kalla vinterdagar. Ni vet att veden värmer flera gånger om 🙂 

Admin önskar er alla såklart en fortsatt glad måndag!

 

 

16 svar till “Ja då önskar Åke en Glad Måndag till er alla igen :)”

  1. Det märks att vi bor i olika delar av landet. Här har rönnbären varit borta länge nu.
    Ha en Glad måndag!
    Kram, Ingrid

  2. Mycket bra jobbat Åke!

    Rönnbärs gele blir säkert smaskens till köttbullar samt till en och annan köttbit.. Kan inte uttala mig då sist jag åt sådan gelé var när Farmor gjorde den.. Vet inte vad mer hon hade i den? Men gott var det!

    Ha en fin vecka

    • Tack Åsa! Allt för bildkonsten du vet 😉 Du får experimentera med recept, jag har receptet på detta om du söker i sökrutan 😉 Går utmärkt att frysa dessutom ,)

  3. Håller med föregående kommentatorer – bra jobbat Åke! Älskade bilden med stegen, riktigt bra. Gelé och allt annat sött till mat tycker jag inte om, men det gör ni. Dessutom kan du dela med dig till dottern och alla trevliga grannar nu;-)

    • Tack så mycket BP! Rör du ihop detta själv bestämmer du själv sötman, jag vill mer det ska smaka rönnbär, den smaken ska framtona typ lite åt det sura hållet för att gå ihop med tillhörande mat 🙂 Jag inväntar bara ett norrsken till att sätta in en stege 😉 Du vet stegen till himlen 🙂 Du vet man måste bara ta nya utmaningar 😉 Ja just ja att dela med sig… det gjordes också självklart 🙂

  4. Det var bra jobbat! Bara det att lyckas få ihop rönnbär så det räcker till gelé är fantastiskt. De finns ju knappt i år.
    Rönnbärsgelé är gott, men i år får jag nog köpa mig en burk…

  5. Jag har haft rätt mycket rönnbär, men fåglarna har tagit dem tidigt. Bilderna är gamla på bären 🙂

  6. Blandar du rönnbären med äpple i koket? Här fick vi inga rönnbär alls i år (så då slipper vi kanske snö också, om man ska tro gamla påhitt), men för något år sedan fick jag ihop till en hel burk 😉 Hade jag blandat i äpple hade det nog blivit två!
    Kul att se att du också bloggar på!

    • Tack Anni! Jo en kämpar allt på med bloggen 😉

      Rör ned rönnbär och äpplen i kastrull.
      Låt koka i 15 min.
      Sila bären/frukten.
      Tillsätt socker till den avrunna saften
      Koka igen max 20 minuter.
      Fyll upp burkarna
      Färdigt resultat

      Rönnbärsgelé a la Nacka

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa