Some image

Advent uti i stugan.

28 november, natten börjar övergå till morgon -8 grader utanför fönstren. Det är garanterat mina fina barndomsjular som satt sina spår, att få tända det första ljuset, känna stearindoften sammankopplat med mossan som min mor alltid hade, då var det 1:a advent. Mor & far satsade stenhårt på att barnaskaran Blomqvist skulle få det så trevligt som möjligt.

Denna sed är dock inte så gammal i Sverige, inte förens på 1930 talet blev ljusstaken med 4:a ljus vanlig i de svenska hemmen.

Som igår drog man sladdar, skruvade i och ur de lampor som fungerat förra året, vist känner ni igen er?

De följande bilderna kommer utifrån gäststugan, stämningen är intagen, ensamheten, blandat med doften av stearin. Julen är på stort G över Nacka.

Alla adventsljusstakar i hela Sverige får fönstrens utseende att ändras ”över en natt” vid första advent.
Behöver jag ens nämna att jag älskar julen? Min ljusstake i smide med de 4 ljusen har jag fått ärva av min kära faster för många år sedan.

Jag önskar er alla en så trevlig 1:a advent.

5 svar till “Advent uti i stugan.”

  1. Otroligt stämningsfullt. Det syns att du älskar julen. Å gäststugan är ju som klippt och skuren att utsmyckas på det sättet. Skoj att du har en ”nära relation” till utsmyckningarna. Tycker det är viktigt faktiskt. Jag menar handeln vill i och för sig också leva, men att köpa nytt varje år är liksom inte samma sak jämfört med att använda gamla saker som betyder nåt.

  2. Vilken stämningsfull miljö du bor i. Smidesljusstaken var underbart vacker.
    Jag njuter av alla ljus som tänds i mörkret men tycker inte om julens alla krav. Men med åldern har jag släppt alla krav och nu är umgänget med familjen det som står i fokus.
    Adventskram till dig Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *