Some image

Alla Helgons Dag

Alla helgons dag ska inte blandas ihop med Halloween då det är två olika högtider som infaller vid ungefär samma tidpunkt. Alla helgons dag infaller under det som kallas Allhelgonahelgen, dagen ska dock inte blandas ihop med Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november även om de har kopplingar till varandra. 1953 gjorde Alla helgons dag till en helgdag, blanda annat för att det fanns en snedfördelning av antalet högtider då de flesta låg på våren, helgdagen valdes till lördagen som infaller den 31 oktober till 6 november då lördagar på den tiden fortfarande räknades som arbetsdagar. Under samma period blev det också vanligt att folk tände ljus på gravar under allhelgonahelgen och det är något som görs än idag för att hedra de framlidna.

Tänder ett ljus för min fina vän, tillika varma goa oförglömlige lilla Tuss.

…fridfull plats…

3 svar till “Alla Helgons Dag”

 1. Jo, lördagar förr var ju arbetsdagar för många, om inte de flesta till och med, iallafall alla ”vanliga” knegare antar jag.
  Här firas inte Halloween alls men det är ju barnens högtid och det har vi inga hemmaboende ju. 🙂
  Många ljus tänds denna helg till minne av de som gått före, så även här.

  Ha en fin helg Åke.

 2. Ett så fint ljus till din älskade Tuss.
  Återigen – tack för fin info. Vet inte hur det är i våra grannländer, men ”nere” i Europa är All Helgondagen alltid den 1 november, oavsett veckodag. Det är en röd dag alltså.
  Den 5 november däremot firas Guy Fawkes i England med fyrverkerier, ungefär som vår Valborgsmässoafton https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *