Some image

Brevledes – Klippalbum – Epok.

Eller rättare sagt ett vykort brevledes startar vi med. För ett tag sedan i Timrå där jag bodde kunde ett julkort komma fram till mig om det stod: Blomman. Stor gul båt vid stort gult hus Edsgården typ. Det var från goda vännerna Annika & Limpan. Tyvärr har jag inte det julkortet kvar eller så ligger det i några gömmor men däremot har detta dykt upp efter bra precis 29 år. Det är ett kort från min lillebror som jobbade i Italien då, se vad som står: Familjen Oppanpå 🙂 Det var så här: Min far och mor jobbade på Kungliga Postverket i 30 år vardera. Klart man var känd inom postväsendet. 

Min farmor kom från Wifstavarf, föddes 1905 där i någon av dessa arbetarlängorna. Ni kommer ihåg osten jag fick? Mogge & Angela? De bor i hus två här på bild- 1:a huset är rivet. Jag ska se om Mogge rättar mig 🙂 Detta vykort har jag nyligt köpt på Tradera.

Bak finns denna text, men ingen jag känner till. De hade eget postkontor därnere en gång i tiden, årtalet på poststämpeln kan jag inte tyda, men stämpeln var snygg 🙂  Troligen försökte expeditionsförmannen vrida lite efter hur frimärket var klistrat. Jag var många gånger med far på kvällarna när han stämplade breven som gick ut från Posten i Timrå. Far sa alltid: Kungliga Postverket och var noga med stämpeln åt rätt håll. Han hade så fina byxor till blå skjorta och Båtsmansmössa på huvudet men många påsydda postverks märken på bröstet tex och jacka satt det på axlarna. Idag står det ICA eller Coop på kläderna. 

Här kommer ett till vykort jag hittat på Tradera. Kontoret för Wifstavarfs sågverk. Det här var som ett eget samhälle, Post, affär och doktor och med egen skola som är med på bild här till höger. Tornet som synes var en brandstation i begynnelsen sa min farmor spruthuset. Numer är det ett kapell. Mogge & Angela vigde sig här, jag var ju med men kommer inte på det årtalet… skolan till höger gick Facit på från årskurs 1 till 3 på. Från årskurs 4 året 1969 fick jag många nya skolkamrater som hade förkovrat sig här.  Min farmor och alla hennes 12 syskon tampades också här. Mellan skolan och Kapellet ser ni hur ett skepp ligger och lastar virke som sågats ute på holmen bakom för där sågen låg. Det här är en riktigt historisk plats. Och gissa hur många historier det finns därute. Jag jobbade mer än 22 år ute på holmen, fördelat på två gånger.

Men till slut efter 208 år gick en epok i graven. 

Jag var inte arbetslös, jag hade hyrt ut mig till 3 olika mekaniska verkstäder under vissa tider, en tid varade i över 6 månader (där jag totalt jobbade 12 år på 3 gånger) jag gick parallellt med. Maskinbearbetning slår ingen mig på fingrarna 😉 Men till slut kom mina ord fram i dagens nytt vi hade som ett inlägg var dag på M-Real Nytt. Jag slutade 8 månader före med ett vist förbehåll innan grindarna låstes. Men jag var inbjuden den sista dagen på tårta 🙂 

Jag kan väl ta ett av mina roliga och intressanta minnen från en tävling vid övnings platsen på Viktoria Station i Uppsala. Även om vi inte vann som tex mot Forsmarks Industribrandkår, så kämpade vi alla mycket väl. På kvällen hade vi en gemensam middag då kom en av de proffsiga lirarna som hade lånat ut sin labyrint stålbur fram till mig och frågar mig vad för brandbil vi hade? Jag svarade: Vi kan ha en SAAB 95:a eller en Volkswagen 1300 ibland en Opel Ascona som vi kopplar till vår brandspruta. Äh säger killen, ni som ser så proffsiga ut i era kläder (overaller på bild) Jag fick ropa dit Mats (säkerhetsansvarig) som hade klätt upp oss och han höll med att Blomman talade sanning 🙂 Fotot här måste varit taget av Facits barndomskamrat som jobbade typ ”100” år på brandkåren i Timrå. Han var med som utbildare i bussen ned och fotograf, jag har frågat Jörgen några gånger om bilderna från tävlingen… ja ja dom ska finnas på brandstationen 🙂 Så här står man som mycket stark 38 åring.  

 

 

5 svar till “Brevledes – Klippalbum – Epok.”

  1. Kungliga Postverket stod för ordning och reda …..förr i tiden =) Morfar jobbade också vid postverket, här är en som åkt mycket postcykel fram i den stora brevbärarväskan i skinn. Det var tider det, med lördagsutdelning och fina frimärken som knappt kostade något alls. Som sagt, det var bättre förr =) Så mycket fint du berättar! Ha en fin tisdag =)

  2. Det verkar som om ”Blomman” jobbar på sin kommande bok…….
    Kul att ha både minnen å passande fotografier till, vilken rikedom!
    Måste ändå framhålla första bilden ”familjen oppanpå” är ju bara för cool….

  3. Du har alltid så roliga och intressanta minnen. Dessutom dokumenterar du väl med köpta vykort med mera. Och visst funkade det Kungliga Postverket, och portot var billigt jämför med idag…

  4. Härligt att du äntligen tog upp och visade dessa vykort som du pratat om till mig, det var intressant att läsa din berättelse – Det var mycket som var bättre förr i jämförelse i dagens samhälle, ta bara frimärken som kostar 20kr idag, medans förr kostade de några ören.. Stor skillnad på kostnad för ett vykort.

    Ha en fin vecka!

    Kram

  5. Intressant läsning och med ett stort stycke historia. Fint att få se dessa gamla vykort. Tänk vad dessa vykort kan berätta. Har hittat flera gamla vykort från vintern 1939 som pappa skrev när han var i Finland. Han skrev en sak till sina föräldrar, ganska positivt. Och sedan en helt annan sak till sina brottarvänner. Där berättade pappa att han blivit skadad i foten och en hel del annat-
    Förr kom ju posten fram men med Post Nord idag är det tveksamt och det kan ta lång tid.
    Många tankar till dig.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa