Some image

Doppardagen – Julafton

När Abel Burckhardt skrev: När juldagsmorgon glimmar…

Tänkte han förmodligen inte på att det kunde regna på julmorgonen, för det är exakt vad som sker på Nacka City. + 1 grad och snöfallet hat övergått till duggregn. Mina hund promenad vart inte lång… Skridskorna ställes in på hyllan och isdubbarna åter på sin krok.

Det får bli en skinkmacka eller två, farmors glas tas givetvis fram med andakt. När stillheten är som bäst bland minnen 🙂

 

Ett annat barndomsminne som lever kvar, när de små barnen Blomqvist skulle få se julgranen tändas på julaftonsmorgonen, det luktade JUL och det ända in i barnsängen i sovrummet. De klev spänt upp i pyjamas och gick in i vardagsrummet där det alltid dukades upp av den nyskurna & nygriljerade skinkan till mors hembakade havrekex. Mor hade säkert varit vaken hela natten. Men julgransljusen var sig inte lik!!! Vad har hänt ? (sade den äldste sonen Åke) Saken är den att nu var det femtielva stearinljus i nästan hela granen, fint var det, men vad hade hänt? Mor förklarade för de fyra små barnen mod stora ögonen: Hon hade fått plocka fram sina gamla levande ljushållare och förklaringen löd följande: El ljusen fungerar inte, det har mekats natten lång, men ej fått ordning på det elektriska…  far var en händig man så man förstod att han gjort sitt yttersta för att sina barns ögon den julaftonen skulle vara stora som vanligt.  Vi fick en mycket trevlig julafton, men det var lite jobbigt att tända nya ljus hela tiden… Efter helgen var våra föräldrar och inhandlade en ny julgransbelysning. Det var på den tiden då varken ICA eller Konsum hade öppet på julaftonen, så inget gick att göra. Jag kommer alltid ihåg detta minne när jag ska klä granen.

I tisdag firade vi vår mors 81 åriga födelsedag, lillebror och jag funderade hur det skulle gå med havrekexen…  Arne Hägerfors har ett bra uttryck här: Det ser rätt mörkt ut på … Jag förmodar att samma minnen lever kvar hos min lillebror…

 

Jag ska ta och fråga mor om receptet på hennes så goda havrekex som säkerligen härstammar från min mormor som bodde här på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *