Some image

En bild säger så mycket…

Inte bara att det är två mycket tidiga fritidsseglare som förmodligen har rundat Alnön idag. Ön är Sveriges 13:e största ö, är 15 km lång och 6 km på det bredaste stället. Isen är snart helt borta, och jag vill säga att det är 5-6 veckor tidigare än det brukar vara. Ni ser också en skorsten till höger om den vänstra segelbåten, det är en av två kvarståendeände skorstenar från sågverksepoken, som mest fanns här 19 stycken sågverk.

Alnön bildades för cirka 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området. På grund av dess vulkaniska historia innehåller Alnöns berggrund sällsynta mineral, bland annat den världsunika alnöit. På norra delen av Alnön finns flera intressanta geologiska lokaler. Man har även hittat mycket små mängder diamant på Alnön. Jag har grävt på norr sedan 1990 men ej funnit någon diamant, däremot en massa äldre verktyg 🙂

Alnön har ett idealiskt läge mellan Indalsälven och Ljungan och med perfekta hamnar i Alnösundet. Här byggdes sågverken tätt. Som mest var 16 sågar i gång samtidigt. När Elias Sehlstedt blickade ut över Alnön från Sundsvall inspirerades han till den berömda frasen ”Och hela hamnen som en spegel låg. Och såg vid såg jag såg, hvarthelst jag såg” (1852).

Nere i bild till vänster på fastlandet var min farmor född 1905 på orten Wifstavarf.

Min övriga förfäder mormor föddes på Alnön 1904 och morfar likaså på ön 1903.

Mor är född och uppvuxen på ön 1932. Gifte sig med min far 1956 i en kyrka på ön.

Jag är inte född här utan inflyttad 1996. Men nu är jag hemma 🙂

Ett av husen på bild bor min arbetskamrat Niclas som han övertagit huset efter sin morfar.

7 svar till “En bild säger så mycket…”

  1. Det var en stor portion historia det och mycket intressant

    Höll på med modern 5-kamp som ung och då var det pistolskytte som var en av grenarna

    Ha en bra vecka

  2. Det blev ju ett intressant geografiskt och historiskt inlägg det här. Jag har hört namnet Alnön, men aldrig varit i närheten ens.

    Sv: Det var ju trevligt att du gillade mina foton i Fotottrissen. Tack för det-

    Kram/Gilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *