Some image

Färgsprakande fredag #11

Plockar fram nyanser till LillaSysters färgsprakande fredag jag stött på i veckan.

När jag satt här i natten vid 24 tiden fördes mina tankar till Adolphson & Falks album ”Över Tid Och Rum” (Albumet har 54 minuter och 55 sekunder, njuter jag så gärna kvar vid havet en stund) 

Klockan 01:12 dyker dessa nattlysande moln upp på himlen. Nattlysande moln är den molntyp i jordens atmosfär som ligger högst upp, på ungefär 85 kilometers höjd. Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september. De förekommer nära mesopausen kring sommarpolen, som är det naturligt kallaste området på hela jorden och dess närhet – där är det mycket kallare än i det inre av Antarktis vintertid. Källa: Wikipedia

Glatt förväntansfullt barfotat sommarbarn på väg mot havet med fiskekorgen i högsta hugg. 

Fisken kokades senare och blev en ypperlig lunch.

Nu går vi mot helgen, jag önskar er alla en trevligt fredag 🙂 

21 svar till “Färgsprakande fredag #11”

  • Tack Kristina! Camping i Alingsås är inte fy skam. Denna bildserie utspelar sig ute på en plats som heter Tynderö. Ca 3 mil norr om Sundsvall.

 1. Får jag lov – jag det får jag ju – att bara skriva det kort och gott att fredagarna och lördagarna med dig ger sinnena en skön duvning!!

 2. Har aldrig sett sådana moln förut men å andra sidan brukar jag inte vara ut e på natten så ofta nu för tiden. Annat var det då jag dansade flera kvällar i veckan och åkte omkring mitt i natten. Då såg man mycket som man aldrig ser nu.

 3. Tack för länken och tack för att du bidrar med fina sprakande bilder! Ha det bäst!

  • Tackar, tackar LillaSystern. Klart man ska ställa upp med färgsprakande bilder för dig och för övriga bloggare.

 4. Härliga bilder och det är så här man minns det från man var liten och följde med på nätfisket och alla dessa tidiga mornar att vittja och samma på kvällen. Att sedan stå i vid bryggan och rensa all fisk var roligt ett tag, men man blev fort less och ville gärna göra ngt annat. 🙂

  Härligt att sitta ute vid en brasa och njuta av natten! Hoppas abborren blev god 🙂

  Trevlig helg!

  • Tack Åsa! Så trevligt att jag kunde locka fram lite minnen hos dig. Natten och brasan vart underbar, det var snudd på att jag skulle sova över där på bryggan men regnet hängde över uppe i det blå. Abborren blev superb 🙂

  • Tack Ingrid! Jag hade aldrig lagt märke till dessa moln förut, det var dottern som uppmärksammade dem när jag visade upp dem. Kram.

 5. Ljuvliga färgsprakande bilder, hajade till där ett tag när jag trodde mig läsa ”förekommer nära menopausen” ….tills jag såg rätt, hihi! För vad vet väl du om den…
  Ha en skön sommarhelg, nu börjar det skymma om kvällarna, men det är ju också mysigt

  • Tack Paula! Jodo man har nog fått känna av omgivningen utav menopausen Ja mörkret som smyger sig på kan vara lite mysigt ibland, som tex stearinljus eller varför inte en sprakande brasa

 6. Så okunnig jag är – hade inte en aning om att man kunde koka abborrar.
  När jag var liten (och även senare våra egna barn) så metade vi ofta abborre, de skulle senare rensas, vändas i mjöl med en rejäl omgång salt – och stekas. Gärna så att de blev lite hårt stekta.
  Himmelskt! Tyckte vi på den tiden i alla fall.
  Om du har lust så får du gärna berätta hur du/ni gör när ni istället kokar dem.

  • Man kan inte veta allt Barbro. Så där med att vända i mjöl gör vi med strömmingen här uppe. Antingen smör steker vi abborren (också gott) eller så kokar vi den helt enkelt. Då med: Lite salt, kryddpeppar och lite lagerblad.

 7. Det är inte bara färgerna som sprakar utan elden också:-)
  Så ni fick fyra abborrar totalt. Bra där! Kokade ni fiskarna? Det var ett nytt sätt för mig att tillaga abborre på. Då kokas kanske alla ben till oigenkännlighet;-)

  • Vi hade en brasa på stranden dessutom också 🙂 Denna morgon fick vi 5 st (som på bild) Vi fick nog ett 10 tal totalt, dessa 5 kokade vi dom andra smör stekte vi, det vart som det passade. Men dom var i minsta laget för matlagning. Men trevligt att äta egen fångad fisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *