Some image

Färgsprakande fredag #25

 LillaSysters Färglada  FREDAG går vidare.

 

Nu ska jag ta er till en nostalgist plats för mig. Jag är född och uppväxt 350 meter nedanför här. De första 6 åren i mitt liv skogsvandrade min far och mor med mig på detta Wifstaberget. Här åkte man kälke som pulka om vintrarna. Ett roligt minna var när vi grannpojkar fick en lastbilsmotorhuv av min bästa kompis far som var åkare, vi störtade utför med. Hjälmen vadå? Vi bodde på en stor gård (två bostadshus) som farmor och farfar ägde, vi fick lämna denna idyll dagen före julafton 1965. Far hade då byggt ett nytt hus. 1972 flyttade vi tillbaka i stort sett till samma plats då till ett höghus Vart tror ni jag fortsatte att utforska naturen i 5 år till? Det var som ett spindelnät av stigar här uppe på berget och alla skidspår… utsikten är unik. Dessa bilder har min foto kompis Åsa Danielsson skickat till mig nu under hösten, med bilder tagna från hennes balkong, Hon bor numera här uppe på denna fina plats vars kallas Örnen.

I Timrå fanns det tre fabriker en gång i tiden, på den som ligger här ute på de före detta tre öarna (nu ihop fyllda) jobbade jag i 24 år på en underhållsverkstad fördelat på två gånger. Där startades det skeppsvarv året 1798. På slutet tills 2007 tillverkades det finpapper typ A4 & A3. Här nere är min farmor född, så många generationer före mig har arbetat på denna holme, Wiftsavarfs AB var namnet. Utanför ligger de klassiska Gista Holmarna även kallad SCA Mallorca, där bönder från min ö äger. Alnön ligger till höger i bild där jag bor idag 5 km fågelvägen. Ni kanske kommer ihåg från i vintras när jag stod och poserade med min hund där ute? Ringde till Åsa som tur var hemma så jag fick en fin bild på oss. Jag & Lola är inringad i bild,  det var våran sista promenad tillsamman hit ut till de öar jag jag började utforska året 1972. Hur många gånger jag besökt dessa öar har jag noll koll på, men jag har åkt motorbåt hit, seglat, rott, simmat mellan öarna, skridskor, spark, vattenskidor ni såg häromveckan, skoter, skidor och promenerat många gånger med mina fyrbenta vänner. Som nu sitter jag 1,4 km till höger därifrån. Jag har enormt med mycket roliga minnen därifrån som ni kan förstå. 

Här i bildens utsikt ligger den andra fabriken Östrand, här föddes min farfar och jobbade hela sitt arbetsliv. Farmor & farfar möttes halvvägs emellan, tur var väl det annars hade inte jag varit här 🙂 Jag har bara varit där på fabriken och gjort jobb och samarbetat och så. Jag kunde låna stora maskiner för tillverkning & så. Dessa två fabriker var sammansatta med två ledningar. Fram tills år 2000 ca var det samma ägare SCA AB. Lite till höger i bild ser ni Alnöbron över till min ö, lyser så fint i en båge. Dessa två fabriker jobbade typ 50 / 50 av folket från Wifsta på. En gång i tiden hade både fotbollslaget och ishockeylaget samma klubbnamn Wifsta Östrand IF.

Jag spårade ur lite från de mycket fina och underbara bilder Åsa skickat till mig. Tack för all den nostalgi det väcktes inom mig. 

6 svar till “Färgsprakande fredag #25”

 1. Jättefina bilder ni ger oss, verkligen fantastiska.
  Tack även för lite historia, sådant gillar jag att läsa.

  Ha det fint nu Åke.

 2. Härligt att läsa om din historia och alla fina berättelser om din barndom!
  Roligt att äntligen få se de bilderna jag skickat till dig för att använda på din sida – Vilken ära! ♥️

  Konstigt nog så gör sig bilderna väldigt bra hos dig, passande med dessa härliga färger!

  Önskar dig en fin Fredag!
  Kram

 3. Vilka bilder, proppfulla med färg- precis vad som behövs denna grå och regniga november dag. Tusen tack för att du är med och sprakar! En fin berättelse har du också gjort- så snyggt Åke, himla bra att dessutom ha en egen fotograf =) Önskar dig en fin helg. Kram

 4. Bilderna är enastående fina. Åsa är en väldigt duktig fotograf. Undrar om hon har gått i din fotoskola.

  Det är alltid så roligt och intressant att läsa om dig och vad du hade för dig när du var ung. Och inte bara du utan även dina föräldrar och andra släktingar.

  Ett perfekt bidrag till ”färgsprakande”:-)

 5. Ljuvliga bilder att njuta av. Och jag hade också stor glädje av att läsa texten om din barndom. kan absolut känna igen mig i en del stycken.
  Önskar dig en fin helg.
  Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *