Some image

Fem en fredag v. 7: Problemlösning

Det här är första gången jag deltar i detta tema. Här ser ni min skoter lite demonterad, har plockat ur CDI boxen som styr det mesta. Har tittat in på er andra och sett detta varit riktigt kul frågor ibland, nu reagerade jag just lite extra på problemlösning. Problem är till för att lösas helt enkelt. Det är förövrigt något jag alltid haft som arbetsuppgift genom mina yrkesval i livet, och många gånger på fritiden med att hjälpt kompisar med att titta på bilar, hus, ombyggnationer, traktorer och båtar som några exempel.

Nu har min skoter snart krånglat färdigt, så då drog jag iväg till min kusin och behöver lite extra hjälp från rätta händer. Han är en elektronisk expert på högre nivå.

elisamatilda frågar oss om just lite problem.

1.Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen?
Svar: Då tittar jag i frysen, där brukar vi som tex ha pytt i panna från Felix som är både gott och lättlagat.

2.Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans?
Svar: Nu har jag inte det problemet, jag rakar mig på huvudet så en handduk räcker länge.

3.Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon?
Svar: Låter det vara, men har jag tillgång till en dator kan jag prova via Messenger.

4.Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten?
Svar: Första kund som kommer förbi.

5.Om du gick vilse i en skog utan karta eller kompass, skulle du kunna hitta ut?
Svar: Ja absolut, har inga som helst problem att orientera mig. Solen, väderstreck är mycket viktigt att hålla reda på. Man måste memorera kännetecken i naturen.

23 svar till “Fem en fredag v. 7: Problemlösning”

 1. Bra att kunna ta sig ut ur skogen, jag har lärt mig soltricket från maken men jag skulle tro att jag kommer ha svårt att ta mig ut ur skogen ändå 😉 Det är ju en annan sak när man väl står där ensam kan jag tänka mig =)

  • Solen är viktig ja, släpp aldrig den 😉 Lite viktigt att påpeka är att aldrig få panik utan lita på sina sinnen.

 2. Det var ju snabba å raka puckar….gillade den med håret faktiskt, måste vara en typisk ”fruntimmersfråga”……
  Hur som helst, kul initiativ!

 3. Kul att läsa dina svar!
  Ja, ni killar har sällan problem med att håret ska torka 😉 Förmodligen är ni bra problemlösare också 😀
  Jag har koll på stan men sämre koll bland alla träd.
  Trevlig fredag!

  • Tack Geddfish! Hårets problem gjorde sig själv för en 35-40 år sedan 🙂 Sen det här med folkskolan och alla hårluggar 😉

 4. Jättekul att du nu också är med hos Elisa! Å dina svar är då ingen överraskning för mig. Att du gillar teknik och olika fordon vet jag ju, och då underlättar det med teknikintresse. Å visst är det egentligen en fördom att säga att killar är bättre på orientering än tjejer, men så är det. Min man är en utmärkt navigator både i städer och ute i naturen. Jag har noll lokalsinne och har svårt att veta väderstrecken. Är bättre med en karta i näven mitt i en stad.

  • Tack BP! Det här med teknikintresse har man vuxit in i liksom… jag brukar säga: Har man slagit yxan i båten får man ro som fan. Jag vägrar att bli slagen av döda ting. Men det elektroniska tar jag hjälp av min kusin. Men till det roliga är att det är jag som rår för hans intresse där. När vi var liten hade jag en massa högtalare till min musikanläggning (1971 typ) det blev han så impad av att han började själv att skruva i radioapparater när han såg alla mina 8 högtalare som jag kunde styra med både potentiometrar och brytare… Det är mitt fel säger han än idag 🙂 Karta är viktigt tex om man är på havet och är inne på nya farvatten… jag har varit aktiv på sjön sedan snart 50 år tillbaka… haft båtar som gjort 60 knop och seglat som djupast 1,70 meters segelbåt… då gäller det att läsa kartan. Eller som när en kompis köpte en segelbåt i Stockholm och ville ha med mig på resan hem. Seglade ut från Skanstulls Marin 20:00 en kväll i augusti en måndag… då gällde det att läsa fyrar på sjökorten. Jodå vi la till på torsdag i Sundsvall 🙂 Ut ur Stockholm upp igenom Furusundsleden var ingen konst… men en gång när jag tog första kommando och Lennart hade gått och lagt sig (jag sa ut honom det) så hade jag 7 fyrar som blinkade en gång… då väckte jag honom för att få lite trygghet i navigeringen (det fans ingen GPS ombord) Svarta natta på okända farvatten uppemot Waxholm tar man hjälp. Men jag kan intyga att Svenska Högarnas fyr blir ett minne för livet, jag seglade ut till dem och var mycket nära, jo jag satt vid rodret då också 😉

 5. Jag bara klampar in i skogen i jakt på svamp utan att ha bra koll på kännetecken eller väderstreck. Men på något vis brukar jag alltid veta var jag kom ifrån. Men det händer att det blir fel.
  Kul att du deltar i Fem en fredag, alltid roliga kluriga frågeställningar. Jag har hängt med från början ett par år nu.
  Jag rakar inte håret, (det har dock min dotter gjort ibland) men fönar det sällan. Vid varmt väder torkar det ju ute på nolltid, vid kall väderlek, använd mössa!

  • Att du alltid vet var jag kom ifrån är en viktig egenskap, jag brukar hålla koll på typ en gran som växer si eller så… Vad trevligt att du varit med ett par år nu. Jag kör med en sådan där rakapparat typ. Nu är jag långhårigt på 5 mm 😉 Blir till att köra apparaten mot em av dottern då hon kommer på besök 🙂 Mössa får jag av 364 dagar om året 😉

  • Ja visst är det, nu är jag långhårig på 5 mm 🙂 Så ikväll blir det klipping för hela slanten med hjälp av dottern som kommer på besök.

 6. Kul att läsa dina svar. Jag ser att du gör som jag om det inte finns någon personal till hands i butiken. Man frågar första bästa kund! Jag brukar be om hjälp från andra kunder även när jag har svårt att nå. Säger man till en kille/karl: ”du som är så lång och stilig, kan du hjälpa mig att ta ner den där burken?”, får man alltid hjälp (hitintills i alla all).
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

 7. Ja du, det är synd om dom som inte har något lokalsinne – eller tillgång till karta eller sjökort! Jag har bara gått fel en gång i mitt liv och det var i London när gubben och jag samt mina föräldrar varit på ett ställe och druckit en massa vin och dansat (pappa & jag) och sen skulle gå tillbaka till hotellet. Jag ville gå åt fel håll så dom andra fick rätta mig, men jag hade svårt att ge mig. Så är det när vettet går ur huvudet! *fniss*
  Däremot hjälpte jag ett sällskap i en bil utanför New York där vi aldrig varit tidigare. Vi hade åkt runt för att leta efter ett matställe, men eftersom min hjärna verkar suga åt sig namn på vägskyltar så visste jag direkt var vägen låg dom letade efter. Det roliga var att vi körde en bil med California-skyltar och så var vi 3 svenskar som varit i stan´ en dag – dom kom från NY!!
  KRAM/Susie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *