Some image

Fototriss del 182: Träd

Träd i mina trakter förknippar jag med sågverk. Redan på 1800 talet stod Elias Sehlstedt och blickade över Alnön och sa: Och såg vid såg jag såg, hvarthelst jag såg” (1852).  Anledningen till detta var att Sundsvall och området runt omkring var ett av världens sågverkstätaste områden under 1800-talet. Bara på Alnön har det totalt funnits 19 sågar. Som mest var det 16 sågar igång samtidigt. Idag finns endast några byggnader och ett par skorstenar kvar som vittnar om den stora sågverksepoken på ön. Mina förfäder har knegat på flertalet sågverk.

 • Här drar bogserbåten in pråmen Carrier 2 fällda träd från öar utan för Alnön efter sviter från stormen Dagmar som drog fram i julas. AOL mäter 21 meter lång, då kan ni tänka er hur lång pråmen är.

 

 • På min tomt står det en björk som kännetecknar min länsbokstav. Epitetet klyktattare uppstod när bilarna i Västernorrlands län fick länsbokstaven på sina registreringsskyltar också.

 

 • Träd tycker jag det går alldeles ypperligt att ha som ramar när man fotograferar naturen. Här har också två träd placerats så man kan gå torrskodd över bäcken

 

Fler trissbilder på träd

 

28 svar till “Fototriss del 182: Träd”

 1. Vilket jättefint och informativt inlägg om träd! Din första bild var jättebra till temat! Alla bilderna var jättefina. Ha en skön dag.

 2. Jag kan nästan inte slita mig från den sista bilden, även om de andra också är bra. Pråmen visar verkligen hur det kan se ut med fällda träd på älven. 🙂

 3. Vilken pråm. Man förundrades/förfärades över den mängd träd som Dagmar lyckades fälla. Härliga foton alla tre.

 4. Jättefint fångat av dig!

  Rött i en bild tycker jag ofta blir alldeles särskilt vackert, så pråmen får en extra bonuspoäng. 🙂

  Glad söndag!

 5. Första bilden är maffig och de två fåglarna ger extra. Själv har jag en lönn med stam som en djävulsgaffel… Sista bilden är otroligt vacker. Bra triss!

 6. Första bilden innehöll träd så det skulle räcka för alla deltagare 😉 Den sista gillar jag lite extra..

 7. Trevligt med en lite annorlunda vinkling! informativt 🙂 – och den sista bilden är verkligen helt makalös! Träd är bra inramare, men det är skickligt att ge dem en så stark närvaro i bilden!

 8. Första fotot är väldigt vackert med de starka färgerna! Solnedgången är också mycket fin, men den första har det där lilla extra, tycker jag.

 9. det är svårt att neka… men det var min första bot för fortkörning på alla år (23) med körkort så, ok då;)
  Tack för kommentar om trissen…

 10. Tack för kommentaren till min triss.
  Jag har lagt in vattenfallet som fanns i slutet av sagoskogen på första bilden i fototrissen på bloggen idag.
  Ha en fortsatt bra vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *