Some image

Fototriss del 274: Arkitektur

Jag tog en tur för Helenas fotoutmaning Fototriss idag, letade upp lite Arkitektur som finns på min ö.

Börjar med det yngsta, som sammanbinder ön med fastlandet, den 24 oktober firas det 50 års jubileum av brons öppnande, den ligger 7 km ifrån mig.

Nästa bevarade byggnad som är Sveriges tredje byggda folkets hus och det första på landsbygden. År 1899 stod det färdigt utvändigt och 1902 färdig invändigt. Än idag används Tors Lokal för i stort sett sitt ursprungliga ändamål. Den ligger 1.8 km ifrån där jag bor.

Därefter tar vi oss till den äldsta i Norrland, Medelpads äldsta bevarade kyrka. Den ursprungliga delen uppfördes under 1100 talet. År 1956, ett par år före admins födelse stod min far och mor och lovade varandra i nöd och lust. Dit har jag 5 km.

Befolkningen på Alnö ökar under perioden 800-1050 e Kr, vilket går att se på antalet skelettgravar, eventuellt ett tecken på kristna influenser. Alnö Gamla Kyrka uppfördes i slutet av 1100-talet av 8 st bönder. Detta faktum plus andra utsagor skulle kunna peka på en befolkning på ett 100-tal personer.

Den första säkra siffran på antalet invånare kommer från en folkräkning 1571, då man räknade till 45 bebodda gårdar på ön och ca 350 personer.

Själv tog jag mitt första spadtag och slog mitt första hammarslag 1990. Min morfar startade på 20 talet… Jag vet med all säkerhet att han var inblandad i 5 gårdar. Och hur många fler han bidrog med sin kunskap i vet jag inte. Och jag har inte byggt klart på långa vägar… Länge leve arkitekturen 🙂

Vill ni se hur andra har löst utmaningen klicka då nedan:

17 svar till “Fototriss del 274: Arkitektur”

 1. Fint trissat! bron ser nästan ut som den svävar. Dom ser ganska lika ut alla Folkets Hus i Sverige, roligt att se. Å de va mig en fin liten kyrka.
  AX

  Svar: Tackar 🙂

 2. En fantastiskt vacker bro, och så fint fotad. Den lilla kyrkan – precis just så tycker jag att en kyrka på en mindre ort ska se ut!
  Folkets hus tycker jag lite synd om, ser så ensamt ut, längtar nog efter lite gladare färg. 🙂
  Rolig triss, kul att du berättar lite om bilderna.
  Berit E

  Svar: Ja bron är mäktig och över väl mäktigare då den byggdes som Sveriges längsta också.
  Tors Lokal: Det ligger en bondgård i dess närhet och ett par bostadshus, förr betade det kossor runt om, numera hästar, jag fick ingen bra bild på det bara. Lokalen ligger på en höjd.
  Färgen: Det ska jag undersöka. Återkommer.

 3. Arkitektur skapad av helt olika (?) material!
  Snygg variation!

  Svar: Tack! Jag hade ett tag tänkt ta ned tre kyrkobyggnader från ön. Men det får bli i en annan triss 😉

 4. Fint trissat där bron blir min favorit!

  Svar: Tack! Bron är mycket mäktig och den var en gång Sveriges längsta tills Ölandsbron byggdes.
  Tyvärr börjar den gå sönder, den är lagad, lagad och lagad… Pelarna fylldes med betong då Tjörnbron vart påseglad, sedan sprack den så då bultades den ihop av x antal hundra bult. Senaste ombyggnaden var visserligen bra då ett staket på 3-4 meter byggdes på varsin sida för att inte folk ska kunna hoppa, den låg vist som tredje bro att ta självmord ifrån i Sverige… Den är 42 meter på högsta punkt och ingen klarar det fallet.
  Men vi behöver snart en ny bro, den är säkert inte konstruerad för så hög belastning och så mycket trafik. Före bron har jag hört ett den bodde ca 2000 personer på ön som är numera uppe i 8000 och fler under sommarmånaderna… Och fler vill hit. Det blir en bra kö på morgonen och likaså på eftermiddagen. Här på bron krockas det veckovis också.

 5. Snyggt trissat bron är min favorit .Önskar en skön & trevlig söndag

  Svar: Tack! Bron är det första man passerar då man tar sig ut på ön 😉 En gång var den Sveriges längsta innan Ölandsbron byggdes…

 6. Vacker gammal arkitektur det där.
  Fint när de gamla byggnaderna bevaras – och används!
  Slutar aldrig förundras över hur man kan bygga broar
  över så långa sträckor vatten….

  Svar: Tekniken har nått långt, och detta var 1961. Pråmar har numera blivit större och framförallt lyftkranar är gigantiska 🙂
  Ta bara som bron över Sundsvallsfjärden där den sista brosektionen på 90 meter som bara den vägde 130000 ton 🙂 När den lyftes dit drogs bron isär 60 cm.

 7. Fascinerande – för ca 900 år sedan byggde åtta bönder en kyrka för en befolkning på ca 100 personer.
  Nästan ofattbart, men nyttigt för tanken att få svindla ibland!
  Så fint att du lade till lite text! 😉

  Svar: Tackar! Jodu en del kan bygga dom 🙂 Det mest fascinerande är väl att inga maskiner fanns då förutom hästar och starka händer… Dessutom kan man fundera över arbetstidslagen… Min mor berättade bara förra veckan hur morfar steg upp ett par timmar före innan han for till sågen och arbetade på deras gård.

 8. Fint trissat!
  Bron över till Alnön är rätt mäktig, vi har åkt över den några gånger på ”söndagsutflykter” då när vi bodde i Sundsvall för femton år sedan.

  Svar: Så kul 🙂 Då vet du hur fin ön är 😉

 9. Alnöbron är smäcker och läcker. Kyrkan är också fin. Gamla byggnader är för det mesta vackra. Jag trodde kanske att du skulle klämma till med bron som är under byggnad också. Den är ju ganska imponerande. Hade jag deltagit i trissen skulle nog det märkliga legohuset i Ö-vik ha fått en plats. Kul byggnad…men vacker…njaää.

  Svar: Vad beträffande nya bron så platsar den inte nu 😉 Alnöns arkitektur slår högre 😉 Nya bron är knappt byggd med personal från orten… Förutom några kamrater som är ställningsbyggare då och en annan kompis som asfalterar nu… Den är byggd i annat land, hitfraktad på pråmar, 1:a spannet finns tom dokumenterat när den låg i hamnen där jag jobbar 🙂 Och sista delen lyftes dit av gigantiska kranar finns på bild det med 😉 Det finn en ny kyrka också på ön och ett kapell från en fiskehamn, där det ytterligare är en bro till ön Skorven. (Den bron har byggts ny bl.a. av Roffe en annan kamrat) Spikarna heter platsen och där ligger lotsstationen också. Så det finns så mycket mer att lägga ut om ön först 😉 Hade ett tag tänkt klämma till med tre kyrkliga byggnader 😉 Jag åkte under den nya bron att par gånger i sommar och fick en del bra solnedgång bilder dokumenterade 🙂 Det kommer också bli broavgift på den nya bron som ogillas av oss i trakten… Jag kommer att åka över ja! En gång på premiären tänkt… Märkliga legohuset i ö-vik!!! Jag som kanske åker dit idag 🙂

 10. Du fick lite gammal vykortskänsla över första och sista bilden, snyggt.

  Svar: Tack! Jo jag hade redigerat först till gammal stil och ännu en till sephia… Men jag ångrade mig. Den dagsfärska hösten med färgerna vart avgörande.

 11. Kul med en vandring bland Alnöns arkitektur! Kyrkan är så vacker, var där i somras då en av mina vänner gifte sig.=)

  Svar: Svar: Så trevligt att du nyss besökt den 🙂 Det är några år sedan jag var in.

 12. Gillar att du valt arkitektur från landsbygden, även om bron kanske ses som större än så. Det är ett skönt lugn genom alla bilder och de visar verkligen hur vackert det är i vårt avlånga land. Bra jobbat!

  Tack Hanna! Kul att du uskattar landsbygden. Min vackra ö ligger strax utanför Sundsvall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *