Some image

Fototriss del 310: Frukt och bär

Vaknar, kikar ut, solen lyser för fullt till en mycket klarblå himmel. Chekar av Helenas Fototriss. Frukt & Bär. Det hänger säkerligen lite frukter och bär kvar uti trädgården…

Äpplen bland annat!

“An apple a day keeps the doctor away”

Så varje morgon framöver mot hösten går jag direkt till ett av äppelträden, ruskar lite och tar mig ett som faller 🙂

De flesta krusbären är nedplockade… men det hänger några kvar 🙂

Det här var en frukt man fick i sig som liten, med mor fick man plocka den, hon gjorde nyponsoppa på den 🙂
Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram (~2%) torkade nypon. Som exempel kan det sägas att ett en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon innehåller även karoten och är därför en källa till A-vitamin.
Nyponens köttiga väggar kan torkas sedan frukterna (vanligen kallade ”fröna”) rensats bort, och kan användas till nyponsoppa och örtte. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad.
Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar då, men går fortfarande att använda. Alla sorters nypon går att äta. Kolhydrathalten är ca 8%. Nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
(saxat från Wikipedia)

Den vita rosen doftar underbart 🙂

Bonusbild:

Att vara under äppelträded denna fina sensommardag är hur underbart som helst, en duns där, en till där, äpplen faller inte så långt från träden 🙂

Se vad andra Fototrissare hittar för bär:

24 svar till “Fototriss del 310: Frukt och bär”

 1. Tänk att göra egen nyponsoppa, det är nog en kokkonst på väg tillbaka. Själv tänker jag bara på klipulver när jag ser nyponen, men vet inte om det faktiskt kliar eller om man bara trodde det som barn?

 2. Men det var ett tag sen jag var med på trissandet får nog ta tag i det igen när hösten kommer det har blivit så lite vid datorn och mycket bobilande denna underbara sommar.
  Hoppas allt är bra på vackra Alnön.

  Tjingelingen från Rantamor.

 3. Så fint ljus i dina bilder 🙂 Jag saknar våra äppelträd när jag ser bilden på äpplena och läser om hur du går ut i trädgården och skakar på trädet för att ett äpple skall ramla ned. Vårt fullstora äppelträd vreds av en höst av en tromb. Det låg helt skruvat på gräsmattan när vi kom ut. Det andra åt hararna av barken på, det året det var meterhögt med snö på tomten, så det trädet klarade sig förstås inte. Nu drömmer jag om att i vår sätta igång med grönsaksodling och samtidigt plantera nya fruktträd 🙂 Intressant om nypon. Jag brukar plocka och ge till hästarna, de älskar det! Nu förstår jag varför, hästar vet vad som är bra för dem, till skillnad från oss människor 😉 Ha en fin helg!

 4. Intressant det där med nypon! Min mamma gjorde nyponmarmelad.
  Ljuvligt gott. Och tydligen väldigt nyttigt också.
  Hittade sådan när vi var i Norge senast.
  Hämta äpplen i trädgården är verkligen lyxigt!
  Våra är inte lika stora som vanligt efter denna kalla och våta sommar – men goda är dom.

 5. Här blir det knappt några äpplen men desto fler plommon. Plommon är också gott att plocka direkt på trädet och äta ett par. Din sort ser god ut. Vad kan det vara för sort? Att nypon var rika på vitamin C visste jag men inte så mycket. Tack för den upplysningen för alltid trevligt att lära sig lite nytt. Finfina bilder var det här.

 6. Så väl jag minns hur jag fick hjälpa min mormor att dela, kärna ur nyponen och sedan lägga halvorna på en plåt, sätta in i ugnen och torka på svag värme. Nyponsoppan smakade sedan ljuvligt lite ljummen, med en klick vispad grädde och mandelbiskvier!
  Tack för flashbacken!
  Finfina bilder!

 7. Härligt att plocka äpplen direkt från trädet, våra blåste ner i förra veckan så det bara något enstaka kvar.. Hemmagjord nyponsoppa måste vara extra gott!

 8. Jag är väldigt förtjust i nyponsoppa, men det blir bara Ekströms snabbsoppa. Fina bilder till trissen och kul att det är dina alldeles egna frukter och bär som du fotat.
  Ingrid

 9. Nu fick jag lära mig nåt nytt. Att man kan äta alla sorters Nypon… Tack för det. Våra Äpplen är inte på långa vägar mogna ännu. Men om vi får en fin höst så kanske.
  Ha det gott.
  Hej svejs.

 10. Vilken trevlig morgonsyssla du har framför dig. Läckra bilder.:) Jag minns också min mammas nyttiga egentillverkade nyponsoppa. En explosion av nyttigheter och en stor klick vispad grädde. Vistas under äppelträd är mestadels härligt, om inte …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *