I lördags rattade vi till Värdshuset Idyllen Det ligger fint till i den yttre skärgården på en ö, platsen heter Tynderö. Jag har mången gång vandrat och åkte båt i dessa trakter kommer ni håg som följt mig ett tag. Min första landstigning via sjövägen skedde redan 1975.
Här kunde man i lugn och fin miljö provsmaka alla de handa slaktade produkter. Min lillebror och jag hade diskuterat före att här får man riktig sallat, hackat i en lite böjd träbunke med två stora knivar med handtag som vår mor satte oss bröder i arbete inför varje jul 🙂
Om vi tagit skada för barnarbete? Kan jag inte påstå om min lillebror Anders 🙂 Var man 4 syskon var det bara till att hugga i. Nu var jag äldst. Så här på äldre dagar har jag frågat hur jag behandlade dem… jag har uppträtt mycket beskyddande 🙂
Nu ikväll har Kerstin Mattson visat upp hur man gör riktig kalvsylta 🙂
Hon kokade ihop det hela.
Och ned i formar. Gissa på en skala hur detta ska smaka 🙂
Kalvsylta på tunnbröd är en delikatess säger hon. Det viktigaste på hennes julbord till och med 🙂
Att hjälpa till som barn tar ingen skada av – att få hjälpa till innebär viktig livskunskap.
Nu blev jag ju sugen på julmat, vilken tallrik du visar upp, den kvalar lätt även in under glad måndag =) Ha det bäst! (Att vara beskyddande är nog ganska vanligt när man är äldst i en syskonskara)
Tack LillaSyster 🙂 Jag väntar några timmar med Glad Måndag, jag ska på plåsterkåken inom kort…
Kul med ett julbord på restaurang, då slipper man ju laga maten själv;-) Helt min melodi. Tycker det är bra att din mamma satt er barn i arbete. Det gjorde min mamma också. Och ju yngre man är ju mera sitter ju kvar i minnet om man säger så. Det är mycket jag lärde mig som barn som jag än idag har nytta av. Nu har jag inga syskon, men det är nog rätt naturligt att äldst beskyddar sina yngre syskon.
PS. Vad är det på din jultallrik? Skinkan ser jag liksom sillsalladen, men resten då? DS.
Det ligger gravad lax, korv, kalvsylta, sill salat, vanlig sallat, tre sill sorter, kokt lax och tre ägghalvor på den första tallriken 😉 Tallriken var rätt stor 🙂 Sedan gick jag på varmrätten på nästa tallrik och avslutade med efterrättstallriken. Och kaffe och några kakor.
Du har haft en verkligt fin barndom med många härliga minnen. Inte utan att jag är lite avis, stadsbarn som jag är. Kalvsylta gillar jag att äta året om, delar den gärna med min sambo hunden. En knäckemacka med kalvsylta, pepparrot och rödbeta, mums! Funkar bra som lunchmat hos mig. Men lika vacker är den förstås inte som den du visar på bild. Kokar ni inga nassetassar? Förra året var ett sorgeår, grisfotsproducenten hade slutat! I år har en ny tillkommit, till min glädje, inte riktigt samma nivå men duger gott. Tack för att jag fick följa med in i köket.
Varsågod Paula 🙂 Ja min barndom har jag bara goda minnen utav. Kanske att jag var förste i skaran på ett vis men det krävdes kanske mer av mig… men inget jag tagit skada av. Att axla ett ansvar har alltid legat mig nära. Nej nassetassarna har liksom utgått, jag får inte med min generation på det 🙁 Jag brukar köpa på konserverat och tack för att du påminde mig om dom. Kom ihåg listan ska genast uppdateras, för sista chansen går ut ikväll. Mor kokade sånt när morfar hade slaktat sina två frisar till varje jul. Rödbeta till kalvsylta är en delikatess som jag kan pula i mig året om, men pepparrot ska jag allt ta och prova 🙂