Some image

Glad Måndag – Med snälla Kusinen.

Det är Carita  som uppfunnit ”Glad måndag” klart jag hakar på även om man inte är glad så måste man ju ändå borsta tänderna. 

Kusinen ställer alltid upp. Jag brukar också nämna: Målaren ska måla, svarvaren ska svarva och elektrikern kopplar ström och jag är 64 år. 

Kusinen rullade in min 4 hjuling och pallade upp den.

När jag köpte den i somras fungerade inte winchen, säljare beskrev vad han hade gjort b.l.a. köpt en ny winch och att hela wire rullen låg på backen dagen efter montering.  Winchen lyfter man plogen tex och man kan dra in träd, eller dra sig loss i skogen 🙂 Jag bokade in kusinen och till slut fick jag tid.

Han brukar säga att det är jag som styrde in han på den elektriska biten en gång i tiden. Han var och hälsade på mig när jag var ca 11-12 år och såg alla mina elektriska saker jag hade på pojkrummet, Markus är 4 år yngre.  Jag hade en massa högtalare med brytare och kontroll boxar jag hade byggt som styrdes ut i rummet. Alla lådor hade jag snickrat på trä slöjden osv. Det var riktigt snitsigt. Kabel och brytare som kontakter köpte man då på Claes Ohlssons och så lödde man ihop de man hade ritat ihop scheman för brinnande livet.  

Nu åkte det fram verktyg på verktyg…

Kåpor flög av, en hit och en dit…

Han knipsade och grejade…

Här var ett av tre fel, ett glappande ut och in reglage, rätt var det var såg det ut som blixten hade klyft det i tre delar…  

Här hade han plockat ur den fd styrboxen för fjärrkontroll. han ringde på morgonen efter och sa att han mätt upp alla reläer och ett hade brunnit ihop. Fel två. 

Det for isär mer saker och det kopplades till höger och vänster. 

Ett till fel nr 3 påträffades, detta styr relä funkade bara åt ett håll, krasch inuti. Nu såg det mörkt ut på riktigt. Inte undra på att all wire låg på backen dagen efter han bytt winch.

Men så kom jag på att en låda jag fått med innehöll ju kontrollreglaget (gula dosan) för den nya winchen. Då bantade han alla reläer. 

Då klurade han ut vilka kablar som skulle användas, jag satt lugnt på stolen dit jag vart tillsagd att sitta på, nu skulle  fotograferingen skötas också av någon också såklart 🙂 

Från gamla reglaget, det klippte han i ett navs. 

Min utsikt från stolen 🙂 Gråten i halsen? Nej, nej, nej 🙂 Han har gjort värre saker för mig. Ta bara som en sommar då vi var ute på båtsemestern på väg till Ulvön (Höga Kusten) då Wallas värmaren krånglade, vipps så låg hela värmaren i molekyler. Och vi frös inget mer. Vill minnas att han bytte en detalj jag hade i reserv.

 

Men till slut så åkte plogen på och den gick att hissa upp och ned. Till höger i bild sitter det gula reglaget nu fastsatt. Men det går att lyfta bort den om man ska jobba lite framför. Dock med sladd, men detta får duga så länge. 

Men jag har beställt en ny fjärrkontroll med box som ska på till sommarens bravader att dra fram skog. Bra att ha då man ska koppla träden och dra in dem. Wiren mäter säkert en 10-12 meter så man har lite utrymme att jobba på. 

5 svar till “Glad Måndag – Med snälla Kusinen.”

  1. Det är knivigt när det är mer än ett fel. Bra jobbat av kusinen och snyggt dokumenterat av dig=) Glad måndag Åke och nu ska jag borsta tänderna, har inte tänkt att äta något mer idag.

  2. Fattas bara – du ”såg till” att kusinen blev elektriker, så det är lika bra att han tackar med att fixa din vinsch och alla fel. Duktig kille! Alla i din släkt verkar vara så händiga och duktiga.
    Vad hag förstos av ditt inlägg? Jo, en vinsch vet till och med jag vad det är, detsamma gälla wire/vajer. Även 12V fjärrstyrning hajar jag.
    Några till inlägg av det slaget och jag blir fullärd;-)

  3. Mycket teknik var det här 😉 Ett inlägg i makens smak.
    Uppenbart hade du och kusinen tydliga roller, och problemen ser ut att ha löst sig. Åtminstone för tillfället 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *