Some image

God Jul

Nacka site önskar alla en riktig God Jul.

I gammal nordisk folktro omges julafton och julnatten av magi och skrock, så till exempel:
-sägs bland annat djuren kunna tala.
-ska gårdstomten till exempel ha lite av risgrynsgröten utsatt till sig. Får han inte den kan han bli svår att tas med under det kommande året.
-likaså är det bra att sätta fram öl på bordet till änglarna, så kallad änglaöl.
– den som får mandeln som finns i gröten blir först gift.
-helst ska ljusen brinna hela natten, annars förebådar det dödsfall.
-att under julnatten återvände de dödas själar till sina hem varför man satte fram mat åt dem.

Det finns också vidskepelse som säger att man på olika sätt kan se sin tillkommande under just julaftonskvällen, bland annat om man tittar i två speglar, en bakom sig och en framför sig. Den tillkommande kan också speglas i en vattenkälla.

god jul 550 red

”Dopparedagen”
Julafton kallas även dopparedagen eller doppareda’n, det vill säga den dag då man doppar i grytan. Detta är en uteslutande svensk beteckning på julafton. Seden att samlas kring en gryta med varm buljong eller köttsoppa i vilken man doppar bröd kan delvis vara en kvarleva från gamla hedniska offermåltider, men har också praktiska orsaker. Under de sista julförberedelserna fanns det inte så mycket tid att laga vardagsmat och det bröd som ännu fanns till hands mitt på julaftonsdagen var sannolikt både torrt och hårt. Det gick snabbt och praktiskt att mjuka upp brödet genom att doppa det i köttgrytan som ändå stod på spisen. Den medeltida julfastan förbjöd kött, men på det här sättet kunde man ändå få lite köttsmak i munnen. Seden lever kvar i maträtten dopp i grytan.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa