Some image

Man kan ju tro att det var tråktorsdag

Vi hade bestämt att promenera ut på några ö:ar under torsdag. Thomas ringer på onsdagskvällen och säger: Det ska regna imorgon. Vaknar upp på torsdagen och tittar ut vid, det är ju -3 och nyfallen snö på en 5 cm. Lägger ett messenger. Ska vi inte chansa, jag ser att regnet kommer 14:00. Regnar det så byter vi APP 🙂 Han ringer och svarar: Vi kör. 

Nu däremot om ni hade räknat med färggranna bilder med solstrålar har ni kommer fel, här tar vi naturen som den är.

Det vart en riktig gråmulen skärtorsdag med vandring i skärgården med regnet hängades i närheten.

Vi stegar iland på vår första ö, Långharsholmen där hela ön klassat som naturreservat.

 Här ser man öglor efter träpatronernas tid.

Öglan i berget kanske är för att inte ön ska flyta bort 😉

Thomas lyssnar till ett par hackspettar.

Här trivs dessutom hackspettarna förklarar fågelskådaren. 

Vi rundar ö:ns sydspets, riktar näsorna mot norr.

Vi går förstås med känsla av försiktighet över isen. Havet är mäktigt den här årstiden.

Kanadagåsar på inflygning. 

Vi passerade många små kobbar.

Nu ska vi se vad fågelskådaren får in i fokus med sin kikare…

Här håller ett 20 tal skarvar möte vid iskanten. 

Hits skulle jag på långfredagen, Lill Plutten med familj bor där lusthuset är.

Nu börjar vi närma oss ön Sälstenarna.

Ett svanpar glider förbi… jag fick förklaring hur man skiljer på läten och sånt…

Sälstens fyr.

Här dukas medhavd matsäck upp.

Åke spanar in fotoobjekt. Foto: Thomas Engström

Vi styr våra näsor åter igen mot norr.

 

 

Påle efter sågverksepoken troligtvis…

Naturen bara bevittnar om att den kan vara hård ibland.

Nu börjar vi närma oss en kobbe som saknar namn. Det enda jag vet att en kamrat till mig var spekulant på denna gula stuga med tillhörande ö för ett 20 tal år sedan.

 

Då hade Agne haft denna figur i trädgården… 

Nu kommer vi till nästa ö, Hörningsholm. Här finns det ett 10 tal stugor,

Det var skönt att ta igen sig vid Engelska Kanalen, hela promenaden runt dessa ö:ar vart 8473 steg.                 Foto: Thomas Engström

Inte alls så tokig tokigt ställe. 

Bastu med havsutsikt som ett exempel. 

Ett par andra kanadagåsar går in för landning… 

Fanns plats att vila sig på också…

Nu till det roliga, rester av ett hjul efter sågverksepoken. Kanske tillhörde det ramsågen. 

Ett litet monument efter Hörningsholms (ramverk) sågverk som var i drift mellan 1882-1930. 

Här ser man hur resterna efter bron, enda förbindelsen som var hit ut en gång i tiden. 

Vi planerar att besöka dessa ö:ar till våren och spana in lite mer, söka fakta om sågverket genom Sundsvalls Museum. Totalt fanns det 16 sågar i regionen runt Alnön. 

På sjökortet från 40 talet syntes bron ännu.

På Nacka bor vi nu, ni ser att det var mer bebyggelse när Nackas egna sågverk var igång. Thomas hus är med på en prick, där var det en affär en gång i tiden.

10 svar till “Man kan ju tro att det var tråktorsdag”

    • Tack Barbro! Dagen väder vart mycket bra att promenera i, T sa på skog: Tur det inte vart sol för då hade det blivit svettigt 🙂 Temperaturen häll sig kring nollan med lite vind… nu fläktar det dock alltid på havet. Hele promenaden blev mycket lyckad.

  1. Dina bilder är jättefina, stämningsfulla och kommer kanske till och med mera till sin rätt naturligt sett när vädret är smågrått, disigt…konstrasterna är fina.
    En finfin vandring med vackra vyer, fina fåglar…nästa gång blir det väl båten ni tar…börjar det inte bli lite farligt på isarna nu?
    Allt gott!

    • Tack Karin! Jag tror isarna bär en 10-12 dagar till, efter stränderna längre faktiskt. Här ute är det bottenfrusit på många ställen, tippar att isen legat på ner än 40 cm denna vinter. Jag tittade inte på bilderna på några dagar och de blev ju lyckade trots allt. Det är ju vandringen jag vill förmedla, och det finns aldrig något dåligt väder 🙂 Nästa besök blir med båt ja.

  2. Nu blev jag aningen förvirrad. Intron till det här inlägget var ju densamma som i ett tidigare inlägg. Bilderna förutom den härliga färgkicken med den medhavda maten var nya. Men visst var det aningen färglöst. Så japp, det skulle kunna ha varit svartvita bilder.
    Än en gång beundrar jag er mod att ge er ut på isen, men till synes har ni ju kommit hem helskinnade – tack och lov:-)

    • Jo en tog ett liknande intro från Skyltsöndag, det var ju samma plats. Skyltarna fick sitt inlägg och vandringen att eget. Det gäller att vara med 😉 Inte för att skryta men vi har över 120 års erfarenhet av isar, och jag kan räkna på ena handens finger hur många gånger jag ”råkat” bada. Det är kanske dags att visa upp min cykel film där jag åker igenom… Thomas har dessutom god erfarenhet som skridskoåkare för äventyr på isar. Man gör alltid en riskbedömning automatiskt om vad som ska kunna hända och med isdubbar kring halsen. Jag har dessutom en speciell kastlina för att kunna använda i riktig nöd. Jag kan även berätta att det går kurser i att ta sig upp ur isvakar, tom min dotter fick lära sig det i skolan. Hon var alldeles eld och lågor när hon kom hem och berättande om äventyret. Det hela vart färglöst men så är naturen, ena gången vinner man och andra gånger förlorar man… Dagen efter bilder kommer det också, men då från andra sidan fjärden. Tack BP!

  3. Stort tack för att du tog oss med här på en runda. Är ju fortfarande ”kryckburen” så jag hänger glatt med via dina vackra bilder men hade givetvis gjort vandringen på ”riktigt”.
    Fantastiska bilder som jag tittat länge på-

    • Jämmer och elände över dina kryckor Ditte! Du får passa på och kolla in mina vintermotiv. Jag förstår du hade velat vare med live. Krya på dig 🙂

  4. Ännu en härlig utflykt för er – och oss, tack för att vi får följa med. Men vad snö ni har kvar, här har den äntligen försvunnit =)
    Ha det bäst!

  5. Så intressant att se. Nog visste jag att det fanns massor med sågverk ute vid kusten men så många hade jag ingen aning om. Här kan man inte gå i skogen än för snön ligger fortfarande djup men på sjön går det bra att gå för isen är tjock iår. Fina bilder hade du förstås som vanligt. Kul att ha en kompis med på utflykten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *