Some image

Grattis alla Manfred & Valfrid!

Dock känner jag ingen som tilltalas något av de namnen…

Manfred ett mansnamn med tyskt ursprung. Betydelsen av första delen av namnet är oklar. Det kan möjligtvis komma från ordet magan – ”makt”, ”kraft”, ”styrka”, eller kanske vara samma som dagens ”man”. Sista delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”.
Namnet har använts i Sverige sedan 1780-talet och var relativt populärt runt förra sekelskiftet, men minskade sedan mycket i frekvens. En viss ökning har dock skett det senaste decenniet. Den 31 december 2012 fanns det totalt 2 849 personer i Sverige med namnet, varav 873 med det som förstanamn/tilltalsnamn [1]. År 2003 fick 37 pojkar namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.

Valfrid eller Walfrid lite ovanligare form är ett mansnamn, i mer sällsynta fall även kvinnonamn, med tyskt ursprung. Första delen av namnet kommer antingen från ordet waltan – ”härska”, ”styra” eller walah – ”främling”, och andra delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”.
Valfrid har använts som dopnamn i Sverige sedan 1700-talet men är idag mycket ovanligt – endast ett par pojkar har fått det som tilltalsnamn det senaste decenniet. Den 31 december 2014 fanns det totalt 1 748 personer i Sverige med förnamnet Valfrid/Walfrid, varav 71 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 14 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.
Den 31 december 2014 fanns det 13 kvinnor i Sverige som bar den kvinnliga formen Valfrida.

Däremot tar jag en kaffeslurk nu på morgonen med tända ljus och studerar dimman, havet syns inte… tur vi inte har nät ute som planerat…

Några löv har fallit av utanför fönstren…

3 svar till “Grattis alla Manfred & Valfrid!”

  1. Jag har känt två Manfred, som nu inte längre finns i livet, men ingen Valfrid. Det tar nog ett tag innan den namnen blir populära.
    Kram, Ingrid

    Svar: Jo jag reagerade på just de namnen och slog på lite fakta… Kram.

  2. Det var då ett annorlunda inlägg från din sida. Å då syftar jag inte på bilderna utan på din research om Manfred och Valfrid. Intressant läsning. Känner en Manfred. Nanet Valfrid har jag aldrig hört.
    Första bilden går helt klart i AIK-färger;-) Inte många löv på gräset där inte. Å om jag tittat på färgskalan på träden så ligger Sundsvall absolut inte före Stockholm det här året – med höstkänningar alltså;-)

    Svar: Jag brukar roa mig med att läsa dagens namn på almenackan varje morgon, dels för att se om man ska gratulera någon… Det är en gest som sitter i sedan barnsben när min farmor ringde på mina namnsdagar och jag till henne såklart. Dessutom var gång de spelade ”Drömmen om Elin” i radion, farmor hade alltid radion på. Nu dök dessa två udda namn upp så då roade jag mig på att slå lite, för de flesta namn har en betydelse. AIK förgrena är helt ok! Ett lag som stod mig nära en gång i tiden, det var för Honken och Bert Ola Norlader som min far växte upp med… dessutom en annan stor profil: Eije Lindström. Glömmer aldrig då han flyttade hem igen till Timrå då pojken hans Lars-Eije kom spelandes i AIK:s tröja (vi gick på samme skola, och bodde ca 100 m från mig) Alla tre har naturligvis spelt i Timrå IK. När farsan kom hem en dag med mitt autografblock då han träffat Bert-Ola som signerat sitt namn åt mig under en sommarvistelse, Som 8 åring då glömmer man aldrig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *