Some image

Grattis Mike Oldfield på födelsedagen!

Vad kan inte starta bättre på dagen än att lyssna på Mike Oldfield?

En annan är uppväxt med Oldfields musik, tillhör en av brorsan stora favoriter.
Vid 15 års ålder startade han tillsammans med sin äldre syster Sally Oldfield gruppen Sallyangie. De släppte ett album (Children of the Sun) innan gruppen upplöstes. Efter det bildade Mike tillsammans med sin storebror Terry Oldfield gruppen Barefoot, som dock upplöstes efter något år. 1969 anslöt Mike till gruppen Kevin Ayers and the Whole World som gitarrist. Gruppen splittrades efter några år, men Kevin Ayers fortsatte med andra musiker.
1972 skickade Mike en demo av Tubular Bells till alla större skivbolag. Mike Oldfield spelade alla instrument själv på demotejpen (liksom senare på det färdiga albumet). Han fick nobben av samtliga; de tyckte inte att det lät tillräckligt kommersiellt. I stället kontaktades han av Richard Branson, som ägde en kedja av lågprisskivaffärer. Branson var mycket imponerad, men hade då inte ekonomiska medel att spela in skivan. Ett år senare beslöt han sig för att lansera ett nytt skivmärke och ringde därför Mike angående Tubular Bells. Mike arbetade då som andre reservgitarrist i musikalen Hair. Branson och Mike skrev ett kontrakt på stående fot.
Albumet Tubular Bells kom ut i juni 1973. Musiken uppfördes också den 28 juni 1973 i Queen Elisabeth Hall i London. En mängd berömda musiker deltog i framförandet.
Fastän det var svårt att sätta en etikett på musiken blev albumet en stor succé; såväl allmänhet som recensenter var entusiastiska. Detta framgick tydligt av skivförsäljningen; hittills har över 16 miljoner album sålts över hela världen. Tubular Bells är därmed skivbolaget Virgins mest säljande album genom tiderna. Delar av musiken kom att användas i skräckfilmen Exorcisten.
Året därpå, 1974, släppte Mike Oldfield ett album i samma stil, Hergest Ridge.
Oldfield har som regel använt sig av ”inhyrda” vokalister på sina skivor. Ett undantag är ”Heaven’s Open” där han själv är sångare.
Hans mest kända låt är förmodligen ”Moonlight Shadow” som släpptes i maj 1983 och var med på albumet Crises samma år. Sångsolist var Maggie Reilly; hon medverkade på många av Oldfields skivor.
Jag har valt denna gång att visa och spela ”The Song of the Sun”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *