Some image

Havsörn (Haliaeetus albicilla) Mäktiga vingslag.

Igår kväll till middagen lät måsarna nånting så otroligt, gång på gång jagades havsörnen/havsörnarna bort. Nu äntligen skulle jag få några bilder när de flög så nära och lågt. Känsla att höra vingslagen. Vi har ett gäng som häckar i vår närhet.

Havsörnen är en mycket stor örn med ett vingspann på 190–240 cm], en längd på 76–94 cm och en ungefärlig vikt på 3,5–7 kg (honor är i genomsnitt ett drygt kilo tyngre än hanar). Som hos de flesta rovfåglar är honan större än hanen. En vuxen havsörn kännetecknas av en jämnt brun grundfärg, huvudet är ljusbrunt och stjärten vit. Näbben är gul och mycket kraftig, även i jämförelse med kungsörnens. Vingarna har rak fram- och bakkant och vingspetsen är tvärt avskuren, med spretiga, mycket långa vingpennor. Stjärten är spetsig. I flykten skiljer den sig från kungsörnen genom sina breda vingar, sin korta stjärt och sitt utskjutande långa huvudparti som sticker ut nästan lika långt som stjärten.

Nu glider en bort…

4 svar till “Havsörn (Haliaeetus albicilla) Mäktiga vingslag.”

 1. WOW! Vilka bilder som du på sätt och vis får tacka måsarna för. Första bilden är fantastisk! Otroligt bra jobbat där:-)

  Svar: Tack BP! Nu stod jag riktigt på lur. 4 st hade jag focus på.

 2. Fantastisk bild på havsörnen! Och den är ju jättestor. Har ibland sett några i Stockholms skärgård men aldrig fått med dem på bild. Men du lyckades. Just örnar har maken en stor beundran för.
  Här Stockholmstrakten finns/har detfunnits en koloni av dem på Fjäderholmarna men jag vet inte om den finns kvar.

 3. Vilka fina bilder på havsörnen!
  Jag har lyckats få se den imponerande fågeln ett par gånger, men med en mobilkamera får man inga fina bilder av dem där högt uppe i luften.
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *