Some image

Höst.

Hösten är inom tempererat klimat en av de fyra årstiderna, på norra halvklotet under månaderna september, oktober och november. På södra halvklotet omfattas hösten ungefär av mars, april och maj.

Ordet ”höst” betyder ”skörd” och är besläktat med ”hösta” och ”inhösta”, det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Förr i poesi beskrevs hösten ofta som ”trist”. Sommaren var slut och det skulle snart bli vinter. Många poeter jämförde hösten med när folk blev gamla.

I de moderna industriländerna ser man dock saken mer meteorologiskt och brukar, till exempel anser SMHI i Sverige att det är höst när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader.

Andra ser hösten symboliskt som en pånyttfödelse, särskilt om sommaren varit alltför varm. På båda halvkloten förknippas hösten starkt med skolstart i många länder, samt nystart för TV-serier och diverse aktiviteter som förknippas med årets mörkare perioder och haft sommaruppehåll, till exempel första innebandyträningen inför den nya säsongen.

Om hösten sjunker temperaturen, och lövfällande träds löv blir gula och faller av. Dagarna blir kortare, vilket i trafiken kan orsaka mer olyckor. Reflexer blir då alltmer viktiga.

2 svar till “Höst.”

  1. Precis mer reflexer på de som rör sig ute i trafiken! Gäller både i stan och glesbygd. Ha en fin höstdag! Jag ska fortsätta att jobba.

  2. Vi har också höst nu, älskar årstider även om de ser annorlunda ut här. Men det är nåt annat nu. Inte en het sommar, utan lite som en dålig svensk sommar 🙂 Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *