Some image

Hur säkerhetsställer man hög prestanda…

Mina hundar har absolut inget ansvar… de ligger bara och gonar sig på en värmande skön matta 🙂 I vanliga fall när jag prasslar med kameran sprätter de upp för de vet att jag fotar gärna fåglar, rådjur eller ekorrar genom min utsikt. Idag har jag en ingjuten värmeslinga som jag döpt till etapp 1. Etapp 2 kommer att utnyttja den ingjutna vattenslingan i betongplattan. Den ska också ha en värmekälla. I skrivande stund har jag en rödhake, två ringduvor, bergfinkar och en koltrast utanför (bilden fotades i helgen)

Närmaste fjärrvärme finns 7 km bort att koppla på… avståndet för att gräva ned en ledning är inget problem, traktorer finns, lastbilar finns och dynamit att spränga är ett litet problem men kostnaden är inte hållbar den långa vägen, den biten blev helt utesluten ganska fort.
Så här får man ta saken i egna arbetarhänder. Min ackumulatortank står utriven och väntar på försäljning.

Behåller min vedpanna i köket som naturligtvis kan kopplas in till värmesystemet ändå. Skorstenen byggdes av mina egna händer, så onödigt att riva ut den. Jag ska behålla den härliga strålningsvärme den ger och den höga mysfaktorn när det sprätter ljud inifrån den sprakande eldstaden, det finns teknik för att bygga in den också.

Mitt nyborrade hål 180 meter rakt ner i berggrunden väntas på att kopplas in till en bergvärmepump, en liten utbyggnad är klar utvändigt nästan där en värmepump ska stå.

Märket kommer jag till en annan gång jag valt. Min eftersträvande tekniska bit kommer att kräva så mycket det bara går… allt det här ska kopplas ihop, en investering som kostar ja, men det ska ge något tillbaka. Uppvärmningen tillhör en stor del av kostnader som alla vet och en värmemätare kommer nog att behövas. Nu bor jag inte i en lägenhet… jag har själv valt mig att bosätta sig här. Har byggt allt från att kapa ned skogen 🙂 Precis som i mina fäders fotspår.
Nu ska allt det här styras/övervakas… det är ju bara att slå tex på nätet ”värmepumpsforum” får man ungefär 82 300 träffar, lätt som en plätt ja 🙂
Det gäller att plugga på. Även att fråga bekanta som investerat tidigare och naturligtvis ta in offerter. Allt går att få besked om bara man lyfter luren eller fyller i en blankett/frågeformulär osv. Men i det hela är det en själv som tar ett beslut. Det bästa är också att lyssna till referenser på de som har anläggningar sedan tidigare. Då blir i alla fall jag trygg.
… det värsta med allt är att kommer ju ny teknik hela tiden, exakt hela tiden!!!
Men det kommer nog att lösa sig till slut ska ni se!

4 svar till “Hur säkerhetsställer man hög prestanda…”

 1. Tänkte precis säga det – inlägget är som typ i kinesiska – för mig alltså. Bor i HSB brf och har inte den blekaste om hur vår fstighet värms upp eller vart vatten kommer ifrån. Gör som dina hundar och låter dom som kan sköta resten. Det betalar jag gärna hyra för;-)
  PS. Suveräna bilder av saker som jag intge vet nå’t om… DS.

  Svar: Jo det finns ett uttryck: Hyr dig fri 🙂 Där ingår ju allt… jag ska pula på ett tag till 😉 Jag är inte mogen än att sätta mig i en lägenhet…

 2. Det gäller att vara medveten hur man kan spara in på värme kostnader. Vårt förra hus i Sverige hade vi en öppen spis som mer eller mindre höll ihop Torpa grunden. Visst är det ett mysfaktum. Vi hade även värmeslingor, element och en värmefläkt. I köket hade vi ingenting och där kunde bli ganska kallt på vintern om vi inte eldade på i spisen. Du verkar iaf veta vad du gör:)

  Svar: Jovisst är det trevligt att hålla nere kostnaderna 🙂 Förr i tiden byggdes det praktiska hus. Värmen togs tillvara just ifrån kakelugnar och vedeldade köksspisar. Jag försöker så gått det går… Jag är så imponerad hur våra förfäder kunde baka i spisarna i köket. Tänk bara som kakor… Jag har en ungstermometer när jag bakar sockerkaka. Ska ta och göra ett reportage hur man bakar kanske 🙂

 3. Oj så imponerad jag blir att du vågar ta tag i ett sådant projekt alldeles själv. Får ont i magen bara jag tänker på det.

  Svar: Tack! Man tar och frågar andra också… Tillhör väl min livsstil att söka liksom 🙂

 4. Har ni ingen snö alls … ser jag på bilden 🙂
  Goa vackra hundar <3
  Ha en bra dag/ kram

  Svar: Nej det ligger bara kvar någon snöhög som spår efter traktorn gjort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *