Some image

Jag har en guldskatt. #1

Ett fotoalbum och lite till. (mitt första album)

Jag har aldrig berättat något om farfar, han som startade det hela liksom. Farfar, jag farmor, min vackra mor med farsan längst bak. Far gillade det här med med gruppfoton så här blev det Blomqvist x 5 i samma bild. Farsan fotar här året 1960 med stativ (finns kvar) och fjärrutlösare på sin Flexarete. (finns kvar) Alla tre målningar är gjorda av min farfar förresten. Admin här är väl knappt året.

Farfar var en mycket händig man, kunde även snickra, som här har han byggt mig en lådbil, och i den sitter fasters Pudel Carina, svart är svårt att få till ja.

Två målningar jag ärvt efter farfar, jag tippar på att den till höger är min farmor Elin och hon till vänster är hennes syster Karin. Om dom har suttit modell vet jag inte, kanske, födda 1903 & 1905.

Farfar for land & rike runt, skissade i sina block. Här kommer litet axplock ur ett block (jag kommer att återkomma till detta)

Nu hoppar vi bakåt i tiden. tippar på året 1933. Det här är utanför där farmor & farfar bodde. Min far Roland sitter näst längst till höger i bild. Bredvid till vänster sitter min faster Birgit. Gossen tre från vänster är Åke Lindmark. Han var min Engelska lärare på högstadiet.

Det är även Åke jag kommit i kontakt nu med efter 48 år. Vi har haft långa samtal och han minns i stort sett alla elever han har undervisat. Nu till saken: Min farfar Osborne har tagit denna bild påpekade min lärare vid det första samtalet för ett tag sedan. Far och Åke är född samma år 1930 och bodde då i samma hus. 

Så här ser det ut 90 år senare där barnaskaran satt i slänten, de gamla arbetarhusen är borta sedan 25 år… Kortet idag daterat till 2023-01-04.

Farfars gamla kamera har jag givetvis i min samling, fick ärva den av farmor typ 1975.

Farfars målningar kommer att fortsätta. Bla historien om målningen bakom farsan i bild 2.. 

 

12 svar till “Jag har en guldskatt. #1”

 1. Ett så trevligt och smånostalgiskt, historiskt inlägg du bjuder på idag!
  Tack för allt detta, jag njöt av varje ord och varje foto och lite där emellan raderna också.
  Nu väntar jag på fortsättningen!

  • Tack! Det vart kanske lite rörigt… jag har filat på detta mycket länge, det var svårt att få en början,så dök min engelska lärare upp och berättade en massa detaljer och att min farfar hade tagit en bild på tidigt 30 tal. Det var för över ett år sedan, jag ville inte hälsa på under pandemin.

 2. Håller helt med Karin. Jag njöt av varje bild och varje ord i ditt inlägg. Så kul att du har sparat såväl kameror, stativ som målningar. Å din farfar var en oerhört skicklig tecknare, skisserna i blyerts är ju fantastiskt fina och målare.
  Rätt roligt att se att din farfar inte använde samma ”teknik” för att göra målningar av kvinnorna. Han var verkligen duktig!

  • Tack BP! Jag småler lite åt farfars ”skiss block” mina skärmar med alla bilder man håller på med påminner lite om, eller gåt hand i hand. Jag vet att det finns reportage om farfar och hans bror som också var en duktig konstnär. Men alla dessa urklipp gick upp i rök då mitt föräldrahem brann ned till grunden året 2006. Det hela vart kanske lite rörigt… men jag har haft detta så länge. så jag tänkte nu trycker jag på sänd. Jag har suttit på Biblioteket i Sundsvall och letat i sk fil arkiv. Men det hela tar mycket tid eftersom man bara kan leta igenom allt som skrevs på ett år. Och det fanns tre tidningar på den tiden. Det är inte digitaliserat ännu. Jag kanske får tid någon gång i livet 😉

 3. Det är jätteroligt att ha album med gamla foton. Det gäller bara att hålla sig informerade om historien kring dem och det verkar ju du ha koll på.
  Jag har tyvärr flera väldigt vackra album med gamla foton där jag inte har en aning om vilka personerna är. Jag skulle tagit reda på det innan den generation som kunnat tala om det fortfarande fanns kvar. Nu är det för sent!
  Ha en god fortsättning!

  • Ja det är nästan försent… man skulle varit mer på alerten i tidigare år. Mitt album 63 år tillbaka har jag koll på. Sedan gjorde min Engelska lärare född 1930 en stor förklaring på min svärfars album med alla fotbollsspelare han kunde i huvudet enkelt och tom vilka lag dom kom ifrån. När jag efterlyste namnen på ansiktsboka. Arne som han hette var med och vann riks serien minst 3 gånger och jag vet att han var snudd på landslaget… han var med i något som hade benämningen norrlandslandslaget på den tiden. Man har börjat lite försent med sin historia.

 4. Vilken skatt med fina minnen. Och detta album är ju en del av din bakgrund och historia Något som tar det gamla vidare.
  Tack för att du delar med dig.

 5. Kul att ha kvar sånt här. Det där med gruppbilder i exempelvis soffan låg nog i tiden just då, jag har faktiskt ett par liknande bilder på mig och min släkt. Fint inlägg!

 6. Helt fantastiskt, verkligen en skatt att njuta av, har liknande fotoalbum här som jag ofta kikar i, en del har jag nog lagt ut här men långtifrån allt.
  Gruppbilder ser man ju knappt idag, var nog viktigare förr kanske, jag vet inte.

  Ha nu en fin torsdag Åke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *