Some image

Jag vaknar upp…

Som Uffe Lundel sjunger uti sin sång. Öppnar mina dubbeldörrar till altanen i skuggan. Vädret är så fint ute.

Jag funderar änne en gång på min ljuskrona därute… en sådan hängde i mitt föräldrahem sedan jag föddes 1959. Vill minnas att den var min mors sedan begynnelsen. Nu brann mitt föräldrahem ned till grunden strax före julen 2005. Några år senare på en loppis hängde en likadan malmkrona som jag köpte till min mor då hon åter fått ett hem. När min mor lämnade jordelivet så bestämde vi syskon det vi var och en införskaffat till vår mor skulle gå tillbaka till den som köpt det. Jag ser ju den varje dag så jag påminns om det hela.

Jag tittar åter igen på de minnen jag vet som fanns i den. Bland annat hade pappas kompis lött ihop den. Denna krävde competes på den högre nivån eftersom det är gammal malm i den.  Stig Wengelin fixade det såklart och vi alla var glada i familjen, jag tippar på att det var vid en flytt 1971  den for lite illa uti flyttkartongen.

Nu ska vi spana in här igen eller igen om jag förtydligar det hela. Stigs svetts vid infästningen???

Fler skador finns ju också. Kan de ha tillkommit vid branden…

Jag måste bara se om någon av mina syskon har några bilder kvar från vårat hem. Från vardagsrummet där mor förvarade vissa saker återfann vi lite dagen efter branden… Det ska tilläggas att när brorsan och jag kom tillbaka efter våra motorcyklar körts bort till en saneringsfirma så var huset nedslaget av en grävmaskin då vi kom åter.

Kliver ut med min computer och njuter in morgonen.

Himlen den är blå. Samlar ihop mitt horoskop idag.

Jo ni 🙂

När jag sitter här kommer vakthunden Bosse in på gården för koll (Grannens) Han har mutat in detta ställe nu.

Får man godis nu då efter min morgonrunda?

16 svar till “Jag vaknar upp…”

 1. Fin vovve där…voff. 🙂

  Trist med bränder som förstör allt på det viset.
  Fin ljuskrona där, bra lagad också tycker jag mig ana även om jag inte kan mycket om sådant.

  Ha det nu jättefint Åke.

  • Jo det är trist, det vänder upp o ned på livet. Värsta var att visa mor dagen efter hur det såg ut eller vad som var kvar. Jag stannade flera gånger på lämpliga platser för att verkligen hålla koll på mor innan vi körde in på gården. Mor vart urtagen av en barndomskamrat till mig, typ vid tre tiden när han passerade och såg att en ruta exploderade på övervåningen. Per ringde min fru och berättade det hela, hon får vara här så länge det passar. Jag hämtade henne kl 01 på natten. Hon var tryggast där. Stigs svets är egentligen en hårdlödning man säger på fackspråk. Det finns en massa olika lod för olika material. Och det kräver kunskap om hur materielen uppträder.

 2. Jag har aldrig varit med om någon brand av personliga saker, boende eller liknande. Det måste vara hemskt.
  Fint med din ljuskrona dock, lite tankar och minnen.
  Ha det så fint. /Gerd

  • Tack Geddfish! Ja det är mycket hemskt. Många minnen som gick i graven. Mor var inne på sitt 73:e år så det fanns ju en del saker. Min barndomskamrat var riktigt uppmärksam, ha sa först i bilen: Det är sot brand hos Åke och så vände han på huvudet när han passerade huset och såg en ruta explodera på övervåningen. Per är född dagen efter mig, våra mammor låg på BB samtidigt- Vi gick hela skolan i samma klass till och med. Våra mödrar var på samma ålderdomshem samtidigt också mot sitt slut. Jo det ploppar upp lite minnen ibland.

 3. Så mysigt och ombonad det ser ut på din altan.
  Hemskt med branden, men tack och lov att din mamma klarade sig. Ljuskronan passar perfekt och är en härlig kontrast till furumöblerna. Älskar sånt.

  Hoppas att ditt horoskop inträffar… eller nåt;-)

  • Tack BP! Ja mor klarade sig med all sannolikhet tack vare min kamrat. Denna altan var inte tänkt från början faktiskt. Men det vat så mycket snö här så jag beslutade att bygga ett tak där och sedan glasade jag in där. När dottern flyttade ut kapade jag ned där fönstret satt och beställde en dubbeldörr med glas ned till golvet. Målade det vitt inuti och för ett par par sedan lade jag in en matta. Så har vi en läslampa där ute och en TV. Rummet vart riktigt bra 🙂 När det regnar sover man som bäst därute i omboningen 🙂 Jag har ju byggt hela huset och fått det skräddarsytt som jag vill. Hyllan i bakgrunden har frun tiggt bräder i från en rasad lada på orten som hon ville få ihop snickrat. Jag kommer med idéer och frun bromsar 😉 Ja hon designar också 🙂 Jag ser nu en surdeg: Kablarna i hörnet snodde jag ström till matsalen på andra sidan, jag hade ett 400 volts uttag här förut och det passade perfekt med tre faser el till den salen. Jag hade ju säkringar klart och så vart det dolda kablar som jag älskar. Jag ska väl montera över en skena bara det lider 🙂 Allt går ju inte att dölja… men mycket 🙂

 4. Vilken fin ljuskrona och lite ovanlig skulle jag tro. Så hemskt när huset brann ner. Det är min stora fasa att mitt gamla hus ska brinna upp och man ska stå där med ett utbrunnet hus och då skulle man känna sig otroligt fattig och att mista alla minnen. Hemskt. Vi har vid flera tillfällen haft åsknedslag i huset så elen har pajat men klarat oss från brand i alla fall än så länge. Vilket fint hem du verkar ha. Sommarlikt och fint.

  • Tack! Jo jag gillar ljuskronan eftersom den påminner så mycket om mitt barndomshem. Jag hade fått ärvt några saker före som tur va från mors släkt. Brand är en riktig stor fasa, jag var glad att min mor fick hjälp ut ur huset. Jag har byggt mitt hem från att bara ha varit skog, så jag är rätt nöjd. Dom första granarna klöv jag till virke hos en kamrat och det räckte till resningen (stommen) Men jag har slitigt hårt. Aldeles som mina förfäder gjorde en gång i tiden på denna ö.

 5. Bränder är verkligen hemska! En fin gammal ljuskrona, som såklart framkallar minnen.
  Grannen hund ser trevlig ut … fick han något godis?
  Önskar dig en fin onsdag!

  • Bränder är inget kul. Jodå klart Bosse fick Frolic, vi har kvar men vi får nog köpa mer snart, Bosse är trevlig, lite reserverad mot min fru bara. Men han kommer hit 6-7 gånger om dagen 🙂

 6. En fin lagning på en mycket vacker ljuskrona.
  Antar att du hämtade en gobit till hunden.

  • Jodå lagningen som jag tror är densamma är rekorderligt lagad av Stig. Klart Bosse fick Frolic, vi har lite kvar och åker nog på att köpa mera 🙂 Bosse har mutat in denna tomt, han kommer även in til oss.

 7. Alltid lika trevligt att besöka din sida, med vackra bilder och texter därtill.

  Bränder i all ära spec med bostadshus är lika ledsamma, man förlorar hela sitt liv i stort sett 🙁
  Men lyckan är att hitta något som är välbehållet som går att bevara och njuta utav framöver, vissa saker väcker många minnen – Som denna vackra ljuskrona!

  Du/ni har verkligen så mysigt där ni bor, att kunna sitta ute på verandan och läsa tidningen, att göra lite jobb med laptop som att just posta ut denna blogg är helt underbart! 😀

  Söta hunden Bosse <3 Hoppas han fick sig en riktigt mumsigt gott godis nu, efter sin vakt runda! 😀

  • Tack så mycket Åsa! Jo du vet ju hur ruinerna ser ut på platsen. Endast garaget jag byggde 1990 står ju kvar. Min mor sa några dagar efter branden -Jag gjorde det rätt lätt för er barn. Just denna inglasning sitter jag många gånger på morgonen när det är skugga och sommaren förlängs här också, den är rätt tät kuvösen. Jag vet inte om du tänkte på TV:n där Morden i Midsomer passar perfekt under kvällarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *