Some image

Julafton del I

Man vaknar till liv, sätter ned fötterna i golvet, tittar ut på den gröna julen… tänker tillbaka på det som hände för en sisådär 48 år sedan…

Ett barndomsminne som lever kvar från 1972 är när barnaskaran Blomqvist skulle få se julgranen tändas på julaftonsmorgonen, det luktade JUL ändi in till barnkammaren. Man klev spänt upp i pyjamasen gick in i vardagsrummet där det alltid dukades upp av den nyskivade & ny griljerade skinkan till mors hembakade havrekex. Mor jobbade bäst på natten sa hon. Men nu till julgranen!!! Julgransljusen var sig inte lik!!! Vad har hänt med julen? Saken är den att nu var det femtielva stearinljus i nästan hela granen, fint var det, men vad hade hänt? Mor förklarade för de fyra små barnen med de största öronen: Hon hade fått plocka fram sina gamla levande ljushållare som såg ut att komma från 1800 talet kallt… och förklaringen löd följande: El ljusen fungerar inte, det har mekats men ej fått ordning på det elektriska… och far var en händig man så man förstod att han gjort sitt yttersta. Vi fick en trevlig julafton trots allt, men det var lite jobbigt att tända alla ljusen bara hela tiden… Efter helgen var våra föräldrar och inhandlade en ny julgransbelysning. Det var på den tiden då varken ICA eller Domus hade öppet på självaste julaftonen, så inget gick att göra. Jag kommer alltid ihåg detta minne så här på julaftonen.

Risgrynsgröt med skinka = Mums

 

Min livskamrat hembakade bröd smakade smasken, min senap till vart elegant. Dottern kom med Alnöls julmust kvällen före.

 

6 svar till “Julafton del I”

  1. God fortsättning! Kan tänka mig att det var kämpigt att tända alla ljus. Men fungerade nu inte tekniken
    så var det ju fint att din mamma letade fram de gamla ljushållarna.
    Gott med både skinka, nybakat bröd och hemlagad senap. Vad gäller gröten lämnar jag den till tomten.

  2. Det minnet har nog etsats fast i ditt minne. Det roliga är nog också att man då aldrig funderade över brandfaran. I år och dag hade ju levande ljus tänts i julgranen. Å såååå gott det doftade. Måste säga att alla eller åtminstone de flesta måste ha varit väldigt försiktiga, för jag kan inte minnas några bränder på julafton.

    Nybakat bröd och skinka MUMS! Å din senap med Strohrum därtill – inte helt fel:-) Ha en fin fortsättning på julhelgen!

    • Tack detsamma BP! Jo det kommer jag minnas hela livet… brandfaran tänkte man nog inte så mycket på förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *