Some image

Julaftonsmorgon på Nacka.

Nu är julaftonsmorgonen här, var genast ute och andas in den bittra morgonkylan och se om gårdstomten varit i farten… jag hade läst på lite om Nordisk folktro från Wikipedia igår kväll.

I gammal nordisk folktro omges julafton och julnatten av magi och skrock så till exempel:

 • sägs bland annat djuren kunna tala.
 • ska gårdstomten till exempel ha lite av risgrynsgröten utsatt till sig. Får han inte den kan han bli svår att tas med under det kommande året.
 • likaså är det bra att sätta fram öl på bordet till änglarna, så kallad änglaöl.
 • den som får mandeln som finns i gröten blir först gift.
 • helst ska ljusen brinna hela natten, annars förebådar det dödsfall.
 • att under julnatten återvände de dödas själar till sina hem varför man satte fram mat åt dem.

Det finns också vidskepelse som säger att man på olika sätt kan se sin tillkommande under just julaftonskvällen, bland annat om man tittar i två speglar, en bakom sig och en framför sig. Den tillkommande kan också speglas i en vattenkälla.

Nu såg varken till några gårdstomtesteg i snön eller hörde min hund tala, hon sov förresten på söta örat. Nu påminns jag om kroppsspråket från igår kväll då vi var ned och provgick isen, när det knakade till lite: Ska vi inte gå hem lyste i hennes ögon.  Men mandeln i gröten ska jag allt följa lite senare under dagen. Jag kanske lyckas bli gift ändå i år…

Ölen var däremot slut, jo det stod tomma burkar framme. Men det finns helt naturliga förklaringar till sådant.

Vattenkällan kollade jag däremot inte till. Den finns ned mot havet faktiskt, inne i skogen. Jag ska gå förbi och titta.  

Däremot var det lite underliga smällar från skogskanten eller kanske mer från havet… SKROCK tänkte jag genast! Men det är naturliga krafter från havet, isen är mäktig så här i 12 minusgrader.

Ljuspunkter kan jag aldrig titta mig less på. Jag gick in och lade mig på mage för att fånga årets julgran i sin helhet.

Tittar man in under en gren ser hänger en julklapp från snälla dottern (hon ville jag skulle öppna den under kvällen)

Exakt det är en segelbåt, när hon hade sett den på en affär för länge sedan gick tanken till mig. Gissa hur varm man blev inombords.

Ute står släden och lyser, klart jag tänt några stearinljus i min morgonstund.

Ett barndomsminne som poppar upp är när hela barnaskaran Blomqvist skulle få se julgranen tändas på julaftonsmorgonen typ för 51 år sedan. Det luktade JUL ända in till barnkammaren. Mor hade stökat med skinkan och revbensspjällen till de nygräddade havrekäxen. Man klev spänt upp i pyjamasen och gick raskt in i vardagsrummet där det alltid dukades upp av den ny skurna & ny griljerade skinkan till havrekexen. Men julgranen!!! Vad har hänt!!! Julgransljusen var sig inte lik!!! Vad har hänt med julen? Saken är den att nu var det femtielva stearinljus i hela granen, fint var det, men vad hade hänt? Mor förklarade för barnaskaran med de största öronen: Hon hade fått plocka fram sina gamla levande ljushållare som såg ut att komma från 1800 talet kallt… och förklaringen löd följande: El ljusen fungerar inte, far har mekat men ej fått de elektriska ljusen att tändas… och far var en händig man så man förstod att han gjort sitt yttersta. Vi fick en mycket trevlig julafton, men det var lite jobbigt att tända alla ljusen hela tiden… Direkt efter helgen var våra föräldrar och inhandlade en ny julgransbelysning. Det var på den tiden då varken ICA eller Konsum hade öppet på självaste julaftonen, så inget gick att göra. Jag kommer alltid att komma denna upplevelse. Dessutom är jag uppväxt med att julen varar ända till Knut. 

Nu börjar det ljusna på… isen ligger vit och kall, konturerna av skogen kommer fram… ett par talgoxar manövrerar sig fram i blåsten till fågelträdet, solen kommer att gå upp snart bakom grantopparna… synd att det kom snö igår annars hade jag funderat på att remma på mig rören och tagit några skär på Nacka fjärden. Jag kanske ska ta fram sparken. 

Däremot ser jag klart och tydligt att tomten är i krokarna. Härmed vill jag önska alla läsare en riktig

God Jul.

Nu ska jag duka fram havrekex som min livskamrat bakat och njuta en stund till några skivor julskinka och inandas julen såklart. Jag får se hur det blir med promenaden på isen… jag ser hur träden klart och tydligt viker sig då och då i den förmodligen kalla vinden. 

16 svar till “Julaftonsmorgon på Nacka.”

 1. Önskar dig en riktigt God Jul!
  Vilket fint inlägg, väldigt stämningsfullt hemma hos dig och utanför huset likaså. Då känns bara värme, inte 12 minusgrader. Vi har lika många minusgrader förresten;-)
  Gillar segelbåtskulan. Den var verkligen originell.
  Gillar även berättelsen levande ljus vs. el-ljus på granen. Så var det ju…

 2. Stort tack för detta fina inlägg. Väldigt stämningsfullt och så fint hemma hos dig.
  Blev genast förtjust i den vackra segelbåtskulan. Så läcker.
  När jag läser minns jag också de levande ljusen bi haft i granen. Fina minnen.
  Önskar dig och de dina en riktigt God Jul.

 3. Levande ljus hade i alltid på jularna hos mormor och morfar. Men det är ju säkrare och enklare som det är nu. Riktig julstämning i dina bilder, god jul Åke!

 4. Intressant läsning gällande julhistoria. Vilken vacker gran. Så fin överraskning från din dotter den gången med segelbåten. Undrar om det finns nåt sånt numera att köpa. Då skulle jag köpa en sån till min son som är seglarfantast

  När man bor så fint som ni gör så blir det verkligen en riktig jul som det skall vara. Vilket härligt julminne du delger oss. Häftigt retro julbild längst ner

  God Jul till dig och din familj
  Julhälsning från Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *