Some image

Livsviktig utbildning.

I veckan fick jag en otroligt bra utbildning. HLR och Luftvägsstopp.

Min arbetsgivare har köpt in två stycken Hjärtstartare. Dessa kan också finnas lite varstans ute bland oss. På stora köpcentrum t.ex. Jag kommer alltid att ta för vana att titta på dörrar i entrén när jag går in i butiker i fortsättningan för att se upplysningen vart Hjärtstartare finns.

Vi fick en utomordentlig genomgång av Nathalie från proLivia

Vart indelade i små grupper och fick köra varsin övning.

Här övar Johan hjärtmassage med takt till Hjärtstartaren.

Här väntar vi upp, maskinen (den talar) upplyser om att skjuta en stöt.

Alexander håller koll på bröstkorgsinblåsning (2 st)

Livet gick att rädda 🙂

Hjärtstartaren live:

Genom en fjärrkontroll som utbildaren styrde fick vi uppleva olika realistiska övningar.

Intresserad? Klicka in på proLivia

 

6 svar till “Livsviktig utbildning.”

 1. Bra utbildning det där, den får vi ofta på jobbet samt brandutbildning. Hjärtstartare har även vi på jobbet 🙂

  Svar: Det är en bra utbildning ja! Viilket fint företag du jobbar åt som tänker så förebyggande 🙂

 2. jag håller på o ordnar den på jobbet med 🙂

  Svar: Vad härligt att läsa 🙂 På en annan del av kommunen räddades det en entreprenör som fick hjärtstillestånd med en likadan här strax före jul. Ambulanspersonalen gav dem väldigt gott betyg 🙂 Personen lever idag.

 3. Viktigt att kunna hantera de där manickerna. De finns ju lite överallt numera. Och många liv kan räddas om man hanterar dem rätt.

  Svar: Jag hade aldrig tagit i maskinen om jag inte fått lärt mig det jag vet. Ok jag kanske gått iland ändå… Nu jobbar jag säkrare och definitivt snabbare, då blir det säkrare också. Att rädda liv handlar om sekunder.
  Jag kommer ihåg en tiokamp från Viktoria i Uppsala. Tiokampen gick emellan 12 lag från olika industribrandkårer i Sverige, vi fick utföra på tid som rökdykning (söka tre föremål i en byggnad) En jäkla hinderbana som Pernilla Winberg gjort i TV också på tid med div redskap med upp, över, igenom osv en kollegas saker fick jag ta för han kurkade osv. Varje räddningsledare fick först gå och få uppgiften, därefter startade klockan då han kom fram till oss för att ge oss uppgiften. En observatör berättade för mig efteråt: Lag från Oskarshamns industribrandkår (tror jag det var) En slet av sig brandjackan och dök i direkt med kläder skor o allt, på tiden de hade dockan på kanten tog det för er att ta dyka i plurret. Men vi var itutad att göra det säkert och de var mycket djupt, Leif som utsåg sig själv som duktig att dyka och som knappt nådde docka sa det var minst 8 meter djupt. Ett lag klarade inte uppgiften.

  Bilderna väcker minnen från lumpartiden på T3. Jag stod en vecka på en marknadsplats i Sollefteå och demonstrerade hjärt-lungräddning på en liknande docka. Men på den tiden var livräddningsinsatsen helt och fullt analog.

  Svar: Ja tekniken har gått framåt som tur är 🙂

 4. Roligt att läsa! Precis just det som jag jobbar med. Det började med att jag utbildade mig som instruktör och utbildade fotbollsledarna i föreningen hemma. Märkte hur jag brann för det och ville sprida budskapet så att ingen dör i onödan. Sa upp mig och startade eget. Så nu utbildar jag i HLR och säljer hjärtstartare på heltid. Blir alltid glad när företag utbildar sina anställda.
  http://www.naturahl.com/

  Svar: Jo det kommer jsg ihåg att du berättat… Utbildning är viktig anser jag för oss som eventuellt ska använda det. Nu kommer jag alltid lägga på minnet om jag går in i en lokal om det finns någon. Jag har alltid fått lära mig rädda liv. Jag gjorde lumpen som flygplatsbrandman, som automatiskt därefter blev civilförsvaret och därefter fortsatt som industribrandman på min dåvarande arbetsplats som varade i 24 år till 2008. Övning ger färdighet.

 5. Det är verkligen bra att dessa apparater finns, jag vet vart dom hänger uppe på NUS, lasarettet, och har sett nån skylt nere på stan, men har inte koll på riktigt vart, ska göra som du, försöka memorera dom så man vet 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *