Some image

Lutande fisk.

Finns det något godare att sätta tänderna i så här i vintertider?
När en annan var liten så lade min mor in sånt här i en stor rostfri bunke i källaren.
Vem kan sånt idag…

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Matberedningen härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden. Idag lever traditionen endast kvar i Norge (lutefisk), Sverige och Finland och tillhör i de här länderna jultraditionerna.

Beredning

Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk) Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.
Lutfisk är basisk och hjälper därför att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Den har, innan den blivit avlutad, ett så högt pH-värde, någonstans mellan 11 och 12, att lutfisk troligen är världens mest basiska livsmedel. När den väl konsumeras har dock pH-värdet genom avlutningen sjunkit avsevärt.
I Sverige används fisken långa eller sej, men tidigare gjorde man lutfisk även på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I Norge används skrei (torsk från Lofoten).

Historik.

Beredning av lutfisk på 1920-talet.
Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien åt lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Lutfisk är den enda rätt som varit festmat i Sverige i över 500 år. Förr åt man lutfisk till helger och fester året om. Olaus Magnus menade att den kunde serveras även till kungar. Gustav III:s hov åt den blötlagda fisken under hela våren och på bondbröllop i Skåne serverades fisken varje dag under de veckolånga bröllopsfesterna.
All svensk lutfisk är långa som landas av norska fiskare. Den fiskas i vattnen utanför Irland, söder om Island och norr och väster om Skottland mitt ute i norra Atlanten. Fiskarna är ute under 4–6 veckor på våren och sommaren. Det sista svenska fartyg som landade långa var LL 158 Sandö av Grundsund, med skeppare Klas Berntsson, som under en sexveckorsperiod i närheten av Shetlandsöarna utanför Skottland fiskade cirka 10 ton långa våren 1992.

Traditioner

Lutfisk på norsk restaurang, med bacon, potatis och ärtstuvning.
Lutfisk äts ofta kring jul, men Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag. Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul. Förr var lutfisk speciell högtidsmat, och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar.
I Sverige brukar tillbehören vara kokt potatis och béchamelsås, i Skåne senapssås. I vissa landsändar äter man även kokta gröna ärter, på andra håll söt senap, salt, kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar. I vissa delar av Jämtland avnjutes fisken på tunnbröd med messmör. Överbliven fisk och sås kan följande dag stuvas tillsammans och serveras med stekt potatis som tillbehör.
För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk.
Fiskspad kan generellt användas som spädning vid såskokning, men kokvattnet efter lutfisk duger ej till detta; det kastas bort.
(saxat från Wikipedia)

Det gick alldeles ypperligt att servera den dryck till 🙂

3 svar till “Lutande fisk.”

 1. Lutfisk är verkligen en delikatess. Jag var hos sonen en adventssöndag och blev bjuden på det. Vi äter den med bechamélsås och kryddar på med ordentligt med salt och kryddpeppar och så ska det vara gröna ärtor till och en god kokt potatis. Så gott!
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 2. Älskar lutfisk, men visste inte att den var sååååå komplicerad att tillverka. Nu förstår jag att den är så dyr. Tack för ett jätteintressant inlägg. Här har jag lärt mig mycket:-)

 3. Så ledsen men trots mina 65 år på jorden har jag inte lärt mig gilla lutfisk! Det beror inte på avsaknad av träning, jag fick träna på det redan som barn i Helsingfors. Såsen med mycket kryddpeppar på tillsammans med potatisen gick ju an, men fisken…
  Alltså, man talar mycket om surströmming, som jag lärt mig gilla, dess konsistens o lukt, men om du frågar mig är lutfisken etter värre. När vi serverade julbord på värdshuset vi drev så hade vi lutfisken på undantag, om någon efterfrågade den så värmde vi snabbt på en portion men att ha den ute i serveringen med den lukten….näää
  Men smaken är som baken…o det finns säkert massor vi bägge gillar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *