Some image

Min (a) headerbild (er) #2

Mina headerbilder rullar på 13 st. Jag tänker visa upp dom en efter en, samt berätta lite bakgrund. En bild innehåller så mycket information. Bilderna kommer inte i någon rangordning utan var och en har sin egen tjusning fångat genom min lins.

Bild 2 fotad med min drönare. Jag har en Ipad mini på mitt reglage där jag styr och ser vad jag som kommer upp i linsen. För att förtydliga så är alla mina bilder/filmer jag lägger ut godkända att få publiceras/spridas från Lantmäteriet. Fotodatum: 2020-06-17 kl 22:12. Bilden i originalstorlek är på 7.42 MB, min version här är nedbantat till 337 kB samt bildstorlek 1200.

Bakgrunden: En fin junikväll ni vet hur det luktar, det doftar så underbart, där solen ska gå ned och tränger in genom en springa i molnen, havet ligger i stort sett spegelblank, på sjöspråk säger man platt. Eller som ett måg ämne sa en gång i tiden då vi skulle ut och åka vattenskidor: Havet ligger blankt som Saras tiss,  Jag lyfter bara upp 50 meter från min gård. Jag har en max höjd gentemot flygplatsen som ligger ca 5 km till höger i bild. 50 meter ut i havet har jag flygförbud just på grund av Sundsvall Timrå Flygplats. Man får inte flyga alls inom den radien.

När jag kommit upp i luften börjar det dugga, men vad gör man inte för en fotostund? Man chansar förstås och flyger klart detta kan ju bli min bästa bilden någonsin… nu vart den ju inte så, lite regn med dis förstörde min tanke.

Motivet: var förstås solen som delade sig mellan molnen kontra det blanka havet. Nyanserna han jag inte få med riktigt… Men det finns så mycket mer i bilden som tex marken av det gamla sågverket som låg till vänster i/på utbyggda ribbkajen, nedlagd 1932. Lite mer i mitten finns en liten, liten ö på ca 4 m lång där jag dragit många fina öringar. Lite till vänster ligger en arbetsplats där jag jobbade fram tills 2008, några av mina förfäder arbetade där också. Lite till höger i bild ligger två öar. Den lilla är en sk barlast ö, där ligger många fina stenar där det lastades om på fartygen förr från pråmar upp i Indalsälven till höger i bild som sedan fortsätter i en å som heter Ljustorps ån som rinner förbi Lögde Bruk. Där jobbade också ett par andra generation före mig för länge sedan. Farfars far för att vara exakt. Den stora ön var en mycket fin badplats för fritidsbåtar tills bara för några år sedan innan skarven fick fäste här. Den lilla ön är riktig spretig som ni kanske ser och den stora ön börjar bli riktigt grå nu. Lukten är fruktansvärd. En gammal benämning på denna öar är: SCA  Mallorca. Det pågår skyddsjakt så gott det går. Havet är min uppväxtplats kan jag nämna, det tog 1 minut att åka skoter till holmen där jag jobbade och 5 min med båten. Om man tittar i bilden längst i höger är det stort sett mot norr. På dom små öarna (Gista Holmarna) satte jag mina 44:or på början av 70 talet. Hur många nätter jag övernattat där, haft kalas och firat många midsomrar där ute. Det finns en massa roliga händelser därifrån i mitt minne. Där lärde jag mig tex åka vattenskidor i unga år. Skridskotur bilder finns och givetvis promenadbilder dit ut på vintern. Jag har en cykel film också jag inte visat ännu. Jag åkte igenom isen… en Go-Pro kamera på huvudet och en på styret. Men bilderna/filmen blev bra 🙂 Vad gör man inte för fotokonsten…

Här är också platsen jag trivs alla dar i veckan året runt.

 

 

11 svar till “Min (a) headerbild (er) #2”

  • Tack Hans! Jo en ville berätta lite historia om bilderna. Det var en som frågade om jag var ägare till mina bilder. Då kan man ju passa på och dra historien bakom på en gång.

 1. Fantastiskt vackert, visste inte att man behövde tillstånd för dessa bilder, bra att lära sig lite nytt.
  Tack för historieberättelsen här, intressant och spännande.

  Ha det fint Åke.

  • Tack så mycket Micke! Lantmäteriet: Så att man inte av misstag skall kunna sprida material så som bilder eller filmer med känslig information behöver du söka spridningstillstånd hos dem.

 2. Vad gör man inte för bloggen! Perfekt bloggfoder ju. Intressant att läsa historien bakom dina fina bilder. För alla bilder hag ju sin egen story, tror jag i alla fall.
  Dessutom skulle det vara intressant att veta hur många privatpersoner visar upp sina drönarbilden för Länsstyrelsen. Har en känsla av att det är långt ifrån alla som gör det.

  • Jo vist har alla bilder en historia. Jag vill ha rent mjöl i påsen eftersom jag exponerar mitt rätta namn i sociala medier. Jante lagen kan där ha ett stort inflytande.

 3. Fantastisk bild! Och väldigt roligt att få veta mer om bakgrunden till den. Du är ju en väldigt skicklg fotograf på alla sätt.

 4. Fantastiska headerbilder och så kul att du både har drönare och andra hjälpmedel. Du är så kreativ och framåt och det får vi läsare njuta av

  Hoppas du kan se svaren från mig på dina kommentarer i min blogg. Sista bilden i ditt blogginlägg är så magisk så jag vill bara krypa in i den.

  Ha en fin dag
  Hälsning från
  Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *