Some image

Min fjärde drönarfilm.

Jag skjutsade hem en kompis som lämnat in sin motorcykel på vårdservice här i stan, då passade jag på att åka förbi på hemvägen en plats jag länge velat flyga och framför allt velat ta några scener med drönaren. Det är ju inte bara till att flyga… granar man ska se upp med och vinden och trycket från det 90 meter höga vattenfallet satte en på prov direkt. Det syns när maskinen hovrar hur den åker lite i sidled trotts koordinater den håller koll på. Ni skulle bara se mina landningar. Det var inte lätt direkt. Ett par vänner hade några dagar före varit där och lagt ut lite bilder så tiden gällde att passa in för bästa ljus. En fredag rättare sagt min namnsdag den 8 maj, stämplade jag ut vid 12 och planerade att vara där runt 14.00. 8 maj var kanske lite sent med tanke på vårfloden hade avtagit. Det var lite att tänka på liksom, kollade med länsstyrelsen om man fick i övertaget flyga i naturreservatet och Lantmäteriet skulle också få sätta sitt godkännande på alla bilder och filmer jag skickat in. Och hur många personer skulle vara där på besök? Jag hade tur, bara 4 familjer var där. Man ska försöka undvika att flyga över levande varelser. Snart blir det helt förbjudet. 

Visste inte helt hur det skulle bli… man får ta det som det blir. Hur ligger solen? Vad blir skugga? Hur nära vattnets starka rörelse kan jag flyga?  Sensorer läser av höjden hela tiden. Jag läste på om en som kommenterat en film därifrån hur han tappade sin drönare där i vattnets brus. När mina filmer var hos Lantmäteriet för kontroll först då passade jag på att titta på andra hur de fångat det vackra fallet. Klippandet/redigeringen tar sin tid, jag flög två batterier så över en timme skulle ned till typ 2-3 minuter… nu lyckades jag inte med det. Jag ville ha med dessa scener trotts att jag bantat rejält. Det lite molniga i slutänden gav mig mest tur. 

När jag for hem fick jag en liten Flashback när jag stod med farsan för en typ 50-51 år sedan och skvalpade i badkaret till månskensonaten av Mozart… far hade dekorerat en bakgrund och speciellt ljus och jag skulle göra vågorna UTAN bubblor i den fina månskenstunden… det hela finns på film. Och det syns bubblor ibland.

Platsen ligger 3 mil nord väst om mig fågelvägen. 

Västanåfallet är ett vattenfall efter Eksjöån i Härnösands kommun, Ångermanland, Västernorrlands län.
Fallet är ett så kallat kaskadfall där vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter. Vattenfallet blev år 1978 tillsammans med den omgivande marken ett naturreservat på 7 hektar. Vattnet rinner ut i Mjällån. Vid fallets avslutning drevs fram till 1867 Västanå Järnbruk. Flera av dess byggnader är fortfarande bevarade. Timmerrännan har en fd arbetskamrat berättat om att han åkt pulka utför… Benny beskrev det som uppemot 100 km fart, rännan syns 4 minuter in i filmen. 

 

8 svar till “Min fjärde drönarfilm.”

 1. Det är ett fint litet vattenfall minsann. Förstår att du har fullt upp med din nya leksak drönaren. Är övertygad om att du kommer att ha mycket roligt med den och ta väldigt mycket fina bilder och filmer.

 2. Vilken fin film du har gjort med hjälp av din drönare. Vatten är väldigt vackert och väldigt suggestiv och bra musik till också.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 3. Det här var riktigt coolt Åke! Tack.

  Jag är mycket svag för bilder och filmer med ovanifrån-perspektiv.
  En extra dimension.
  Dock verkar det vara en hel del att ta i beaktning före och under färden.

  Ser ut att vara en jättefin och spännande plats överhuvudtaget.

 4. WOW! Det var verkligen en fantastiskt fin och delvis dramatisk film. Du vet verkligen vad du gör med din drönare. Å det var ju inte ”bara” självaste filmningen utan all byråkratiskt som du fick ordna före och efter. Otroligt bra jobbat där!

 5. Det forett tag sedan jag besökte hälsokällan på Alnö men jag gogglade på hälsokälla Alnö och fick lite info. Verkar som man ska åka till Grönviken och att den ligger vid Bredsandsbäcken. Såg en sådan där fornminnesskylt efter storvägen och man följde en liten väg och sedan en stig efter ett kalhygge och efter en bäck. Du kan säkert hitta den o du gogglar lite och ser. Lycka till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *