Some image

Mitt i sommaren liksom.

Midsommar står för dörren. Mycket ska fixas & donas, sillen ska läggas in, kanske köttet i marinad men midsommarnatten är också en lämplig tid för skattsökare. Då sades det att förtrollade skatter steg upp ur jorden och blev synliga för människors ögon. Om man lyckades hålla sig tyst kunde man få tag i skatten, bröt man tystnaden försvann den ned i jorden för att aldrig mer återfinnas. Nu har jag grävt på Alnö sedan 1990 och min morfar började runt 1920… vi har aldrig funnit någon skatt, men skam den som ger sig 🙂

Nu är jag inte så duktig på blommors namn men här är en fjäril med.

En av de vanligaste spådomsmetoderna finns fortfarande kvar men är idag i första hand en lek för barn: att plocka blommor att lägga under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med. Den här passarväl?

Rödklöver kan jag allt.

Och vita klöver.

Den här är jag tveksam på, därför passar jag 😉

Inslag av prästkrage.

Prästkrage helt säkert!

Blommorna skulle enligt traditionen plockas under tystnad – bröts tystnaden var även magin bruten. Just tystnad är ett vanligt inslag i bondesamhällets magiska tänkande, en markering av att det är en rit som utförs genom att man går ifrån det normala beteendet (att vara naken och göra saker baklänges eller motsols i rituella sammanhang är andra exempel på detta tänkande).

Antalet blommor som plockades varierar men de vanligaste antalen är sju eller nio. Ojämna tal uppfattas som magiska i många kulturer – människor tenderar att se jämna tal som mer harmoniska och därmed mer ”normala” än ojämna.

Ute i landet växer jordgubbsblommorna…

En titt i min smultronslänt.

Utblommad art… ibland säger också traditionen att den som vill spå sig ska klättra över lika många gärdsgårdar som hon plockar blommor.

Inte för att jag vill vara sån men sommarsolståndet 2019 inträffar fredagen den 21 juni klockan 17.54, på midsommarafton alltså. Så idag vänder det.

Alla Nackas läsare vill jag önska en Trevlig Midsommar.

5 svar till “Mitt i sommaren liksom.”

 1. Sonen brukar terra mig och meddela när det är 6 månader till julafton och det närmar sig!
  Glad midsommar!
  Kram, Ingrid

  Svar: Tack Ingrid! Att det är 6 månader till julafton struntar vi i nu för tillfället 🙂

 2. Lycka till i skattsökandet. Apropå skatter så slår det mig att alla dina bilder är fyllda av skatter.
  Glad Midsommar!

  Svar: Man tackar Steve. Kanske var därför jag gick två extra promenader med mina fyrbenta vänner på midsommarnattens fina väder.

 3. Hos dig verkar ligga alla skatter ovanför jord enligt dina underbara bilder. Precis som Steve redan har konstaterat.
  Å du – enligt kalendern börjar sommaren idag (eller rättare igår, för jag kommenterar efter klockan 00:00 den 21:a juni) , och sommaren slutar runt den 21 september eller så. Ja, åsså kan man ju vara pessimist också – bara snart 6 månader kvar till julafton;-)

  Svar: Tack BP! Jag hade snott texten… men det var liksom ämnad för/från den förklaring man fick av sin mor i ungdomens dagar.

 4. Att hoppa över gärdsgårdar kan man ju glömma. Det finns knappt några kvar längre. Att plocka sju sorters blommor är då ingen konst i sommar för det finns hur mycket blommor som helst. Jag skiter i det också. Däremot är jag noga med att gå till vättarnas underjordiska bäck och slänga i pärlor. Det gäller att hålla sig väl med småfolket. Att göra en kvast av björk och röda band och sopa in turen och lyckan med ska man också göra. Annars kan man strunta i alltsammans och bara äta god mat. Ikväll ska jag på Qul i backen och förhoppningsvis få dansa och ha kul

  Svar: Qul i backen lät som ett trevligt ställe 🙂 Det här med blommor fick mal lära sig av mor och knyta ett band till, sju sorter var vist noga 🙂 Nä gärdsgårdar är nog sällsynta men det finns några kvar här. Om dom kommer upp i sommar återstår att se. Jag har sett prylarna stå kvar ännu strax intill på Timmervägen man åker från E14 till Ikea.

 5. Vilket underbart midsommarinlägg…..men du har ju hittat en skatt, din sambo, kanske inte att du har grävt fram henne men ändå 🙂

  Svar: Nu ska vi ta det från början det var hon som var den lycklige som fan mig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *