Some image

Nostalgisgt minne.

Ett barndomsminne som lever kvar från 1972 är när barnaskaran Blomqvist skulle få se julgranen tändas på julaftonsmorgonen, det luktade JUL ändi in till barnkammaren. Man klev spänt upp i pyjamasen gick in i vardagsrummet där det alltid dukades upp av den nyskurna & nygriljerade skinkan till mors hembakade havrekex. Mor jobbade bäst på natten sa hon. Men nu till julgranen!!! Julgransljusen var sig inte lik!!! Vad har hänt med julen? Saken är den att nu var det femtielva stearinljus i nästan hela granen, fint var det, men vad hade hänt? Mor förklarade för de fyra små barnen med de största öronen: Hon hade fått plocka fram sina gamla levande ljushållare som såg ut att komma från 1800 talet kallt… och förklaringen löd följande: El ljusen fungerar inte, det har mekats men ej fått ordning på det elektriska… och far var en händig man så man förstod att han gjort sitt yttersta. Vi fick en trevlig julafton trots allt, men det var lite jobbigt att tända alla ljusen bara hela tiden… Efter helgen var våra föräldrar och inhandlade en ny julgransbelysning. Det var på den tiden då varken ICA eller Konsum hade öppet på självaste julaftonen, så inget gick att göra. Jag kommer alltid ihåg detta minne så här i juletider…

Egen tid i ottan 47 år senare…

Havrekexen lever vidare genom att syrran bakat, fick ett sms i veckan att det fans havrekex att hämta när jag åkte förbi. Så nu griljerad skinka från igår, farmors gamla vardagsservisglas, farmors gamla ljusstake anno 1890 och bakom hänger farmors far som min farfar har målat på duk. Iskall julmust, nu ska julen börjar tas in på Nacka denna morgon i ottan till lillsyrrans havrekex.

Små tassar höres tassa hitåt, hälsar god morgon på mig, de lägger sig ned strax intill mig 🙂

 

3 svar till “Nostalgisgt minne.”

 1. Vilket härlig minne vi fick ta del av. Allt går bara man har lite ljus att sätta fram än om jobbigt. Jag blev varm i hjärtat av ditt inlägg och många barndomsminnen dök upp. Ja du på den tiden var alla butiker stängda på julafton och även på söndagar i alla fall när jag som är mycket äldre växte upp.

  Julkram från Malin

 2. Det var ett minne som har etsat sig fast, helt klart. Så vitt jag kan minnas hade vi bara levande ljus i julgranen, men de tändes bara på julafton. Åsså dekorerades julgranen alltid med ”änglahår”. Då det hade samma egenskap som brännässlor, så bar mamma alltid gummihandskar. Minns även julkulorna som återanvändes år efter år. Men det var alltid minst en kula som gick sönder.
  Nu väckte du många minnen hos mig:-)

 3. Jo…det var en annan tid då ju…minns det som en fin tid…fast våran julgransbelysning fungerade alltid 😉
  Men allt var stängt…hade ju aldrig hänt i dessa tider…folk skulle nog gå under om ICA var stängt på julafton. 😉

  Ha det bäst och God jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *